Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνούμε απόλυτα ότι η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος». «Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε το Σάββατο και στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει.
Υπενθυμίζει ότι το σχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προέβλεπε οριζόντια πώληση περίπου του ενός τρίτου της ΔΕΗ: μονάδων λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου. «Εμείς από την αρχή υποστηρίζουμε ότι το μόνο θέμα που συζητάμε είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν τους λιγνίτες», προσθέτει και επικρίνει τη ΝΔ ότι «επέλεξε να επαναφέρει τις θέσεις της πρόσφατα, και μάλιστα την ημέρα που εμείς διαπραγματευόμασταν στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς».
Επίσης, σημειώνει ότι η κυβέρνηση με τη έως τώρα διαπραγμάτευση έχει καταφέρει να αποκλείσει τη συζήτηση για το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ και την ιδέα της αποκλειστικής συμμετοχής ιδιωτών, ενώ στην πορεία των συζητήσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο και «που θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια, θα αποσαφηνιστεί ο τρόπος που θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον Κώστα Βουτσαδάκη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε τι φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σχετικά με τη ΔΕΗ;
Μαρινάκης για ηλεκτρικό ρεύμα: Εφόσον υπάρξει ανάγκη οριζόντιας επιδότησης, θα υπάρξει στήριξη
Εμείς μέχρι τα τέλη του 2016 συζητούσαμε με τους θεσμούς σχετικά με την πορεία του προγράμματος δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), όταν ήρθε η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου να περιπλέξει την κατάσταση.
Σε ποια απόφαση αναφέρεστε;
Πρόκειται για οριστική απόφαση που δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επαναφέρει σε συζήτηση αποφάσεις της του 2008 και του 2009, σχετικά με την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Η απόφαση προβλέπει ότι τα νέα λιγνιτωρυχεία πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες και η ΔΕΗ να αποκλειστεί από αυτά. Για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς λόγους δεν γίνεται η απόφαση να υλοποιηθεί με τη λειτουργία νέων ορυχείων. Γι΄ αυτό μας ζητήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα, επαναφέροντας ουσιαστικά το σχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ ή μάλλον μιας μικρής-μεγάλης ΔΕΗ, καθώς πλέον ζητήθηκε μερίδιο 40%.
Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης;
Υπενθυμίζω ότι το σχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και κατήργησε η δική μας, προέβλεπε οριζόντια πώληση περίπου του ενός τρίτου της ΔΕΗ: μονάδων λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου. Εμείς από την αρχή υποστηρίζουμε ότι το μόνο θέμα που συζητάμε είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν τους λιγνίτες.
Μέχρι τώρα τι έχουμε πετύχει στη διαπραγμάτευση;
Πρώτον, καταφέραμε να αποκλείσουμε τη συζήτηση για το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ. Δεύτερον, πετύχαμε να αποκλείσουμε την ιδέα της αποκλειστικής συμμετοχής ιδιωτών. Τρίτον, δεν υπάρχει κάποια δέσμευση σχετικά με τη δομή του σχήματος, δηλαδή το ποιες μονάδες θα αφορά. Τέταρτον, στην πορεία των συζητήσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο, θα συμμετέχει η κυβέρνηση, η ΔΕΗ και οι θεσμοί. Μέσα από τις συζητήσεις αυτές, που θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια, θα αποσαφηνιστεί ο τρόπος που θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρώτη αξιολόγηση έγινε δωρεάν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τι απαντάτε;
Όπως ανέφερα ήδη υπήρχε το σχέδιο για την πώληση της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με την πώληση του 66%. Εμείς πετύχαμε μία συμφωνία που προβλέπει τη διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο. Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αποτελεί αυτόνομο θέμα. Η ΔΕΗ παράγει σήμερα το 54% της ενεργείας και έχει 90% στη λιανική που πρακτικά σημαίνει ότι αγοράζει όλη την ενέργεια που παράγουν οι ιδιώτες μέσω ΑΠΕ και αερίου και δεσμεύει και όλες τις εισαγωγές. Η αποκλιμάκωση των μεριδίων της είναι αναπόφευκτη, συνεπώς η ΝΔ, με τις θέσεις της για πώληση της «μικρής» ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ, είναι αναρμόδια να επικαλείται τα μερίδια στη λιανική, αφού με την πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτά θα εξαφανίζονταν μαζί με την εταιρεία. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να επαναφέρει τις θέσεις της πρόσφατα και μάλιστα την ημέρα που εμείς διαπραγματευόμασταν στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς. Αφήνω στην κρίση των πολιτών την επιλογή τους, εκείνες τις κρίσιμες ώρες να ταυτιστούν με τις θέσεις της άλλης πλευράς.
Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του προκατόχου σας κ. Σκουρλέτη;
Με τον Πάνο και συνολικά με τους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε απόλυτα, πρώτον ότι η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε το Σάββατο και στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς σχολιάζετε την προαναγγελία συνδικαλιστών της ΔΕΗ ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες; Υπήρξαν ήδη αντιδράσεις κατά την επίσκεψή σας στην Κοζάνη.
Την Παρασκευή επισκέφθηκα τις μονάδες της ΔΕΗ μαζί με την τοπική διοίκηση της ΔΕΗ και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Το απόγευμα είχαμε μια ζωντανή και πιστεύω εποικοδομητική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των δημάρχων της περιοχής και φυσικά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των εργαζομένων καθώς και των πολιτών της περιοχής, που μας υποδέχτηκαν με… μαντινάδες. Είναι λογικό να ανησυχούν. Ακριβώς γι’ αυτό βρέθηκα στην περιοχή. Τους καθησύχασα ότι θα διασφαλίσουμε πλήρως τις θέσεις εργασίας και τον ρόλο της ΔΕΗ ως κεντρικού πυλώνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Συμφωνείτε με τις ανησυχίες της ΓΕΝΟΠ για το ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής των μισθών μέσα στη χρονιά;
Αυτό το έχει ήδη απαντήσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.