Εμπειροι νομικοί και τοπογράφοι εκφράζουν την έκπληξή τους, καθώς, όπως λένε στον Ε.Τ.», αν υπήρχε νησίδα στην περιοχή που αναφέρουν οι βουλευτές, τότε αυτή θα εμφανιζόταν ως περίκλειστο γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ που δεν θα περιείχε τα γράμματα «ΕΚ», που υποδηλώνουν την ύπαρξη ειδικής έκτασης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μια διοικητική πράξη όπως είναι το Κτηματολόγιο, είναι δεσμευτική για ένα κράτος. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση όταν πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας.
«Ειδικά για τον Εβρο, δεν ξέρεις αν αυτό που βλέπεις στο χάρτη απεικονίζεται ακριβώς στην πραγματικότητα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαιτίας του ποταμού. Για αυτό τα σύνορα έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και δεν ακολουθούν την κοίτη του ποταμού, που αδειάζει ή γεμίζει», σημειώνουν. «Επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χρήση αεροφωτογραφιών, καθώς πρέπει να ξέρεις ποια χρονολογία λήφθηκαν, αλλά και των συντεταγμένων, καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς, αν είναι το GPS (Global Positioning System) ή το HEPOS (Hellenic Positioning System). Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο τεχνικό ζήτημα που αφορά τη μηχανική και την τοπογραφία». Και καταλήγουν τονίζοντας με νόημα πως «για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον ανάδοχο που κάνει την κτηματογράφηση στην περιοχή και να λάβουν τις απαντήσεις που θέλουν».
Σημειώνεται ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. χρησιμοποιεί το ελληνικό σύστημα εντοπισμού HEPOS, το οποίο αξιοποιεί το παγκόσμιο σύστημα GPS, για να προσδιορίζει τις συντεταγμένες οικοπέδων σε πραγματικό χρόνο και να έχει μετρήσεις ακριβείας εκατοστού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σημεία που επισημαίνει σε ιδιωτική του ανάρτηση στο facebook ο δικηγόρος Μιχάλης Χατζηφώτης, με υπερ-εικοσαετή εμπειρία στο αντικείμενο του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με αυτά:
- Ο ΚΑΕΚ που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, όπως και όλα τα λοιπά στοιχεία, είναι προσωρινός, διότι η περιοχή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ11. Δεν υπάρχει κτηματολογικό γραφείο για την περιοχή και κάλλιστα στις αρχικές εγγραφές μπορεί όλα να είναι τελείως διαφορετικά.
- Η περιοχή εκεί είναι πολύ δύσκολη. Η Συνθήκη της Λωζάννης, πολύ σοφά, δεν ακολουθεί την κοίτη του ποταμού, αλλά σταθερά σημεία, γιατί η κοίτη αλλάζει, και προέβλεψε τη σύσταση μιας μόνιμης 3εθνούς επιτροπής για την επίλυση τυχόν διαφωνιών που θα προκύψουν εξαιτίας ακριβώς της αλλαγής της κοίτης του ποταμού, για να μην έχουμε κάθε βδομάδα βαλκανικό πόλεμο. Πού βρίσκονται τα σύνορα στο χάρτη είναι μεν γνωστό, αλλά τι βρίσκεται κάτω από αυτά τα σύνορα, ειδικά στον Εβρο, δεν είναι κάτι δεδομένο.
- Αυτό που βλέπει κάποιος στο gov.grείναι ορθοφωτοχάρτες παραγωγής 2015, άρα κάλλιστα έχει αλλάξει η κατάσταση εκεί.
- Στις εκτός σχεδίου περιοχές, το όριο της απόκλισης είναι 2 μ., επομένως ούτως ή άλλως υπάρχει μια ζώνη αμφιβολίας πλάτους 4 μ.
Οπως συνεχίζει ο κ. Χατζηφώτης στην ανάρτησή του, «αυτά όλα ισχύουν για τον Εβρο. Στις Πρέσπες ισχύουν άλλα, στις Σέρρες άλλα, στα Δωδεκάνησα άλλα, με μόνη σταθερά ότι επειδή εν προκειμένω τα όρια κτηματογράφησης ταυτίζονται με το όριο του κράτους, πριν από την έγκριση των διαγραμμάτων, ζητείται η έγκριση από ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΞ κ.ο.κ.».
Η απάντηση των υπουργών
Σε κάθε περίπτωση, λεπτομερείς απαντήσεις, με τις οποίες θα ξεκαθαριστεί το θέμα, θα δοθούν από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς τα οποία απευθύνεται η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η συγκεκριμένη νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας.
Δημοσκόπηση Alco: Ανεβαίνει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση - Ποιοι είναι οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί
«Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Εβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού και για αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία. Οταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους νόμους μας και το Διεθνές Δίκαιο διαδικασίες. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρίνισε πως οι 35 Σύροι και 3 Παλαιστίνιοι εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα και μετά έστειλαν το στίγμα τους. Οταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο και παρασχέθηκε άμεσα ιατρική περίθαλψη.
Η ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Την ερώτηση κατέθεσαν οι τομεάρχες Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας, και η βουλευτής Εβρου, Ν. Γκαρά.
«Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής αφήγησης σε επίσημες ανακοινώσεις ήταν ότι η νησίδα στην οποία ήταν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες αποτελεί τουρκικό έδαφος, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. της 14.8.2022 δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επεσήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ομως, η συγκεκριμένη νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 (συνημμένο στην παρούσα). Οι συντεταγμένες της εγγραφής ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά, 41 deg 16’ 23.99’’ N 26 deg 25’ 45.72’’ E και 41 deg 16’ 23.2 N 26 deg 25’45.4’’ (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις Twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022). Προφανώς, η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές Αρχές, όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας, αλλά και για την κυριαρχία επ’ αυτής», σημειώνουν και απευθύνουν τις εξής ερωτήσεις:
«Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
Εντέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο, και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές Αρχές να επιχειρήσουν επί της νησίδας τουρκικές υπηρεσίες ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;».
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Μάγκας: Στεναχωρήθηκε όλη η Ελλάδα – Με έπαιρναν τηλέφωνο και έκλαιγαν [βίντεο]
Σάνα Μαρίν: Στην… πυρά η Φινλανδή Πρωθυπουργός για το ξέφρενο πάρτι