Μέχρι πρότινος, ο μόνος που μιλούσε δημοσίως για αυτό το θέμα ήταν μόνο κ. Τσίπρας. Για παράδειγμα, όταν την περασμένη Τετάρτη τον ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ πόσο κόσμο περιμένει τη 15η Μαΐου στις κάλπες και τι θα είναι επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει:
«Για εμένα ο μεγάλος στόχος και ο μεγάλος πήχης είναι ούτως ή άλλως η δυνατότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Και εκεί δεν θα χρειαστούμε μόνο 250.000 ψηφοφόρους, θα χρειαστούμε 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Αλλά ας κάνουμε το ταμείο το βράδυ της 15ης Μαΐου».
Επιχείρηση «κλίμα»
Κρύος ιδρώτας είχε πιάσει τότε τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και τα άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου. 250.000; Με 61.600 εγγεγραμμένα μέλη; Αλλά τέλος πάντων, με το κλίμα που προσπαθεί να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντας την εσωκομματική ψήφο σε αντικυβερνητική, με την ηλεκτρονική εγγραφή να επιτρέπεται ως και την ημέρα της ψηφοφορίας, είχαν όλοι ελπίδες ότι ο αριθμός των μελών που θα ψηφίσουν τον κ. Τσίπρα θα είναι τέτοιος που θα του έδινε το δικαίωμα να υποστηρίξει ότι η στρατηγική του πέτυχε και η φράση του «το ταμείο το βράδυ της 15ης Μαΐου» θα δικαιωθεί.
Επίθεση Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους σε ΣΥΡΙΖΑ για οδηγούς ασθενοφόρων: Ενεργοποιήσαμε τη δική σας διάταξη
Χθες από την Κρήτη, ο κ. Τσίπρας έδωσε μία απάντηση στην ερώτηση, που μπορεί να εκληφθεί και ως προσπάθεια διαχείρισης μη επιθυμητού αποτελέσματος. Οταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο πήχης που έχει βάλει και πόσους περιμένει, απάντησε «στις εσωκομματικές μας διαδικασίες δεν μπορούμε να βάλουμε πήχη γιατί είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία, ο δικός μας πήχης είναι να έχουμε πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους στην κάλπη των εθνικών εκλογών».
Ο κ. Τσίπρας όμως γνωρίζει ότι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αντίστοιχες διαδικασίες για εκλογή προέδρου στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. Οπου στη Ν.Δ. πήγαν να ψηφίσουν πάνω από 400.000 για να εκλέξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο ΚΙΝ.ΑΛ. περισσότεροι από 270.000 την πρώτη Κυριακή και 209.000 τη δεύτερη Κυριακή για να εκλέξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και πήγαν περίπου 180.000 προχθές για να ψηφίσουν για το όνομα, τα σύμβολα και τους συνέδρους. Ολα αυτά είναι ο πραγματικός πήχης που προσπαθεί από χθες να αποφύγει ο κ. Τσίπρας. Και ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως παλιά «στήνανε» επισκέψεις στο Μάτι με μαυροφορούσες-μαϊμού, χθες στα Χανιά «έστησαν» αγανακτισμένο πολίτη να εκφράζει την οργή του κατά της κυβέρνησης, αλλά λίγο μετά έγινε γνωστό από τοπικά ΜΜΕ ότι ο «αγανακτισμένος» είναι γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από τα τοπικά στελέχη που είχαν την ευθύνη και για την περιοδεία του.
Απάντηση Ν.Δ.
Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της Ν.Δ. που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο αγανακτισμένος πολίτης που εμφανίζεται στις κάμερες στα Χανιά να εκφράζει δήθεν αυθόρμητα την οργή του για την κυβέρνηση στον κ. Τσίπρα είναι γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πρωτοστατεί μάλιστα στην οργάνωση της περιοδείας. Τόσο στήσιμο! Σκηνοθεσία ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα και κομπάρσους τα στελέχη του! Πώς το έλεγε ο μεγάλος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος όταν ως Γκρούεζας ετοίμαζε την περιοδεία του Μαυρογιαλούρου; Το έχουμε οργανώσει και το αυθόρμητο».
Ερωτήματα
Και δίπλα στα «αυθόρμητα» αναπάντητες και οι ερωτήσεις. Ποιος ελέγχει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής και ποιος θα την ελέγχει την ημέρα της ψηφοφορίας; Γιατί οι επιτελείς του κ. Τσίπρα λένε ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα άλλα κόμματα επειδή η διαδικασία (ψήφο για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή) είναι πρωτόγνωρη; Από τη στιγμή που για τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορούν να ψηφίσουν άλλοι από τα 61.600 εγγεγραμμένα μέλη ως τα τέλη Μαρτίου; Τι εννοούν όταν λένε ότι φοβούνται «μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από την “Ομπρέλα”» και γιατί δεν προβλέπουν ούτε πόσα λευκά αναμένουν στην ψηφοφορία για την επανεκλογή Τσίπρα;
Βεβαίως, για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο να πάει τουλάχιστον τριψήφιος αριθμός στις κάλπες την Κυριακή να τον ψηφίσει, σημασία έχει μόνο ο στόχος. Και όχι πώς θα τον πετύχει. Για αυτό και στην Κρήτη, όπως και στον Πύργο και στην Καβάλα και στο Κερατσίνι, είπε διάφορα για «πρωθυπουργό σε αποδρομή», για «μεσαία τάξη που περνά χειρότερα από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ», για «κυβέρνηση που πρέπει να φύγει χθες» κ.λπ.