Η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποκρύψει ότι έχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο με μέτρα τα οποία είναι επαχθή», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας ο οποίος εκτιμά ότι «συγκρούεται ο τριτοκοσμικός λαϊκισμός και η πολιτική εξαπάτηση από τη μια πλευρά, με την Ελλάδα της Ευρώπης, του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας από την άλλη».
Επίσης κ. Δένδιας υποστηρίζει πως η συμφωνία «θα αποδειχθεί σύντομα ότι έχει υφεσιακό αποτέλεσμα» και προσθέτει ότι στο e-mail Χαρδούβελη προβλέπονταν μέτρα ύψους ενός δισ. ευρώ «τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με τη “φοροκαταιγίδα” που έρχεται και το συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ νέων και δυνητικών μέτρων». Προσέθεσε δε και το εξής: «Σας υπενθυμίζω ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε μειωθεί στο 13% και πλέον εκτοξεύεται στο 24%».
Ο κ. Δένδιας εκτιμά πως «απτή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους δεν υπάρχει». «Είναι μια πρόβλεψη για ρύθμιση του χρέους, με διευκόλυνση της αποπληρωμής του, το οποίο είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα», προσθέτει και υπογραμμίζει: «Ακόμη όμως και εάν, υποθετικά, υπάρξει ρητή συμφωνία για το χρέος, η πραγματική συμβολή στην πραγματική οικονομία θα είναι μηδενική σχεδόν».
Ερωτώμενος τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, απαντά μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα έπρεπε, για παράδειγμα, να είχε προτάξει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, με τη δημιουργία “κουμπαρά” από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μην “πνίγει” ασφαλισμένους και επιχειρήσεις με εξωφρενικές επιβαρύνσεις που δεν οδηγούν πουθενά». Πρότεινε δε ως συνολικό μοντέλο λύσης αυτό της Κύπρου, με «φορολογικό συντελεστή 12,5% και ασφαλιστικές εισφορές μικρότερες από 8%».