«Το Χαλάνδρι χρειάζεται “restart”», δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Χάρης Ρώμας. Οπως τονίζει, στοχεύει να επιλέξει άριστους τεχνοκράτες συμβούλους και η οδηγία είναι σαφής: «Σηκώστε τα μανίκια».
Χάρης Ρώμας στον ΕΤ: Η πόλη μας χρειάζεται «restart»
Μετά από τέσσερα χρόνια θητείας στην Περιφέρεια Αττικής ως τομεάρχης και αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, αισθάνεστε πλέον πολιτικός;
Οχι! Παρά τα ταχύρρυθμα, εντατικά μαθήματα στην περιφέρεια παραμένω εν μέρει μαθητής. Καλός μαθητής, γιατί έχω αφομοιώσει σε τέσσερα χρόνια γνώσεις που θα χρειάζονταν κανονικά πολλά χρόνια για να αφομοιωθούν! Το ότι με «πέταξαν» στα βαθιά και μου εμπιστεύτηκαν μεγάλα θεσμικά πόστα με δυνάμωσε απότομα. Βλέποντας ότι το τμήμα μου στην περιφέρεια παρουσίαζε συνεχείς επιτυχίες, πήρα θάρρος και άρχισα να προτείνω όλο και περισσότερες δράσεις και καινοτομίες.
Το Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής (δεύτερο σε μέγεθος φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα) το οραματίστηκα και το ξεκίνησα εγώ, με την πλήρη στήριξη, βέβαια, του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος συμφώνησε ότι ο πολιτισμός είναι η ραχοκοκαλιά μιας υγιούς κοινωνίας.
Πήρα πρωτοβουλίες που αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα για τους επόμενους που θα με διαδεχθούν στην περιφέρεια.
Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε αν εκλεγείτε δήμαρχος στο Χαλάνδρι;
Πρώτα απ’ όλα, θα συναντήσω και θα συζητήσω με όλο το δυναμικό των υπαλλήλων και συνεργατών του Δημαρχείου.
Θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους και εύχομαι να κερδίσουν και εκείνοι την εμπιστοσύνη μου, ούτως ώστε να έχουμε μία μακροχρόνια γόνιμη συνεργασία.
Θα μελετήσω μαζί τους όλα τα προγράμματα του δήμου και τα έργα που έχουν μείνει ημιτελή, για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσή τους, εμπλουτίζοντάς τα όσο μπορούμε.
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
Η πολιτική έχει συνέχεια, γι’ αυτό, αντί να ακυρώσω έργα, θα τα εξελίξω και θα τα τελειοποιήσω.
Επίσης, αμέσως σχεδόν, θα συγκεντρώσω και όλους τους συμβούλους μου και θα τους πω: «Κυρίες και κύριοι, υποσχεθήκαμε αρχικά αναμόρφωση πεζοδρομίων, προσβασιμότητα σε όλους και πάρκινγκ για όλους. Σηκώστε τα μανίκια. Ξεκινάμε με αυτά και προχωράμε ολοταχώς και στα άλλα!».
Αναφέρεστε συχνά στον δημόσιο λόγο σας στο «Χαλάνδρι του μέλλοντός μας». Πόσα προβλήματα βλέπετε στο «Χαλάνδρι του παρόντος»; Πώς οραματίζεστε το αυριανό Χαλάνδρι;
Ειλικρινά πιστεύω ότι η πόλη χρειάζεται «restart». Δεν θέλω να μηδενίσω τελείως τις προσπάθειες των διοικούντων τα τελευταία χρόνια, αλλά εμφανώς ο δήμος έχει πλέον τελματώσει.
Δεν με καλύπτει ότι υπήρξε και χειρότερη διοίκηση στο παρελθόν.
Το «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» δεν αξίζει στο Χαλάνδρι.
Το Χαλάνδρι του μέλλοντός μας μπορεί και θα γίνει πρωτοπόρο, αναπτυξιακό και πρότυπο σε όλα.
Αυτή τη στιγμή γίνεται μία μέτρια ως και αδιάφορη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών. Για να μην πω ότι παρατηρούνται πλέον και εγκληματικές ολιγωρίες σε ορισμένους τομείς, όπως η παραμέληση της πίσω μεριάς της Ρεματιάς Χαλανδρίου κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες ή η ολιγωρία στον μεγάλο χιόνια, δύο χρόνια πριν, που άφησε την πόλη παράλυτη και τους έδωσε τα πρωτεία της μη αντιμετώπισης έκτακτων κρίσεων.
