Η χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας καθώς και η συνέχεια των περιοδειών του στο ίδιο ακριβώς τέμπο μετατρέπονται για το Μέγαρο Μαξίμου σε… επικοινωνιακό δούρειο ίππο, την ώρα που ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το συνεχώς εντεινόμενο κλίμα της λαϊκής δυσαρέσκειας είναι διάχυτος. Και μπορεί ο φόβος των διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία της Ολομέλειας να έχει παρέλθει, από τη στιγμή που ακόμα και εκείνες οι φωνές της αντίδρασης που προέρχονται κυρίως από την ομάδα των «53» δεν φτάνουν μέχρι τον κλυδωνισμό, ωστόσο είναι το θολό των αφηγημάτων του χρέους και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που μετατρέπονται σε ακόμα ένα ανάχωμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικός στόχος της Ηρώδου Αττικού είναι οι «153» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να υπερψηφίσουν το σφοδρό δημοσιονομικό πακέτο, έχοντας στα χέρια τους ένα… χαρτί επάνω στο οποίο θα αποτυπώνεται η πεποίθηση πως το deal Αθήνας-δανειστών για το χρέος είναι δεδομένο. Προς αυτήν την κατεύθυνση έσπευσε να κινηθεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια ουσιαστική διευθέτηση, θέλοντας να στείλει μήνυμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης. «Διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Και θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη. Μέχρι το κρίσιμο Eurogroup.
Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου, είναι μια πραγματικότητα. Τα μέτρα τα απαίτησε το ΔΝΤ. Εάν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Και άρα δεν θα υπάρχει απαίτηση αυτών των μέτρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα βουλευτών της Κουμουνδούρου να υπάρξει ρητή αναφορά στο πολυνομοσχέδιο πως εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα 2019-2020.
Οσο ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να βάλει… χαλινάρι στη σεναριολογία περί αλλαγών στο υπουργικό σχήμα, η οποία φέρνει τις όποιες κινήσεις να γίνονται ακόμα και μετά το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας («κάναμε πρόσφατα και στόχος τώρα είναι να τρέξουμε κι όχι να αλλάζουμε τα σχήματα», σημείωσε), σε τέμπο χρέους κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δήλωσε (Real FM) ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, εκφράζοντας, δε, την ελπίδα εντός του Μαΐου να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Το ΔΝΤ, του οποίου τη συμμετοχή απαιτεί η Γερμανία, έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Εναν πρώτο προσδιορισμό, δηλαδή, των μέτρων εκείνων που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Το ζητά αυτό διότι, χωρίς αυτό τον προσδιορισμό, θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και άρα απαγορεύεται από το ίδιο το καταστατικό του η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το αφήγημα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος το 2018 εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, που έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. «Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο εάν δεν υπήρχε. Αυτό πια θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας και της πολιτικής. Πολλά πράγματα έχουν υπογραφεί από τη μία και την άλλη πλευρά και πολλά πράγματα έχουν προστεθεί και από τις δύο πλευρές», σημείωσε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου