Συγκεκριμένο σχέδιο και δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης παρουσίασε η Ελλάδα, που θα φιλοξενήσει το 2024, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την προστασία των ωκεανών.
Το ελληνικό πρόγραμμα για τη διαχείριση, προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παρουσίασε το φθινόπωρο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, στην Ολομέλεια της 2ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, που έγινε στη Λισαβόνα. Όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ένταξη του 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας και το ένα τρίτο εξ αυτών σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπου δεν θα επιτρέπεται η αλιεία».
Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στη χωροθέτηση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών με στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη «γαλάζια οικονομία» και την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών. «Μιλώντας για τη “γαλάζια οικονομία”, πρέπει να μιλήσουμε για την ανάγκη υγείας των ωκεανών. Οι θάλασσες μας δίνουν ενέργεια, τροφή, πόρους, κι εμείς επιστρέφουμε 17 εκατ. τόνους πλαστικό. Έχουμε μία πηγή αειφορίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υποβαθμίσουμε», τόνισε.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:
-στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και τεχνολογίες
-στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας με τη θεσμοθέτηση της περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης «1.000 Παρθένες Παραλίες», στις οποίες δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και αποτελούν αναλλοίωτα κομμάτια φυσικής κληρονομιάς και ιστορίας βιοποικιλότητας
-στη μείωση χρήσης πλαστικών: η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης κατά 30% ως το 2024 και 60% έως το 2026 σε σύγκριση με το 2022
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης ομολόγησε το μοιραίο λάθος του!