Υστερα ήρθαν τα… μαντάτα της βίαιης ωρίμανσης της Κουμουνδούρου. Κομβικό σημείο της επιστροφής στην ωμή πραγματικότητα η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Οι υπογραφές των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μπήκαν φαρδιά πλατιά κάτω από ένα νέο Μνημόνιο με χαρακτηριστικά απόλυτης σφοδρότητας.
Κάτι ανάλογο, του τύπου «όπισθεν ολοταχώς» από μία ακόμα κόκκινη γραμμή, έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι… εύκολες αναφορές των χρόνων της αντιπολίτευσης ξεχάστηκαν όπως όπως. Η συμπόρευση του κ. Τσίπρα με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποτελούν ανάμνηση, ενώ όσο κι αν κάποιοι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, πήγαν να σηκώσουν παντιέρα αντίδρασης, το διά ταύτα παραμένει ίδιο. Ολοι οι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα αναφωνήσουν «ναι» στην πώληση της εταιρίας. Τι κι αν το μέγεθος της εν αναμονή επόμενης κυβίστησης στα ενεργειακά αποτυπώνεται πλήρως στα λόγια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν τον Ιούλιο του 2014 και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έταζε μέχρι και δημοψηφίσματα, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το έχουν δηλώσει, μέσες άκρες, πεντακάθαρα. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου θα υπογράψουν τα πάντα, για να παραμείνουν στην εξουσία».
«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση… Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας», υποστήριζε, από το Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, ο κ. Τσίπρας, στα χρόνια της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», καλώντας, δε, τους πολίτες να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο. Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική αναφορά του – μνημείο υποσχεσιολογίας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Τον Οκτώβριο του 2013, για παράδειγμα, ο νυν πρωθυπουργός τόνιζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά να βρίσκονται υπό ιδιωτική εποπτεία και έλεγχο και να είναι κάτω από εμπορευματική χρήση. Και δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση η χώρα να ακολουθήσει άλλα παραδείγματα χωρών, όπου η ενεργειακή μιζέρια είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού βυθίζονται στην εξαθλίωση», έλεγε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστικές ήταν και οι… προειδοποιήσεις που έστελνε σε υποψήφιους επενδυτές, βάζοντας μπουρλότο σε κάθε προσπάθεια προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδύσεων. «Οσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου», σημείωνε, μιλώντας σε εργαζομένους στα γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Η ελληνική δημοκρατία έχει νόμους. Και έχουμε και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που τους την κληρονόμησαν οι παππούδες τους. Διαχειρίζονται τους κόπους και την περιουσία χρόνων ενός ολόκληρου λαού. Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λίαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματιών μπορούν να ξεπουλάνε σαν να είναι τσιφλίκι του παππού τους ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κάνουν λάθος», αναφωνούσε.
Στη μνήμη χαραγμένη παραμένει και μία εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει η Κουμουνδούρου, το καλοκαίρι του 2014, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη ΔΕΗ. Υπό το βλέμμα του τότε προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Νίκου Φωτόπουλου, και παρουσία της Ραχήλ Μακρή, της Θεοδώρας Τζάκρη, του Πάρη Μουτσινά, του Οδυσσέα Βουδούρη, του Γιάννη Τσιρώνη και του Νίκου Νικολόπουλου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σημειώσει πως εκείνη η σύναξη είχε στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση, προκειμένου να αποτραπεί η εκποίηση της ΔΕΗ. «Η επιλογή να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, το δημόσιο πλούτο, τους αιγιαλούς και ό,τι άλλο ετοιμάζονται να παραδώσουν σε κρατικοδίαιτα και επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι υπεράσπιση της δημόσιας σφαίρας, του δημόσιου χώρου, ο οποίος μπορεί να οικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και να τα επιστρέφει στην κοινωνία, καθιστώντας τα προσιτά σε όλους… Να μας εξηγήσουν: Η εκποίηση της ΔΕΗ είναι επένδυση ή πλιάτσικο; Εμείς υπογραφές που αφορούν στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν στην άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε», σημείωνε ο κ. Τσίπρας. Κι ύστερα ήρθε η ψήφιση του ενός μετά του άλλου των μνημονιακών μέτρων. Αλλά, πάντα με… πόνο ψυχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής