«Είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος, με θεσμικά χαρακτηριστικά, ώστε να μελετηθούν τα αίτια του φαινομένου και να διερευνηθούν οι κατάλληλες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Παράλληλα, προτείνει μεταξύ άλλων:
-Την καθιέρωση κλιμακούμενων πολιτικών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
-Αναλογική προστασία και η βελτίωση του πλαισίου στήριξης από το πρώτο τέκνο, με επίταση της προστασίας για κάθε επιπλέον τέκνο.
-Να αποκτήσει άμεσα πρακτικό περιεχόμενο η πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων.
-Να επανεξεταστεί η έννοια της πολυτεκνικής ιδιότητας, ώστε να λαμβάνουν και οι τρίτεκνες οικογένειες αντίστοιχη μέριμνα.
-Να εξεταστούν επιμέρους ειδικά μέτρα ανά τομέα πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Γεννηματά, «τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας επιδεινώνονται επικίνδυνα» και τονίζει ότι «η ανάγκη αναστροφής της τάσης συρρίκνωσης του πληθυσμού πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο και σημείο σύγκλισης και εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων».
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας. Αντιστοίχως, η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία, και ειδικώς οι πολύτεκνες οικογένειες, χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας και φροντίδας», τονίζει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: «Η ειδική αυτή πρόνοια είναι επιβεβλημένη καθώς η λυσιτελής αντιμετώπιση της δημογραφικής ανισορροπίας της χώρας συνδέεται με την επίλυση πλήθους άλλων προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους θέτει καθ’ εαυτήν σε διακινδύνευση τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αντίστοιχα, το δημογραφικό επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στο εκπαιδευτικό σύστημα, την εργασιακή πολιτική, την κοινωνική πρόνοια, το σύστημα υγείας, αλλά και την εθνική άμυνα».