Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η εκδίκαση της υπόθεσης της καταχρηστικής απόλυσης -όπως τη χαρακτηρίζουν- των τριών γυναικών που για μήνες έζησαν έναν απίστευτο εφιάλτη μέσα στην πρεσβεία και στην κατοικία του πρέσβη της Βενεζουέλας την περίοδο 2012-2013. Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες υπαλλήλους που δέχονταν τις σεξουαλικές επιθέσεις του Γκονζάλες, μετά την απομάκρυνση του πρέσβη απολύθηκαν από την πρεσβεία. Την απόλυσή τους υπέγραψε ο σημερινός πρεσβευτής της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, που διαδέχθηκε τον Γκονζάλες. Και οι τρεις εργαζόμενες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της πρεσβείας της Βενεζουέλας για την «εκδικητική απόλυσή» τους και ζητούν αποζημίωση για την ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζουν, υπέστησαν.
Ο εφιάλτης
«Ευελπιστώ η Δικαιοσύνη να μην αποδειχθεί… τυφλή στην υπόθεσή μας και να μας δικαιώσει» δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η υπάλληλος της πρεσβείας, η υπόθεση της οποίας έφθασε πριν από λίγες μέρες στο ακροατήριο και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.
«Θέλουμε να δικαιωθούμε. Απολυθήκαμε άδικα. Δεν απολυθήκαμε επειδή δεν ήμασταν καλές στη δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια ή για κάποιο δικό μας λάθος. Μας απέλυσαν για να μας εκδικηθούν επειδή είχαμε καταγγείλει τον πρεσβευτή που μας παρενοχλούσε σεξουαλικά», τονίζει η υπάλληλος-θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και προσθέτει: «Ο πρώην πρεσβευτής της Βενεζουέλας είχε φθάσει σε σημείο να μου πει ευθέως: Αν δεν μου… κάτσεις, θα χάσεις τη δουλειά σου, θα σε απολύσω»!
Ο εφιάλτης για τις γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 όταν έφθασε ο νέος πρεσβευτής Φρανκλίν Γκονζάλες. Οπως έχουν καταγγείλει τα θύματά του, ο Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά τις υπαλλήλους για αρκετούς μήνες και μάλιστα μία από αυτές αποπειράθηκε να τη βιάσει.
Οι γυναίκες υπέμειναν το μαρτύριό τους χωρίς να τον καταγγείλουν επειδή τις απειλούσε ότι θα τις απολύσει και επειδή -όπως λένε- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις πίεζαν να μην αποκαλύψουν τίποτε. Οι υπάλληλοι έστειλαν τρεις επιστολές στον Νικολάς Μαδούρο καταγγέλλοντας τον πρεσβευτής και ζητώντας του να παρέμβει, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Καταγγελίες-σοκ
Τα θύματα του Γκονζάλες έστειλαν επώνυμες καταγγελίες στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές.
Μία από τις υπαλλήλους αναφέρει: «Πάντα όταν μπαίνω στο γραφείο του, με θέλει δίπλα του, πάντα με φιλάει στα μάγουλα και μου χαϊδεύει τα οπίσθια και την πλάτη. Μια μέρα που είχαν έρθει στην πρεσβεία μαθητές για μια επίσκεψη, εκείνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης με χάιδευε κάτω από το τραπέζι, δεν σταμάτησε να με χαϊδεύει. Δεν μπορούσα να αντιδράσω μπροστά στους μαθητές. Οταν αντιδρούσα, μου έλεγε ότι αν ήθελε, μπορούσε να έχει πέντε Κινέζους να δουλεύουν στη θέση μας στην πρεσβεία».
Μια άλλη υπάλληλος, η οποία πάλεψε με τον Γκονζάλες για να γλιτώσει, αναφέρει στην επιστολή της: «Ηρθε και έπιασε τα οπίσθιά μου. Αιφνιδιάζομαι, είναι η αλήθεια. Επιστρέφοντας από τη δουλειά το μεσημέρι με καλεί στην κρεβατοκάμαρα. Ηταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική του ρώμη. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και επειδή αυτό υπερβαίνει τα καθήκοντα μου, φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω, τραβώντας με με βία από τα χέρια. Αρχισα να αρνούμαι μεγαλόφωνα και προσπάθησα να ξεφύγω. Μετά από αυτό το γεγονός με κανέναν τρόπο δεν ήθελα να μένω μόνη μου στο σπίτι μαζί του».