Σε σχέση με το όραμά μου για το αύριο, που με ρωτάτε, έχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου για τον «δήμο μεγάλου πολιτισμού».
Αυτό το φάσμα πολιτισμού το χωρίζω σε τρία μέρη:
Α) Πολιτισμός της καθημερινότητας, πάρκινγκ, δρόμοι, πεζοδρόμια, προσβασιμότητα για όλους – συμπερίληψη, φωτισμός led παντού, ενεργειακή οικονομία, αναβάθμιση δημοτικών δρόμων, δημιουργία χώρων πρασίνου και προηγμένων παιδικών χαρών, ασφάλεια της πόλης, πλήρης ψηφιοποίηση όλων των δημοτικών υπηρεσιών.
Β) Πολιτισμός των ανθρωπίνων σχέσεων μέσω κοινών δράσεων των πολιτών, ημερίδων αυτοβελτίωσης, οργανωμένης καμπάνιας «βγάλε προς τα έξω τον καλό σου εαυτό».
Γ) Πολιτισμός των τεχνών. Δημιουργία πολιτιστικών χώρων, συνεχείς εκδηλώσεις πολιτισμού, δημιουργία διεθνούς φεστιβάλ στο Θέατρο Ρεματιάς.
Το λάθος για τη Δουκίσσης Πλακεντίας
Ενα άλλο θέμα διένεξης μεταξύ της πλευράς σας και της διοίκησης του δήμου είναι η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη».
Η οποία ένταξη επετεύχθη φέτος, το 2023, μετά από 65 χρόνια αναμονής. Εξήντα πέντε χρόνια κατά το οποία γίνονταν ατελείς μελέτες. Αναφέρω ένα παράδειγμα: Επί της νυν διοίκησης του δήμου, σε κάποια μελέτη των τεχνικών της υπηρεσιών, η Δουκίσσης Πλακεντίας είχε χαρακτηριστεί «επαρχιακή οδός».
Αυτό, σύμφωνα με το νόμο, απαιτεί μελέτη παράπλευρου οδικού δικτύου και κατασκευή του. Πέρασε ένας χρόνος για να λυθεί η παρεξήγηση και να αρθεί η λάθος μελέτη.
Θέλω να πω ότι δεν επιτρέπεται να κουνάς το δάχτυλο σε άλλους φορείς όταν εσύ ο ίδιος κάνεις σωρεία λαθών.
Εγώ ενεπλάκην στο πρόβλημα «Πεύκου Πολίτη» όταν ως αντιπεριφερειάρχης δέχτηκα μία αντιπροσωπεία πολιτών του συλλόγου «Πεύκου Πολίτη». Ηταν μικροϊδιοκτήτες αγανακτισμένοι που με παρακάλεσαν να διεκδικήσω μαζί τους το νόμιμο βιός τους. Το οποίο και έκανα. Δεν υπήρξε ούτε μία μέρα τα προηγούμενα δύο χρόνια που να μην πάρω τα κατάλληλα τηλέφωνα ή να κάνω τα απαραίτητα ραντεβού ή και συνεδριάσεις ακόμα για να βρεθούν λύσεις.
Και βέβαια, όταν συνεργάζεσαι με πολιτικούς και επιστήμονες υψηλού κύρους, όπως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, και ο γενικός γραμματέας, Ευθύμης Μπακογιάννης, λύσεις βρίσκονται. Ειδικά όταν έχεις την πρόθεση και την ικανότητα να ξεπεράσεις ιδεοληψίες χρόνων.
Θα αναφέρω, τέλος, ότι μέχρι και με το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανα απανωτές ακροάσεις για να επισημάνω τις ιδιαιτερότητες και το κοινωνικό πρόσημο αυτού του λεπτού θέματος, ούτως ώστε η τελική απόφαση να είναι θετική.
Ειδήσεις σήμερα
Νέες ταυτότητες: Πώς θα κάνουμε αίτηση στο gov.gr – Βήμα βήμα η διαδικασία
Κορoνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Pirola» – Παγώνη: Ο κόσμος πρέπει να προσέχει
Πλημμυροπαθείς: Στις 22.589 οι οριστικές αιτήσεις στην Κρατική Αρωγή, εκκρεμούν 4.840