Γράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Οι επιτελείς της κυβέρνησης, «διαβάζοντας» την πραγματικότητα αλλά και τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, αντιλαμβάνονται ότι ούτε τα «λεφτόδεντρα» και ο «νεοαυριανισμός» του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν αντίπαλο για την κυβέρνηση, αλλά ούτε και η «ουσιαστική πολιτική αφωνία του ΚΙΝΑΛ». Η καθαρή υπεροχή τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κ. Μητσοτάκη -παρά τη φθορά που υφίστανται κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που προκαλεί- δεν απειλείται από τον «αυριανισμό» του… GFY του Θ. Καρτερού, ούτε από τα «τσίγκινα σωβρακάκια» του Π. Πολάκη, ούτε από το «δάσος των λεφτόδενδρων» του Αλ. Τσίπρα. Κρίνεται, όπως λένε, από το συνολικό έργο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση προς το τέλος της θητείας της και θα τεθεί προς κρίση και σύγκριση στον λαό, αποτελώντας και το ουσιαστικό δίλημμα των επόμενων εκλογών.
Στήριξη
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της, η κυβέρνηση αλλάζει και την επιδοματική πολιτική: Αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω εισοδηματικά και στοχευμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κυρίως με τις ενισχύσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, με τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, με νέα μείωση της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης, με νέο κοινωνικό μέρισμα από τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού κι ενδεχομένως με ένα voucher για τρόφιμα. Τα οριζόντια μέτρα (ΕΦΚ, ΦΠΑ) φαίνεται ότι έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, καθώς κρίνεται ότι «αποδυναμώνονται» διαχεόμενα στο σύνολο της κοινωνίας και δεν κατευθύνονται αποκλειστικά σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αυτή η αλλαγή στρατηγικής, εκτός της προφανούς στόχευσης για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, υπηρετεί κι έναν δεύτερο στόχο: Να μπει ένας φραγμός στην τάση που έχει δημιουργηθεί, μετά από κάθε επίδομα που δίδεται, το ερώτημα να είναι «ποιο θα είναι το επόμενο». Η πολιτική των αλλεπάλληλων επιδομάτων κρίνεται ότι στέλνει το λάθος μήνυμα και ταυτοχρόνως υπονομεύει την ελληνική οικονομία, απειλώντας τη με νέο εκτροχιασμό, και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι ορατές οι δυνατότητες για σημαντική ανάπτυξη. Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να επαναλαμβάνει διαρκώς στις εσωτερικές συσκέψεις αυτό που είπε και στη Βουλή, ότι δηλαδή δεν θα γίνει «ένας ακόμα μνημονιακός πρωθυπουργός».
Προτεραιότητες
Οι «δέκα κρίσιμες προτεραιότητες» για το επόμενο διάστημα αφορούν αφενός τη βελτίωση τομέων της καθημερινότητας που υστερούν και αφετέρου την περαιτέρω ενίσχυση τομέων που έχουν αποδώσει.
1 Ο ΟΑΕΔ θα αφορά πραγματικούς ανέργους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν πιο ουσιαστική ενίσχυση.
2 Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ αναμένεται να μετριάσει ή να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατ. ασφαλισμένων και συνταξιούχων με την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
3 Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, με το οποίο αυστηροποιείται η νομοθεσία, εκκαθαρίζονται οι παράνομοι σύνδεσμοι και οι ΠΑΕ αναλαμβάνουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
4 Επιταχύνεται η μεταρρύθμιση των ΑΕΙ με τη λειτουργία της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά και με την πλήρη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ (ο παλιός ΔΙΚΑΤΣΑ). Με την ηλεκτρονική κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων και την αυτόματη σύγκρισή τους με τα έγγραφα των πανεπιστημίων, αναμένεται ότι ο χρόνος αναμονής για την αναγνώριση των πτυχίων, από τις 180 μέρες που είναι τώρα, θα πέσει στις 10 μέρες.
5 Εως τον Απρίλιο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», το οποίο -μεταξύ άλλων- ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αναμορφώνει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ.
6 Ενταξη νέων υπηρεσιών -πέραν των 1.300 που έχουν ενταχθεί- στην ψηφιοποίηση. Μεταξύ αυτών, η Δικαιοσύνη, οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία. Οπως και η Υγεία με τη δημιουργία «ψηφιακού φακέλου ασθενούς».
7 Δημιουργία Εθνικής Σχολής Δικαστών, Δικαστικής Αστυνομίας και αναμόρφωση της οργάνωσης των δικαστηρίων, που εκτιμάται πως θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και την εξειδίκευση δικαστών για την αντιμετώπιση σύγχρονων εγκλημάτων, όπως το MeΤoο και τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.
8 Επιτάχυνση της δημιουργίας της «Αίθουσας Πολέμου», αλλά και της στελέχωσης του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ούτως ώστε να υπάρξουν πραγματικές δομές. Η πρόσληψη δασοκομάντος και η γρηγορότερη αξιοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», που έχει στη διάθεσή του σχεδόν 2 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα επισπεύσουν την πολιτική προστασία και εν όψει του καλοκαιριού
9 Εργα υποδομών: Ενίσχυση των υπό κατασκευή Εθνικών Οδών (π.χ. Ε65), του μετρό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ο ΒΟΑΞ, η κατασκευή των 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, η κατασκευή νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε αρκετές πόλεις, η ενεργειακή αναβάθμιση 22 νοσοκομείων της χώρας και η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων είναι μερικά από τα έργα υποδομών που βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.
10 Δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές στις οποίες μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στηριζόταν στην παραγωγή λιγνίτη.
Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των «δέκα κρίσιμων προτεραιοτήτων» αναμένεται να αντληθούν από τρεις πηγές: Από την ανάπτυξη, από τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού (αναμένεται να ξεπεράσουν αισθητά τα έσοδα του 2019 που ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό) και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr