Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συνέπεσαν άλλωστε την Παρασκευή, παρά τις διαφορές των δύο κομμάτων, στην εκτίμηση ότι «για να υπάρξει προοπτική εξόδου από την κρίση πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατόν η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση».
«Η χώρα βυθίζεται σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας πως «δεν είναι μόνο η αξιολόγηση. Τα προβλήματα είναι συνολικά». Η πολιτική «καμένης γης» που, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, εφαρμόζει η κυβέρνηση αφορά και «στο δημόσιο διάλογο, στην ενημέρωση, στη Δικαιοσύνη, στα θεσμικά ζητήματα».
Οσο και αν η πρωτοβουλία του αρχηγού της Ν.Δ. δεν σχετίζεται στενά με την έκβαση της αξιολόγησης, οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις αποτελούν πηγή αυξημένης ανησυχίας που ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φροντίσει να καταστήσει σαφή με κάθε τρόπο. Εσχάτως και με την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για το τραπεζικό σύστημα που συνιστά εστία μεγάλης ανησυχίας σε περίπτωση που συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση αβεβαιότητας.
Οι προειδοποιήσεις της Ν.Δ. για τις καταστροφικές επιπτώσεις εάν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, συμφωνία είναι διαρκείς το τελευταίο διάστημα. Η 7η Απριλίου θεωρεί πως συνιστά μία σημαντική ημερομηνία λόγω των επιπτώσεων από την αρνητική ψυχολογία που θα δημιουργήσει η ενδεχόμενη απώλεια ενός ακόμη χρονικού οροσήμου. Επιπτώσεων που θα επιβαρύνουν μία οικονομία που βρίσκεται εδώ και μήνες βυθισμένη σε παραλυτική αβεβαιότητα και μετρά ήδη ένα χαμένο τρίμηνο, με επιδείνωση σε όλους τους δείκτες.
Ακόμη όμως και αν κλείσει η αξιολόγηση, όπως θεωρεί αναγκαίο η Ν.Δ., η αμφισβήτηση της δυνατότητας της σημερινής κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα σε μία κανονικότητα είναι διάχυτη. Και συνιστά βασικό λόγο ανάληψης πρωτοβουλιών όπως οι συναντήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Πρωτοβουλιών που δεν απηχούν μόνο την ανησυχία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του «αυριανού πρωθυπουργού», ο οποίος γνωρίζει ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Αυτός είναι ο λόγος που θα επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Οποια και αν είναι η έκβαση της αξιολόγησης, στην Πειραιώς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει χρόνος για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να πείσει για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει γρήγορα βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε κερδίζοντας το στοίχημα της αξιοπιστίας, να δημιουργήσει συνθήκες αναστροφής της πορείας της χώρας.
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
Ενα ερώτημα που αρκετοί διατυπώνουν μετά τη γνωστοποίηση των συναντήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι εάν σχετίζεται και με επιδίωξή του να διαμορφώσει προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας. Στενοί του συνεργάτες απαντούν είναι πως «είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για μετεκλογικές συνεργασίες, αφού ουδείς γνωρίζει πώς θα έχει διαμορφωθεί το πεδίο σε επίπεδο κομμάτων την επόμενη ημέρα των εκλογών».
Η πρόθεση ωστόσο του προέδρου της Ν.Δ. να αναζητήσει συναινέσεις είναι δεδομένη. Γι’ αυτό και υπενθυμίζουν ότι πολλές φορές έχει τονίσει ότι «ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ. θα αναζητήσει ευρύτερες συνεργασίες». Αλλά με ξεκάθαρη θέση ότι αυτό δεν αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ταυτίζει απολύτως με τις πολιτικές του λαϊκισμού που επανειλημμένα διακηρύττει ότι πρέπει να ηττηθούν οριστικά στη χώρα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη.
«Δεδομένη η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ»
Στην Πειραιώς εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι πολιτικά ο δρόμος που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν έχει επιστροφή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε πλήρη πολιτική και εκλογική αποσύνθεση. Η κατάρρευσή του είναι δεδομένη και θα είναι και παταγώδης», λένε χαρακτηριστικά. Εκείνο που ανησυχεί ωστόσο την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσει να διατηρηθεί στην εξουσία. «Στην προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές ή έστω για να περιορίσει την ήττα της, η κυβέρνηση θα διαπράξει ατοπήματα. Εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της δημοκρατικής ομαλότητας», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας προ ημερών στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών είχε αναφερθεί μάλιστα σε «σχέδιο ακρότητας και διχασμού» και είχε διαμηνύσει πως η Ν.Δ. «δεν πρόκειται να αφήσει το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ να δηλητηριάσει τη λειτουργία των θεσμών».
Στην Πειραιώς καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να στήσει «δικούς της εξουσιαστικούς μηχανισμούς και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει», αλλά και να συγκροτήσει «ένα πλέγμα φιλικών ΜΜΕ με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους». Επίσης, «σοβαρές παθολογίες στη λειτουργία της διοίκησης, όπου με παράνομους διορισμούς εγκαθιδρύεται ένα νέο κομματικό κράτος». Ως σημαντικότερες όλων υποδεικνύονται όμως οι «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» όπου μάλιστα σημειώνεται ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης».
«Ολα καταλήγουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία και να ναρκοθετήσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.», υπογραμμίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επαναλαμβάνουν αυτό που ο ίδιος είχε επισημάνει προς τους γαλάζιους τομεάρχες: «Το σχέδιο θα αποτύχει. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής