Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του κράτους, την ισχυροποίηση των θεσμών και την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, χωρίς όμως να προχωρήσει σε παροχές γενικού τύπου.
Δεν αποκλείεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης, τα οποία θα είναι στοχευμένα, θα εξυπηρετούν τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αλλωστε, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες «ετυμηγορίες» των μεγάλων πιστοληπτικών οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, με πιθανότερο σενάριο την πρώτη επίσημη αναβάθμιση, που θα φέρει τη χώρα ξανά ψηλά στην επενδυτική κλίμακα.
Υγεία
Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως επίκεντρο την Υγεία με τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και την τοποθέτηση διοικητών στα νοσοκομεία από την αγορά, τη Δημόσια Διοίκηση μέσω της αξιολόγησης των υπαλλήλων, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης με σειρά μέτρων που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και τον σχεδιασμό της χώρας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Εκεί θα επικεντρωθεί ο πρωθυπουργός, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας θα τονίσει τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της ανεργίας αλλά και τη δυναμική ανάπτυξη λόγω και του τουρισμού, που δημιουργεί νέες θέσεις και αυξάνει τα εισοδήματα. Κεντρικός στόχος της τετραετίας είναι η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% μέσω της τόνωσης στη ζήτηση εργασίας.
Επίσης αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν ανακοινωθεί από τη Στατιστική Αρχή και τα πρώτα στοιχεία για τις μεταβολές του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο και οι πρόδρομοι δείκτες είναι θετικοί ώστε ο στόχος για ανάπτυξη 2,3% φέτος να μοιάζει παραπάνω από εφικτός.
Σε ό,τι αφορά τις παροχές, από το κυβερνητικό επιτελείο κατεβάζουν τους τόνους επισημαίνοντας ότι είθισται κάθε Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ να εξαγγέλλει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της οικονομικής χρονιάς.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «επί χρόνια το δημοσιογραφικό κλισέ, αφορά στο “καλάθι” που θα κρατάει, λες και υπάρχουν κάπου “παρκαρισμένα” λεφτά, τα οποία θα μοιράσει κατά το δοκούν. Η αντίληψη ότι η οικονομική πολιτική είναι ταυτισμένη με ένα “καλάθι” παροχών, δεν είναι απλά αναχρονιστική, είναι λάθος. Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, συνδέεται με τις πολιτικές ανάπτυξης και τις μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες προκύπτει και το μέρισμα που διανέμεται στη συνέχεια. Το αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα κάνουν την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα, στους τομείς που υστερεί, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Με δεδομένο ότι οι προεκλογικές οικονομικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονταν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη ψηφιστεί, η έμφαση στη φετινή ΔΕΘ θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού στον οποίο έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις».
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Με αυτό τον τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να ανακόψουν ένα κύμα παροχολογίας, που διαμορφώνεται στον ορίζοντα, όταν μάλιστα υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, όπως για παράδειγμα η επέκταση του Market Ppass, και μετρημένα, τονίζεται χαρακτηριστικά από το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι ήδη μία δέσμη ελαφρύνσεων έχει νομοθετηθεί από τον Ιούλιο.
Τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφισθεί
- Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Επέκταση του Market Pass έως και τον Οκτώβριο του 2023.
- Αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 20 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
- Οριζόντια αύξηση -η πρώτη μετά από 14 χρόνια- 70 ευρώ στον βασικό μισθό σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024.
- Αύξηση του επιδόματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης στο Δημόσιο.
- Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
- Επίδομα 150 ευρώ σε 18άρηδες και 19άρηδες.
- Επεκτείνεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και ο έλεγχος επί των περιθωρίων κέρδους, μέχρι την 31/12/2023.
- Απαλλαγή 200.000 ευάλωτων συμπολιτών μας από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
Σύσκεψη για Δυτικά Βαλκάνια με την Αλβανία… απούσα
Αύριο είναι το προγραμματισμένο δείπνο του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και των κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των «πολυμερών σχέσεων» με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ έχει σημασία ότι στη συνάντηση θα μετάσχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση θα μετέχουν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού.
Αρνηση
Εντύπωση προκαλεί η άρνηση της Αλβανίας να εκπροσωπηθεί αν και προσκλήθηκε σε επίπεδο προέδρου, απόφαση που συνδέεται με την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη.
Αλλωστε, πρόσφατη είναι η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη μετά τη συνέχιση της κράτησης του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Χιμάρρας Φρέντι Μπελέρη ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει όσο η χώρα περιφρονεί το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας και τον σεβασμό στα πολιτικά δικαιώματα.
Η Ελλάδα έχει αποστείλει στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., καθώς και στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, μια ιδιαιτέρως αυστηρή επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι η παράνομη προφυλάκιση και το γεγονός ότι δεν μπορεί να αναλάβει ο Φ. Μπελέρης τα καθήκοντά του συνιστούν σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η αλβανική πλευρά με αυτόν τον τρόπο μάλλον «πυροβολεί» τα πόδια της και σημείωσε ότι τυχόν έκπτωση Μπελέρη από το αξίωμά του θα σημαίνει ακόμη πιο σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Γεραπετρίτης έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα-καταλύτης για την ένταξη της Αλβανίας στη Ε.Ε., καθώς τον Οκτώβριο αναμένεται η έκθεση με την οποία θα ανοίξουν τα προενταξιακά κεφάλαια για τη χώρα.
Ειδήσεις σήμερα