Ενισχύει το ρόλο της χώρας μας στο ευρωατλαντικό αμυντικό ολοκλήρωμα, στις σχέσεις της Ε.Ε. με τα κράτη της Αδριατικής Πρωτοβουλίας (πλην Αλβανίας λόγω της απαράδεκτης στάσης των Τιράνων στο θέμα Μπελέρη), στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα (εναλλακτικοί διάδρομοι για τα σιτηρά κ.ά.), στην περαιτέρω αναβάθμιση της ακριτικής Αλεξανδρούπολης κ.ά., ενώ σε διμερές επίπεδο η πολύπλευρη σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας -Κιέβου σε διαφόρους τομείς ενδυναμώνει τη θέση μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτιμάται ως στρατηγικής εμβέλειας η πρόσκληση Μητσοτάκη σε Ουκρανία και Μολδαβία (δύο υποψήφια κράτη για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο στόχαστρο του προβληματικού ένοικου του Κρεμλίνου). Μη λησμονούμε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Μόσχας στην αποσχιστική και ρωσοελεγχόμενη οντότητα της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία από το 1993 (με τα απομεινάρια της 14ης ρωσικής στρατιάς του Δνείστερου), τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν 15 χρόνια σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία στη Γεωργία (παράνομη εισβολή-κατοχή), την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους (πτήση ΜΗ17) πάνω από την Ανατολική Ουκρανία με 295 νεκρούς, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας του 2014 κ.ά.
Ο υπογράφων με σειρά άρθρων τους τελευταίους μήνες στον «Ε.Τ.» και στον «Ε.Τ. της Κυριακής» έχει υποστηρίξει τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, η οποία μαχόμενη κατά του παγκόσμιου εγκληματία Ρώσου προέδρου, στην πραγματικότητα μάχεται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το Κίρκενες της Νορβηγίας και το Ιβαλο της Φινλανδίας μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Αν τυχόν ηττηθεί η Ουκρανία, η Ευρώπη και ο ευρωατλαντικός γεωπολιτικός χώρος εισέρχονται σε περιπέτειες και απίστευτους κινδύνους, αφού η ρωσική επιθετικότητα δεν πρόκειται να σταματήσει στο Κίεβο, αλλά θα επεκταθεί σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα (και όχι μόνο). Και επειδή δεν είχαν ληφθεί δυναμικές πρωτοβουλίες (από χώρα του Νότου μέχρι σήμερα) η κίνηση της Αθήνας ενδυναμώνει την περιφερειακή παρουσία μας.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
- Η συνάντηση των ηγετών των 11 κρατών και της Ε.Ε. ξεκάθαρα στηρίζεται στην ευρωατλαντική θεώρηση και δυναμική των πραγμάτων. Ειδικότερα αναφέρονται τα Τελικά Ανακοινωθέντα των δύο τελευταίων Συνόδων Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου/ΝΑΤΟ του 2022 και 2023 στη Μαδρίτη και στο Βίλνιους της Λιθουανίας στη σύσταση και ενεργοποίηση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, στο Αρθρο 10 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ του Απριλίου του 1949 περί εισδοχής νέων κρατών στη Συμμαχία κ.ά. Η παρουσία των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ουσιαστικοποιεί και ενεργοποιεί ακόμα πιο πολύ τη γνωστή συμφωνία της Ε.Ε. που υπεγράφη με το ΝΑΤΟ το 2022.
- Η πρόσκληση στο Κόσοβο για να συμμετέχει στη Σύνοδο των Αθηνών ήταν επίσης σημαντική και σωστή παρά τα λεγόμενα κάποιων… Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από τις 28 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ (με τη Σουηδία περιλαμβανόμενη), ως και από 22 από τις 27 της Ε.Ε. ως κρατική οντότητα. Επίσης, πάνω από 100 κράτη του ΟΗΕ, ως και τα τρία δυτικά κράτη (ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ/ΟΗΕ. Εδώ και δέκα χρόνια συζητά με τη Σερβία για επιμέρους θέματα (πρωτοβουλία της Ε.Ε.) και κυρίως για την κατάσταση των 4 σερβικών (πληθυσμιακά δήμων) βόρεια του ποταμού Ινμπάρ.
- Σχετικά με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η χώρα μας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τις τρεις κοινότητες(Σέρβους, Κροάτες και μουσουλμάνους), ενώ έχει ανελλιπή παρουσία από το 1996 στην ειρηνευτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ /ΙFOR/SFOR και ασφαλώς τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια στην υπό την Ε.Ε. πολυεθνική επιχείρηση ALTHEA.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ
Σε στρατιωτικό επίπεδο είναι και θα είναι σημαντική η συνδρομή μας στην πολυεθνική εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16. Ειδικά μετά την πολύ σημαντική διάθεση σταδιακά 61 αεροσκαφών τέτοιου τύπου από την Ολλανδία και τη Δανία (με την πρόσφατη επίσκεψη Ζελένσκι στις αεροπορικές βάσεις του Αϊντχόφεν και της Σκρίνστρουπ). Εχουμε πολλά αεροσκάφη και εξαίρετους πιλότους με συνεχείς εμπειρίες. Η εκπαίδευση λογικά θα γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό. Βασικά στη Νοτιοανατολική Δανία και στη Νότια Ρουμανία. Καλαμάτα και Ανδραβίδα μπορούν να συνδράμουν ανάλογα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι εντεταγμένη στον ήδη 11μελή «συνασπισμό των αεροσκαφών» για την Ουκρανία.
Συμπερασματικά, η κίνηση της Αθήνας ήταν πολύ σημαντική και απαιτείται περαιτέρω εγρήγορση και υλοποίηση αυτών που συμφωνηθήκαν άμεσα… Η χώρα μας χρειαζόταν μία τέτοια πρωτοβουλία αιχμής, που προφανώς την αναβαθμίζει σε όλα τα επίπεδα. Είναι στην ιδιαίτερα σωστή κατεύθυνση.