Επιστολή Τσίπρα
Το καλοκαίρι του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας, που όπως υποστηρίζουν οι γυναίκες υπάλληλοι γνώριζε τις σεξουαλικές επιθέσεις, μεσολάβησε για να απομακρυνθεί ο τότε πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρανκλίν Γκονζάλες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, αντί να καταγγείλει το γεγονός, προτίμησε να καλύψει τον πρεσβευτής και να αποσιωπήσει τις σεξουαλικές επιθέσεις.
Ο κ. Τσίπρας, με κανόνες εμπιστευτικότητας, έστειλε επιστολή στον Νικολάς Μαδούρο με την οποία του ζητούσε να απομακρύνει σιωπηρά τον πρεσβευτής γιατί, όπως του έγραφε, αν δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, αυτό θα έβλαπτε την Αριστερά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, του επισήμανε το γεγονός πως τα θύματα του Γκονζάλες επέδειξαν… «πολιτική ωριμότητα» και δεν κατήγγειλαν την υπόθεση στις ελληνικές Αρχές.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
«Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βενεζουέλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του στον Μαδούρο.
Η δίκη
Οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν υποβάλει ξεχωριστές αγωγές για να προσβάλουν την απόλυσή τους ως άκυρη και καταχρηστική. Μία από τις εργαζόμενες, η υπόθεση της οποίας πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε να εκδικάζεται, διεκδικεί περίπου 4 χιλιάδες ευρώ από υπερωρίες που δεν πληρώθηκε και επιπλέον ζητά αποζημίωση 40 χιλιάδων ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
«Η απόλυσή μας συνδέεται άμεσα με την καταγγελία που κάναμε κατά του πρώην πρεσβευτής της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Γκονζάλες, για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον μας. Εγώ εκτιμώ ότι ο ίδιος ο Γκονζάλες ζήτησε την απόλυσή μας», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» η πρώην υπάλληλος της πρεσβείας.
«Πηγαίνω να βρω δουλειά και όπως είναι φυσικό μου ζητάνε συστάσεις. Στην περίπτωσή μου, που εργαζόμουν για χρόνια σε μια πρεσβεία, η απόλυσή μου προκαλεί τεράστιο πρόβλημα. Ο τρόπος με τον οποίο απολύθηκα με κατέστρεψε επαγγελματικά. Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι συστάσεις που είχα ήταν εξαιρετικές» προσθέτει το θύμα του πρώην πρεσβευτής της Βενεζουέλας.
Στην ακροαματική διαδικασία παρέστη και ο σημερινός πρεσβευτής της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και υποστήριξε πως οι εργαζόμενες απολύθηκαν όχι γιατί είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις αλλά επειδή δεν ήταν καλές στη δουλειά τους. Ωστόσο, στην ερώτηση αν τις είχε προειδοποιήσει εγγράφως τρεις φορές πριν τις απολύσει, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία για τις διπλωματικές αποστολές, ο κ. Φερνάντες υποστήριξε πως οι προειδοποιήσεις είχαν γίνει μόνο προφορικώς.
Στην αγωγή γίνεται επίσης αναφορά στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι υπάλληλοι. Αναφέρεται πως οι γυναίκες εργάζονταν αρκετές ώρες πέραν του ωραρίου τους για τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί. Οπως υποστηρίζουν όμως, υπέμειναν τα πάντα χωρίς να διαμαρτύρονται. «Στις υπερωρίες μου καθόμουν μέχρι και για να κάνω ενέσεις ινσουλίνης στο γάτο του πρέσβη. Ηταν στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μας, δεν ζήτησα ποτέ κάτι για αυτή τη δουλειά», δηλώνει στην εφημερίδα μας πρώην εργαζόμενη στην πρεσβεία.
Οι εργαζόμενες δεν υπέβαλαν μήνυση για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν παρά μόνο για την καταχρηστική απόλυση, επειδή, όπως υποστηρίζουν, «ο πρεσβευτής καλυπτόταν από ασυλία και επιπλέον, όταν απομακρύνθηκε από την πρεσβεία και έφυγε από την Ελλάδα, δεν είχαμε πλέον κανένα νομικό μέσο που να μπορεί να μας δικαιώσει».
Μαρτυρία πρώην διπλωμάτη «καίει» τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δημοσιεύει σήμερα τη μαρτυρία πρώην ανώτερου διπλωματικού υπαλλήλου της πρεσβείας της Βενεζουέλας, την οποία οι γυναίκες υπάλληλοι προσκόμισαν στο δικαστήριο.
Ο πρώην διπλωμάτης, ο οποίος την περίοδο των σεξουαλικών επιθέσεων εργαζόταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, βεβαιώνει ότι οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν δείξει «υποδειγματική συμπεριφορά» και διαψεύδει τους ισχυρισμούς του σημερινού πρεσβευτή ότι δεν ήταν καλές στη δουλειά τους.
«Εγώ εργάστηκα στην πρεσβεία της Αθήνας για 4 χρόνια και κανένα έργο από τα οποία κάναμε δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς την εξαιρετική προσφορά των υπαλλήλων της πρεσβείας. Εργάζονταν με τιμιότητα και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το μόνο που ζητούσαν ήταν σεβασμός, αξιοπρέπεια, ισότητα και προστασία από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέναντι στις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονταν και στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας», επισημαίνει ο πρώην διπλωμάτης.
Ο πρώην διπλωμάτης στην επιστολή του «καίει» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας πως του ζήτησε να παραδώσει με εμπιστευτικότητα στον Μαδούρο μια επιστολή, με την οποία ουσιαστικά προσπαθούσε να «κουκουλώσει» την υπόθεση.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ως ηγέτης της αντιπολίτευσης αντιλήφθηκε πως ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, βλέποντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι εργαζόμενες λόγω της σεξουαλικής επίθεσης και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους από έναν αξιωματούχο με ασυλία, μου εμπιστεύτηκε μια επιστολή για να την παραδώσω στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο και έπραξα», τονίζει.
Ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας
Στην περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου βγει υπέρ των εργαζομένων, τότε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει άμεσα να καταβάλει (μέσω της πρεσβείας) τη χρηματική αποζημίωση στις εργαζόμενες. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν συμμορφωθεί με την απόφαση -πάντα στην περίπτωση που η απόφαση δικαιώνει τις εργαζόμενες- τότε αυτή κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή και ξεκινά η διαδικασία… κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Σημειώνεται πως η πρεσβεία της Βενεζουέλας τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει σε ένα πολυτελέστατο κτίριο στο Κολωνάκι, με ενοίκιο αρκετών χιλιάδων ευρώ, ενώ και για την κατοικία του πρεσβευτή χρησιμοποιείται μια πολυτελής βίλα με πισίνα στο Ψυχικό, με υψηλό μίσθωμα.
Το γεγονός αυτό έχει σχολιαστεί αρνητικά από μέλη της κοινότητας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, που υποστηρίζουν ότι τη στιγμή που στη Βενεζουέλα χιλιάδες άνθρωποι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης σε τρόφιμα και φάρμακα, ψάχνουν για να φάνε από τα σκουπίδια, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ξοδεύει τεράστια ποσά για να συντηρεί με πολυτέλεια τη διπλωματική αποστολή στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στην περίπτωση που η απόφαση βγει υπέρ των εργαζομένων, ακόμη και αν η πλευρά της πρεσβείας της Βενεζουέλας ασκήσει έφεση, ένα μέρος της αποζημίωσης είναι άμεσο εκτελεστέο και θα πρέπει να καταβληθεί εντός ολίγων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η δικαστική απόφαση για να εκτελεστεί θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί και από τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής