Και αυτό γιατί, εκτός από το ότι επιβεβαίωσε τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή αλλά και τη στήριξη της νατοϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της βοήθειας στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, η Αθήνα πήρε και τη στήριξη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μπελέρη, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στις σχέσεις μας με την Αλβανία και το καθεστώς Ράμα. Οπως έγινε ξεκάθαρο και στο δείπνο, η πρόοδος της ενταξιακής πορείας μιας χώρας περνάει από το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτό υπογράμμισε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, στέλνοντας με τον έμμεσο αυτό τρόπο σαφέστατο μήνυμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, για τη συνέχιση της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη.
Η επισήμανση αυτή έγινε χθες από κορυφαία κοινοτική πηγή με αφορμή το προχθεσινό δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν από κοινοτικής πλευράς οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οπως επεσήμανε η κοινοτική πηγή, η άτυπη συνεδρίαση της Αθήνας ήταν μια καλή αφορμή να τεθεί προς συζήτηση με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες το θέμα της διεύρυνσης. Και συνέχισε τονίζοντας ότι η διεύρυνση είναι αμφίδρομη. «Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αλλά και η Ε.Ε. να προετοιμαστεί». Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, η επίλυση των διμερών διαφορών είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Είναι προφανές ότι η αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου στα δικαιώματα των μειονοτήτων στην παρούσα συγκυρία έγινε για να υπενθυμιστούν με τον τρόπο αυτό στον Ράμα οι κανόνες του παιχνιδιού σχετικά με το πώς λειτουργεί η Ε.Ε. Και πιο συγκεκριμένα, μια τρίτη χώρα δεν έχει καμία τύχη να ενταχθεί στην Ενωση εάν δεν τηρεί τους κανόνες του κράτους δικαίου και δεν επιδιώκει να έχει άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Καταλήγοντας, η κοινοτική πηγή μετέφερε την άποψη των υψηλών κλιμακίων των Βρυξελλών ότι η συζήτηση για τη διεύρυνση στο δείπνο της Αθήνας ήταν πολύ ζωντανή και πως πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν τη δυναμική, γιατί στόχος δεν είναι μόνο η διεύρυνση, αλλά να βγει ισχυρότερη η Ε.Ε. από αυτήν.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν έχω καμία σχέση με τον 45χρονο δολοφόνο του 22χρονου, στο τροχαίο στα Χανιά»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, η οποία εκφράστηκε και στη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν στις 21 Αυγούστου οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμη την κ. Σάντου για την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει πρεσβεία στο Κισινάου το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τoν πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προς τη στήριξη της προόδου της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε.
Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti, συζητήθηκε η συνέχιση ανάπτυξης της διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία.
O Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον πρόεδρο της Σερβίας τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, προοπτική που εγγυάται την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή.