Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Πρόκειται για το πρώτο σκέλος του προγράμματος προληπτικού ελέγχου που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χθες στο συνέδριο του Economist, το πρόγραμμα είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου και θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός.
Με βάση την εμπειρία από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού, θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό.
“Θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο που δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης στο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας ότι από τον Ιούλιο και μετά θα ξεκινήσουν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή τίθεται το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης του Καρκίνου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στο συνέδριο του Economist, το Εθνικό αυτό Πρόγραμμα περιλαμβάνει το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, εθνικής εμβέλειας, που θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου ώστε η χώρα να μπορεί επιτέλους να εκπροσωπείται και να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η χώρα μας – μία από τις πέντε τελευταίες χώρες της Ευρώπης – δεν έχει καμία επίσημη καταγραφή νεοπλασιών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αξιόπιστη μέτρηση της επίπτωσης, του επιπολασμού και της θνητότητας της νόσου. Το Εθνικό Μητρώο, πάγιο αίτημα των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, έχει θεσμοθετηθεί αλλά ουσιαστικά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023 καθώς και η πιλοτική λειτουργία ενός ή δύο νοσοκομείων.
Ο κ. Κωτσιόπουλος σημείωσε ότι το Μητρώο Παιδικού Καρκίνου βρίσκεται σε λειτουργία ένα περίπου χρόνου και “βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης της έως τώρα πορείας του ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις εάν χρειάζεται”, όπως είπε.
Επιπλέον, ένα ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα θα εγκατασταθεί σε δέκα επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε αυτό το έργο θα εξεταστεί και η δυνατότητα αξιοποίησης εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη των ιατρών στην λήψη κλινικών αποφάσεων ιδίως στο απεικονιστικό σκέλος, που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας: Τι περιλαμβάνει το πακέτο του 1,12 δισ. ευρώ – Ποιοι, πότε, πώς και πόσα χρήματα θα πάρουν
- Πάτρα: Πλησιάζει το τέλος του θρίλερ – Τα πιθανά σενάρια για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας διατηρούν τον έλεγχο περιοχών-κλειδιών
- Πέτρος Φιλιππίδης: Αρχίζει σήμερα η δίκη του – Γιατί κατηγορείται
- Δημήτρης Λιγνάδης: Έφτασε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης
- Καιρός: Τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυρός παγετός – Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Καύσιμα με κάρτα: Πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov σε τρία βήματα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr