Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, μετά τη σύσκεψη του πρωινού καφέ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες με την απόφασή του να απομακρύνει τον Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού Γραφείου και να «ξηλώσει» τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έρχεται σε μια περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την υπόθεση Ανδρουλάκη καθώς η θέση του κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή εστιάζοντας στην ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ζήτησε την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στους πολιτικούς του αντιπάλους να δημιουργήσουν κλίμα «σκανδαλολογίας» και τοξικότητας για να καλύψουν την ένδεια του αντιπολιτευτικού τους λόγου, γι’ αυτό και δεν δίστασε να απομακρύνει ακόμη και τον πιο στενό συνεργάτη του, τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το δεύτερο μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι πως θα επιμείνει στην προσωπική του αρχή και δέσμευση για διαφάνεια παντού και για να διαλυθεί κάθε ίχνος που μπορεί να σκιάσει τη σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομεί με τους πολίτες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θεωρείται θέμα χρόνου η κλήση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το Predator, ενώ διακόπηκε δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.
Σημειώνεται δε πως η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη λειτούργησε ως καταλύτης, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, οι οποίες επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και, όταν κατέστη σαφές τι συμβαίνει, δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του.
«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της διά της παραίτησης Δημητριάδη, αλλά πλέον το λόγο έχει η Δικαιοσύνη», επισημαίνουν.
Η ανακοίνωση που έπεσε σαν κεραυνός χθες το πρωί ήταν λιτή αλλά έκανε πάταγο: «Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό».
Αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έχει ως στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης πρόσθεταν πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο παραιτηθείς ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη.
Ωστόσο, μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη, σημείωναν οι ίδιες πηγές και σε αυτό το πλαίσιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο κ. Δημητριάδης, όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, αναφέρουν πως «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ο χρόνος παραμονής είναι 1-1,5 χρόνο».
Οι εξελίξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Νέα ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστή την απόφαση του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον επικεφαλής της ΕΥΠ: «Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής». «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας πως κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια.