Είναι ξεκάθαρο αυτό και αποτυπώνεται μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία”, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την Μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθεια παντελούς ισοπέδωσης όλων όσων έχει πετύχει, όχι απλώς το υπουργείο, αλλά η χώρα, στα ζητήματα της ασφάλειας.
Προκειμένου να απαντήσει – όπως είπε – στους λεκτικούς ισοπεδωτικούς ακροβατισμούς που ακούστηκαν καθόλη την διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου, κατέθεσε μια σειρά στοιχείων και αριθμών, σύμφωνα με τα οποία: “Την περίοδο 2015-2019 και όσο αφορά την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχαμε 40 γνωμοδοτήσεις με 32 αποφάσεις ενεργοποίησης.
Από τη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση μέχρι και σήμερα έχουμε 197 γνωμοδοτήσεις με 459 αποφάσεις ενεργοποίησης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι την ίδια περίοδο 2015-2019 είχαμε είκοσι ένα προγράμματα συμβασιοποιημένα ύψους 4.009.058.341 ευρώ.
Δεν αμφισβητούνται αυτά. Τι έχουμε από το 2019 μέχρι το 2022; Απέναντι στα 21 προγράμματα έχουμε 68 προγράμματα, που έχουμε συμβασιοποιήσει. Απέναντι στα 4 δισεκατομμύρια, έχουμε 10.437.214.139 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι ότι είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή δεκαεννέα προγράμματα, ύψους 11.568.313.842 ευρώ”.
Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν για τις συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ελληνικές εταιρείες και παροχή υπό κατασκευαστικού έργου στο πλαίσιο συμβάσεων με οίκους του εξωτερικού, είπε ότι την περίοδο 2015-2019 σε 12 υποπρογράμματα διατέθηκαν σε ελληνικές εταιρείες 72.500.000, ενώ από το 2019 μέχρι το 2022, σε 14 υποπρογράμματα (μόνο το ένα περιλαμβάνει 14 εταιρείες) 315.199.028 ευρώ.
“‘Αρα και στο κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας που μας κουνάτε το δάχτυλο, 72 εκατομμύρια τη δική σας τετραετία, 315.199.028 τη δική μας τετραετία” ανέφερε απευθυνόμενος προς; τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σχετικώς με τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είπε ότι το 2015-2019 επί ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται μηδέν προγράμματα και μηδέν ευρώ, ενώ το 2019-2022, εξελίχθηκαν 72 προγράμματα και διατέθηκαν 1.595.033.879 ευρώ.
Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, απάντησε και στην κριτική ότι δεν ενισχύθηκαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση, δεν είναι μεν ικανοποιημένη με ό,τι έχει παράσχει μέχρι τώρα συνολικά στα στελέχη, έχει ωστόσο κάνει τεράστια πρόοδο, με την χώρα να ευημερεί και έχει ξεκαθαρίσει ότι βήμα-βήμα σε αυτήν την πορεία θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτά που πραγματικά αξίζουν, τόνισε ότι αυτό απέχει παρασάγγας από εκείνο το οποίο ακούστηκε, ότι δεν έχει διατεθεί το παραμικρό. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι διατίθενται συνολικά 260 εκ. ευρώ και ειδικότερα:
– Αποζημίωση για νυκτερινή απασχόληση: Δικαιούχοι το σύνολο του προσωπικού, 25 εκατομμύρια.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
– Ενίσχυση των στελεχών μέσω των οδοιπορικών εξόδων την τετραετία: Δικαιούχοι το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού λόγω αυξημένης επιχειρησιακής απασχόλησης, 84,6 εκατομμύρια.
– Η επέκταση της απαλλαγής φόρων από 65% σε 100% των επιδομάτων κινδύνου με δικαιούχους τους ιπτάμενους και το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, 17 εκατομμύρια.
– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς, το άρθρο 38 του ν.3986/2011, το 1% από τις αποδοχές του εν ενεργεία προσωπικού, 20 εκατομμύρια.
– Διατήρηση του 2% στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης για κάθε έτος, μετά το 45ο ασφάλισης, 5 εκατομμύρια.
– Προσαύξηση των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών, τα πλεύσιμα και των ειδικών αποστολών, 25 εκατομμύρια.
– Με το σημερινό νομοσχέδιο διατίθενται παροχές που προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό των 9 εκατομμυρίων, συν τα 43 εκατομμύρια που αποφασίστηκε σήμερα να δοθούν ως επιστροφή κρατήσεων στους απόστρατους μας από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
– Δρομολογείται επίσης η εναρμόνιση του μισθολογικού με διοικητικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
– Για το προσωπικό των εθελοντών μακράς θητείας το οποίο προήλθε από ανθυπασπιστή-ανθυπολοχαγό διατίθενται 8,6 εκατομμύρια.
– Η νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών – σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών – αφορά σε 5,5 εκατομμύρια.
– Η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση των αποδοχών των οπλιτών αφορά σε 13 εκατομμύρια.
– Το Προεδρικό Διάταγμα για την υγειονομική περίθαλψη, το οποίο βρίσκεται στο ΣτΕ αυτή τη στιγμή για έλεγχο και περιλαμβάνει και το ζήτημα της εξίσωσης του επιδόματος τοκετού στα 1300 ευρώ για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αφορά 3 εκατομμύρια.
“Το σύνολο είναι 260 εκατομμύρια. Δεν έχουμε δώσει ούτε ένα ευρώ; Απαξιώνουμε το προσωπικό μας; Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που πραγματικά, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, έχει κάνει πρόοδο στο κομμάτι αυτό. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, γιατί πραγματικά πιστεύουμε στην ανάγκη για όλα όσα προσφέρουν τα στελέχη μας στις εσχατιές της χώρας, να μπορέσουμε να τα προσεγγίσουμε και με όρους οι οποίοι πραγματικά θα αναγνωρίζουν την προσπάθειά τους” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς συμπερασματικά.
“Η τραγωδία που βιώσαμε όλοι την προηγούμενη Δευτέρα, μας υπενθυμίζει το διαρκές μας χρέος προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κατά τη δύσκολη δωδεκαετή περίοδο των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας υπέστη πολλές περικοπές και αδικίες, ίσως περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου τομέα. Είμαι, λοιπόν, ικανοποιημένος, που σήμερα, μετά από ένα ομολογουμένως σημαντικό διάστημα διαβουλεύσεων, τόσο στο εσωτερικό του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και των γενικών επιτελείων, όσο και σε διυπουργικό επίπεδο, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο επιλύει μια σειρά από προβλήματα των στελεχών, περιλαμβανομένων των αποστράτων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα” ανέφερε εξάλλου ο κ. Χαρδαλιάς.
Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του νοοσχεδίου περί προσαύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, καθώς και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια δίκαιη επιβράβευση εκ μέρους μιας ευγνωμονούσας πατρίδας γι’ αυτούς που φυλάττουν «Θερμοπύλες» υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Επίσης επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στην Εθνοφυλακή, της οποίας το θεσμικό πλαίσιο τόνισε ότι αναβαθμίζεται σημαντικά και υπογράμμισε ότι θα μπορεί πλέον να συμβάλει σε διάφορες έκτακτες καταστάσεις και να έχει την εκπαίδευση και τα μέσα που χρειάζονται για να ανταποκριθεί στον σκοπό της.
Γενικότερα, ο αρμόδιος υφυπουργός, τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται περισσότερες από 26 με οικονομικό και εν γένει ανταποδοτικό αποτύπωμα. Επιλύονται έτσι υφιστάμενα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό μας, όπως, για παράδειγμα, το άρθρο 22, που παρέχει στα στελέχη και στα μέλη των οικογενειών τους τη δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
Εξήγησε ότι με την διάταξη αυτή δίνεται τέλος στην αγωνία των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, που αναγκάζονταν μονίμως να αναζητούν συμβεβλημένο με το ΥΠΕΘΑ φαρμακείο, ενώ παράλληλα καταπολεμάται η γραφειοκρατία και ευθυγραμμίζεται το καθεστώς παροχής φαρμακευτικής αγωγής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτό των υπόλοιπων ασφαλισμένων πολιτών.
Σχετικώς με τις διατάξεις για θέματα στρατολογικής φύσης που περιλαμβάνονται στον νόμο και ιδίως στην πρόβλεψη για τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων και διαδικτυακών υποδομών για τη γνωστοποίηση της κλήσης κατάταξης στους στρατεύσιμους, που προβλέπεται στο άρθρο 59, σημείωσε ότι πραγματοποιείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των στρατολογικών υπηρεσιών, περιορίζεται σημαντικά ο όγκος της γραφειοκρατίας σε αυτές, ενώ γίνεται πιο εύκολη η ζωή του πολίτη που ετοιμάζεται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Μπαίνει έτσι ένα ακόμα μικρό «λιθαράκι» στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και τριάμισι χρόνια από την κυβέρνηση, για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων.
Τέλος έκανε λόγο για ένα “ενδιάμεσο νομοσχέδιο” για την υλοποίηση του πλάνου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για τη ριζική αναβάθμιση του επιπέδου της μέριμνας υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού, μέρος του οποίου υλοποιήθηκε κατά τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, ενώ ορισμένα άλλα, επίσης σημαντικά, ζητήματα πρόκειται να επιλυθούν κατά τα επόμενα έτη.
Ενημέρωσε ότι μόνο το 2023, οι πιστώσεις για αποδοχές που προβλέπονται στον αμυντικό προϋπολογισμό παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6% ή κατά 105 εκατομμύρια σε σχέση με το 2022 και διαμορφώνονται στο ύψος των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Σταχυολογώντας πρωτοβουλίες οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον, ενημέρωσε ότι το υπουργείο εργάζεται:
– για το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ισχύσει από την 1.1.2024
– για την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την υγειονομική κάλυψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας
– για την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τις κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού πάλι των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξεία κοινωνικά προβλήματα
– για την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού και των Ενόπλων Δυνάμεων
– για το θέμα που αφορά τους εξ ΑΣΣΥ υπαξιωματικούς, ενώ σήμερα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αποκαθίσταται η ιεραρχική διασάλευση
– Για τους ΕΠΟΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε την κατάλληλη στιγμή να δοθεί λύση που δεν θα συνεχίσει το καθεστώς της ανασφάλειας που υφίσταται
– Για το θέμα του Σκαραμαγκά, με τροπολογία που είναι υπό επεξεργασία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας
“Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας μεγάλο να διαβούμε. Βήμα-βήμα προχωράμε, μακριά από πυροτεχνήματα, μακριά από πλειοδοσίες, μακριά από λεκτικές ακρότητες, μακριά από κραυγές, πάντα με τη συνέπειά και τους όρους ευθύνης που επιβάλλουν οι καιροί.
Γνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν στο μάτι ενός κυκλώνα μαζί με ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά αυτή τη δύσκολη δεκαετία του 2010. Προσπαθήσαμε, ωστόσο, μέσα από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές, γεωπολιτικές και υγειονομικές ακόμα συνθήκες να κάνουμε βήματα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τους στρατιωτικούς μας. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Θεωρώ ότι καταφέραμε αρκετά και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα κατά τα επόμενα χρόνια, εργαζόμενοι μεθοδικά, με συνέπεια, με σταθερότητα και με σοβαρότητα” κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς.
Ειδήσεις σήμερα
Λόπεζ – Άφλεκ: Η στιγμή που έγινε viral στα Grammy – «Σταμάτα, δείξε πιο φιλικός» [βίντεο]
Σασμός: Δεν θα παίξει στον τρίτο κύκλο – Αποχωρεί από την σειρά μεγάλο όνομα!