Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή Νέα Σπάρτη, περίπου μισή ώρα από το αεροδρόμιο Πορλαμάρ.
Λέγεται ότι το όνομα αυτό δόθηκε στην περιοχή χάρη στον ηρωισμό που επέδειξαν οι πρόγονοί τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς κατακτητές το 19ο αιώνα, όπως και οι Σπαρτιάτες της αρχαίας Ελλάδας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και άλλη περιοχή που φέρει ελληνικό όνομα, η περιοχή Χουάν Γριέγο (Γιάννης ο Ελληνας).
Το νησί Μαργαρίτα έχει περίπου 600 χιλιάδες κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καραϊβικής και θεωρείται το… μαργαριτάρι της Καραϊβικής. Η παράδοση λέει ότι το νησί εντόπισε ο Χριστόφορος Κολόμβος στο τρίτο του ταξίδι στην αμερικανική ήπειρο και ότι του έδωσε ο ίδιος το ελληνικό όνομα Μαργαρίτα από το πλήθος των μαργαριταριών που βρήκε στο βυθό της θάλασσας.
Το νησί Μαργαρίτα θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε ολόκληρη την Καραϊβική. Χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται το παραδεισένιο νησί για διακοπές και θαλάσσια σπορ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ξενοδοχείο «ΙΚΙΝ» του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, έχουν διαμείνει κατά καιρούς σημαντικά πολιτικά στελέχη του καθεστώτος του Ούγο Τσάβες και στη συνέχεια του Νικολάς Μαδούρο, αλλά και πολιτικά πρόσωπα ξένων χωρών.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Το άλλοτε προπύργιο του Τσάβες
Το νησί Μαργαρίτα παραδοσιακά αποτελούσε προπύργιο του Τσάβες. Αυτή η παράδοση κατέρρευσε και επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν κάτοικοι της περιοχής Βίγια Ρόσα πήραν στο κυνήγι τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο που επισκεπτόταν το νησί, τον οποίον αποδοκίμασαν χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του.
Ο Μαδούρο φαίνεται πως αρχικά νόμιζε πως επρόκειτο για οπαδούς του και κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να τους χαιρετίσει και μόλις αντιλήφθηκε τις εχθρικές τους διαθέσεις άρχισε να τρέχει. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Reporte Confidencial», που ανάρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο με τις αποδοκιμασίες κατά του Μαδούρο, συνελήφθη όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής.
Σήμερα ο τουρισμός στο νησί Μαργαρίτα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα που παρατηρούνται στη Βενεζουέλα. Τα ξενοδοχεία, στα οποία άλλοτε η πληρότητα ξεπερνούσε το 80%, σήμερα μετά βίας αγγίζει το 30%. Αυτή τη στιγμή ακόμη και σε αυτό το παραδεισένιο νησί της Καραϊβικής μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ουρές έξω από καταστήματα τροφίμων, όπως συμβαίνει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Βενεζουέλας.
Ελλείψεις παρατηρούνται ακόμη και στα ξενοδοχεία, ενώ αρκετές μέρες μέσα στην εβδομάδα σημειώνονται συνεχείς διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στην υδροδότηση. Πολλά ξενοδοχεία αναγκάζονται να αγοράζουν νερό το οποίο φθάνει με βυτία για να γεμίσουν δεξαμενές και να έχουν οι τουρίστες για τις βασικές τους ανάγκες.
Στα προβλήματα αυτά πρέπει να προστεθεί η εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί και η ανασφάλεια που επικρατεί πλέον σε πολλές περιοχές, ειδικά τις βραδινές ώρες.
ΙΑΣΟΝΑΣ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Διαβάστε ακόμα:
Σάλος από τις αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» για το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στην Καραϊβική
Σε αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο έμειναν Παππάς-Αρτεμίου στην Καραϊβική [εικόνες]
Μαχέντ Χαλίλ: Ο πανίσχυρος επιχειρηματίας που «φιλοξένησε» Παππά-Αρτεμίου στην Καραϊβική
Τα 10 ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου για τις επαφές του Παππά στην Βενεζουέλα