Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να κινήθηκε για μια ακόμα φορά επί των γνωστών και επί τα αυτά… που εδώ και δύο μήνες αναφέρει στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Με την έναρξη της κατάθεσής του θέλησε να στρώσει τον καμβά που ήθελε να κινηθεί λέγοντας πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό θέμα, αλλά ζήτημα δημοκρατίας. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διακατέχεται από συγκεντρωτική, αλαζονική κουλτούρα και πως κινείται με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας, που μπορεί να παρακολουθεί όποιον θέλει χωρίς λόγο και χωρίς να δίνει λογαριασμό. Επέμεινε, με συνειρμικά άλματα, στην εξίσωση της νόμιμης επισύνδεσης των επικοινωνιών του από την ΕΥΠ και της προσπάθειας παγίδευσης του κινητού του από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Είδε προσπάθεια παγίδευσης του ίδιου, αλλά και ομηρείας της παράταξής του, ποντάροντας στη δημιουργία αντανακλαστικών συλλογικής θυματοποίησης. Μάλιστα, λέγεται πως στις αναγωγές που έκανε έφτασε στο σημείο να πει ότι «η ΕΥΠ, μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές!».
Ανακάλυψε… την αιτία της παρακολούθησής του, λέγοντας πως «βαπτίστηκα εθνικός κίνδυνος, γιατί ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά συμφέροντα και σχεδιασμούς της Ν.Δ. Αν υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν για να συντρίψετε το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, αλλά πολιτικής ασφάλειας της Ν.Δ.». Αίσθηση και σχόλια μεταξύ των βουλευτών-μελών της Επιτροπής φέρεται να προκάλεσαν οι δήθεν «ίσες» αποστάσεις που θέλησε να κρατήσει ο κ. Ανδρουλάκης από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «εμένα δεν με απασχολεί να φθαρεί ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας» ή ότι «η Ν.Δ. είναι στην ίδια όχθη με τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά λίγο αργότερα αποκάλυψε ότι αυτό που θα επιθυμούσε ήταν «ο Κ. Μητσοτάκης να είναι εδώ και να κάθεται σε αυτή την καρέκλα».
Ως αντίφαση ολκής, επίσης, χαρακτηρίσθηκαν οι λόγοι που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για να αιτιολογήσει την άρνησή του να πάει να ενημερωθεί για τους λόγους που η ΕΥΠ ζήτησε τη νόμιμη επισύνδεσή του. «Θα τη δεχόμουν», είπε, «μόνο εάν αυτή ήταν νόμιμη και εγγράφως», αποσιωπώντας όμως ότι τέτοιο θεσμικό πλαίσιο έγγραφων ενημερώσεων της ΕΥΠ δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ, άλλωστε, και στο παρελθόν. Παράλληλα, για να τεκμηριώσει αυτή την απόφασή του, φέρεται να κινήθηκε ανάμεσα σε δύο άξονες, αντιφατικούς όμως μεταξύ τους. Καθώς από τη μία μιλούσε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των προσώπων που θα τον ενημέρωναν και από την άλλη ότι δεν θα μπορούσαν να του προσφέρουν καμία πληροφορία, αφού οι ίδιοι δήλωναν ότι «δεν ξέρουν τίποτα για την υπόθεσή μου…».
Ιδιαίτερη, επίσης, εντύπωση φέρεται να προκάλεσαν το «υπερεγώ» του κ. Ανδρουλάκη και ο τρόπος που προσπάθησε να χτίσει ο ίδιος το προφίλ του εθνικού προστάτη, τονίζοντας και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στην κατάθεσή του ότι «εγώ έχω δώσει αγώνες στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης για τα εθνικά συμφέροντα. Εργάζομαι για την πατρίδα νυχθημερόν. Κάποιοι δεν είμαστε τουρίστες στις Βρυξέλλες. Είναι άθλια τα σενάρια να εμπλέκονται ξένες πρεσβείες. Δεν υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών να βάλει φρένο σε αυτές τις επικίνδυνες ανοησίες σε βάρος της πατρίδας; Εγώ δεν χαϊδεύω καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση μπροστά στο εθνικό συμφέρον, είτε είναι σοσιαλιστική είτε ανήκει σε άλλη πολιτική ομάδα. Ελληνες πατριώτες είναι αυτοί που χωρίς μικροκομματικούς σχεδιασμούς και ισορροπίες υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο
Κύκλοι της Ν.Δ. σχολίαζαν την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν ήρθε για να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής. Ηταν μια κατάθεση γεμάτη αοριστολογίες, χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ή απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν. Κατήγγειλε ότι δεν έγινε σεβαστή η ιδιότητά του, όμως απέφυγε επιμελώς να απαντήσει αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εξαιρείται από την άρση απορρήτου. Επισήμαιναν ότι εκτός από τις αναφορές που έκανε στις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ολομέλεια, δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση για την αναβάθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Παρατήρησαν πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν εισέφερε κανένα στοιχείο σχετικά με το πώς η ΕΥΠ χρησιμοποιεί το Predator, ενώ στην ερώτηση αν έχει στοιχεία για την εμπλοκή του πρωθυπουργού, το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν ότι «δεν είναι μάντης». Βουλευτές της Ν.Δ. παρατηρούσαν την άνεση με την οποία ο κ. Ανδρουλάκης υποβάθμιζε στις απαντήσεις του τις ηχηρές αποκαλύψεις Ρουμπάτη για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα και συντασσόταν σε απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Ψηλά στην ατζέντα μέχρι τις εκλογές
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., μετά την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη στην Επιτροπή, ανέφεραν πως το θέμα της παρακολούθησής του και γενικότερα τα θέματα της διαφάνειας και της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τα έχει ψηλά στην ατζέντα στις εκλογές, αλλά και στην προεκλογική περίοδο. Μετά την Εξεταστική της Βουλής, το βάρος διερεύνησης θα το δώσει στην αντίστοιχη επιτροπή της Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας, μέσα από κλητεύσεις μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μέσα από τη δυνατότητα που παρέχει ο ΚτΒ στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναμένεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, ορατοί και αόρατοι, καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η Εξεταστική Επιτροπή, πάντως, χθες αποφάσισε κατά πλειοψηφία με την ψήφο των βουλευτών- μελών της Ν.Δ. ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καταθέσεις, έκλεισε ο κατάλογος και πλέον τα κόμματα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν καταθέσει στην Επιτροπή για συζήτηση τα πορίσματά τους.
Ειδήσεις σήμερα
Ζάχος Χατζηφωτίου: Έφυγε πλήρης ημερών και εμπειριών ο «μπον βιβέρ» δημοσιογράφος
Πούτιν: Πανηγύριζε στο Κρεμλίνο, έσφαζε στη Ζαπορίζια
ΗΠΑ: Η καταιγίδα Ίαν πλήττει τη Νότια Καρολίνα -Τουλάχιστον 23 νεκροί στη Φλόριντα