Οσο τα μέτρα-λαιμητόμος που θα τσεκουρώσουν συντάξεις και αφορολόγητο αποκρυσταλλώνονται και οι τελευταίες περιλάλητες «κόκκινες γραμμές» του Μεγάρου Μαξίμου καταρρέουν σαν… χάρτινος πύργος, η, αν μη τι άλλο, υιοθέτηση μίας εικονικής πραγματικότητας που απέχει πόρρω από το ρεαλισμό μετατρέπεται σε επικοινωνιακό σωσίβιο. Και αυτό, διότι ενώ το δημοσιονομικό πακέτο που η συγκυβέρνηση αποδέχθηκε στο πλαίσιο του Eurogroup της Μάλτας είναι σίγουρο ως προς την εφαρμογή του, τα περιβόητα «θετικά μέτρα» έχουν πλάι τους πολλά ερωτηματικά, από τη στιγμή που η υλοποίησή τους εδράζεται σε ένα καθαρό πλαίσιο. Αυτό της επίτευξης των ιδιαίτερα υψηλών πλεονασμάτων, στα οποία η συγκυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια. «Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του.
Με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση. Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά. Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για:
Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό, αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).
-Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.
-Οχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων και όχι ανταπεργία.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
-Στη ΔΕΗ εκτός συζήτησης βρίσκονται τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο.
-Οχι επιπλέον μέτρα για το 2018.
-Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.
Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τονώσει το ηθικό των συνεργατών του, στήνοντας όχι μόνο αφήγημα success story, αλλά και νίκης στις εκλογές. «Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα Μνημόνια. Εχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας», ανέφερε και ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ένα deal με τους δανειστές «στο σύνολό του υπερασπίσιμο».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ακόμα και στις αρχές του επόμενου μήνα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εγκρίνει τη συμφωνία και θα προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κατά τον πρωθυπουργό, έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πέρα από το αναμενόμενο σε αυτές τις συνεδριάσεις κάλεσμα για «περισσότερη δουλειά», ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πάλι στο προσκήνιο το περιβόητο σύνθημα της «ανάπτυξης», ενώ ζήτησε:
-Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.
-Να συνεχιστεί η «καλή» (έτσι τη χαρακτήρισε) δουλειά στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά.
-Να συνεχιστεί η και πάλι «καλή» δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. «Ειδικά για την Παιδεία, πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία», υποστήριξε.