Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, έχοντας την κάλυψη της προέδρου, εμφανίστηκε πρόθυμος να καταθέσει όπου χρειαστεί ενώ σήμερα το πρωί θα απαντήσει σε σχετική ερώτηση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο κ. Παππάς επανέλαβε χθες ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό προσθέτοντας ότι στόχος του ταξιδιού ήταν «η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας της χώρας με τη Λατινική Αμερική… Και μακάρι να υπήρχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα…». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πάντως χθες τήρησε για μια ακόμα ημέρα σιγήν ιχθύος για την ταμπακιέρα…
Το αίτημα της Ν.Δ. να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με το ταξίδι το 2003 του κ. Νίκου Παππά ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα στη Βενεζουέλα έθεσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Επιτροπή εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Γιάννης Τραγάκης.
Αμεσα φάνηκαν οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου να προσπαθεί να αποδομήσει το αίτημα πότε υποστηρίζοντας ότι το αντικείμενο του αιτήματος είναι άσχετο με το έργο της Επιτροπής και πότε ότι δεν έχει τα 2/5 των υπογραφών των μελών της Επιτροπής ώστε να γίνει υποχρεωτική η κλήση σε ακρόαση του υπουργού.
Μάταια ο κ. Γιάννης Τραγάκης και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εξηγήσουν πως η Ν.Δ. έθεσε θεσμικά το αίτημα και, όπως προβλέπει ο ΚτΒ, αυτό θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία. Κάλεσε μάλιστα την πρόεδρο της Επιτροπής να μην μπαίνει σε αξιολογήσεις και στην ουσία του θέματος γιατί τότε και η Ν.Δ. θα πρέπει να απαντήσει και να ανοίξει το θέμα στη συνεδρίαση. Παράλληλα επισήμανε στην κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι άλλο είναι η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια και άλλο οι εργασίες της Επιτροπής.
Το σύνθημα της γραμμής όμως είχε δοθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντικρούσουν το αίτημα με αναφορές επί της ουσίας της προτάσεως. Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της Ν.Δ., που επισήμαναν ότι με δολιχοδρομήσεις και «κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε το θέμα της Διαφάνειας που υπάρχει δεν σκεπάζεται το θέμα». Μάλιστα, σε πολύ υψηλούς τόνους υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη με την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου που «θίχτηκε» ακόμα και γιατί στο αίτημα της Ν.Δ. ο κ. Αρτεμίου αναφέρεται, όπως είπε, «ως δικηγόρος offshore εταιριών».
Τους υψηλούς τόνους μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θέλησε να κατεβάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας μια συμβιβαστική πρόταση. «Να ακούσουμε αύριο (σήμερα) τις απαντήσεις που θα δώσει ο κ. Παππάς στην επίκαιρη ερώτηση που του έχω καταθέσει και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και εάν υπάρχουν ή προκύψουν νέα κενά τότε εξετάζουμε το αίτημα της Ν.Δ. στην Επιτροπή». Μια πρόταση στην οποία συμφώνησε και ο Γιάννης Τραγάκης εκ μέρος της Ν.Δ. αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, πάντως, που ήταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής καθώς υπήρχε ακρόαση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, ζήτησε το λόγο και τόνισε ότι «μακάρι αυτό το ταξίδι να είχε φέρει αποτελέσματα, γιατί η Βενεζουέλα, πριν από την κρίση της, είχε αναπτύξει σχέσεις με πολλές χώρες, όπως τις ΗΠΑ και την Κίνα που είναι υπερδυνάμεις, όπως και πολλές άλλες χώρες οι οποίες επιδίωκαν να έχουν σχέσεις μαζί της, αλλά υπήρχε ενδιαφέρον και από ελληνικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είχε επιλέξει να μην αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, εάν το είχε κάνει πιστεύουμε η χώρα μας θα είχε επωφεληθεί» και πρόσθεσε πως «και τώρα ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει πολλά έργα υποδομής στη συγκεκριμένη χώρα και στις υπόλοιπες της Λατινικής Αμερικής».
Κύκλοι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά μετά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή έλεγαν σε δημοσιογράφους πως «το ταξίδι αυτό έγινε καθώς ήμασταν κυβέρνηση εν αναμονή και ο στόχος τόσο ο δικός μας όσο και της Βενεζουέλας ήταν να αναζητηθούν τρόποι πιθανής μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Βέβαια αυτά που ανέφεραν οι «κύκλοι» του υπουργού έρχονται σε αντίθεση με το βασικό του επιχείρημα, ότι το 2013 δεν ήταν ούτε υπουργός ούτε βουλευτής…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου