Ο κ. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στην αξιολόγηση υποστηρίζει ότι «με αυτή την κυβέρνηση κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα» διευκρινίζοντας, ωστόσο, «ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση η χώρα θα συρθεί σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες».
Ερωτηθείς εάν «οι ευθύνες για την καθυστέρηση είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης», σχολιάζει ότι «η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια», ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι «έχουν ευθύνες και οι δανειστές για τις υπερβολικές τους αξιώσεις».
Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, επαναλαμβάνει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο, «δεν είμαστε δεκανίκι κανενός» λέει και διευκρινίζει ότι «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από κανέναν για να ψηφίσει η ΝΔ τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ερώτηση αν, αναφορικά με τα εργασιακά, «συμφωνεί με τον πρωθυπουργό που διαμηνύει στις απαιτήσεις των δανειστών ότι δεν θα ψηφίσει εργασιακό μεσαίωνα», ο Βασίλης Κικίλιας απαντά ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης», προσθέτοντας πως «πρόκειται για “επίτευγμα” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, αναφερόμενος στη ΔΕΗ και στο τι πιστεύει η ΝΔ ότι πρέπει να γίνει, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε επιχειρησιακό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο» και δηλώνει ευθέως ότι «οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν».
Κύριε εκπρόσωπε, είστε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τελικά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση;
Καλό μήνα και Χρόνια Πολλά στον Αλέξη Τσίπρα και στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουν πει τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις. Όσον αφορά την αξιολόγηση: Με αυτήν την κυβέρνηση κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτε. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι εάν δεν κλείσει, έστω και τώρα, η χώρα θα συρθεί σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Ήδη, όμως, το κακό που έγινε είναι μεγάλο. Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει τεράστιο κόστος στην κοινωνία και την οικονομία και οι καταστάσεις που ζούμε θυμίζουν μέρες του 2015. Επιστροφή στην ύφεση, εκροή καταθέσεων, εσωτερική στάση πληρωμών, αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αύξηση των ανέργων, ασφυξία στην αγορά. Βούλιαξαν την Ελλάδα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Ωστόσο πού θα επιρρίπτατε ευθύνες για αυτή την καθυστέρηση; Λέτε η κυβέρνηση να μην θέλει να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα;
Η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Ψέματα, καθυστερήσεις και αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας. Κορωνίδα της κοροϊδίας να μιλάει ο κ. Τσίπρας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ελληνικό κεκτημένο της δημόσιας περιουσίας που παραδόθηκε για 99 χρόνια μέσω του Υπερταμείου πού πήγε; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι Έλληνες. Κυρίως η μεσαία τάξη, οι αδύναμοι και οι άνεργοι. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί στα μάτια της κυβέρνησης είναι ταξικοί εχθροί και υπερφορολογούνται για να διορίζονται και να πληρώνονται οι κομματικοί εγκάθετοι.
Δεν έχουν ευθύνη οι δανειστές με τις «εξωφρενικές» απαιτήσεις τους;
Έχουν ευθύνες και οι δανειστές για τις υπερβολικές αξιώσεις τους. Και το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά την αξίωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει. Κυρίως, όμως, γιατί αποδέχτηκαν ένα τρίτο πρόγραμμα υπερφορολόγησης των πάντων και όχι ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Πράγματι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερός φίλος των δανειστών, γιατί τους τα υπογράφει όλα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μπλοκάρει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, καταστρέφοντας τις πιθανότητες για ανάταξη.
Αν τελικά μπει ο Μάιος και δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την κλείσει τον Απρίλιο, ποια είναι η πρόβλεψή σας; «Καλοκαίρι του 2015» ή μήπως εκλογές;
Το σενάριο «καλοκαίρι του 2015» να το ξεχάσουν, όπως θέλει να το ξεχάσει όλη η Ελλάδα. H πραγματικότητα είναι μία: Όλα για την καρέκλα.
Και αν πάρουμε το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πάντως πριν κλείσει η αξιολόγηση τι θα κάνει η ΝΔ αν είναι κυβέρνηση; Θα υπογράψει τα μέτρα;
Η Νέα Δημοκρατία θα συζητήσει με αξιοπιστία, σοβαρότητα και με γνώμονα το αίσθημα πατριωτισμού -λέξεις άγνωστες για τον ΣΥΡΙΖΑ- το μείγμα της όποιας συμφωνίας. Έχουμε καταθέσει στο τραπέζι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με πάση θυσία μείωση της φορολογίας, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δουλειές για τους Έλληνες και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των αδυνάμων. Εμείς στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων με υπογραφή Τσίπρα -Καμμένου, συναίνεση δεν δίνουμε.
Θα καταφέρει, όμως, η ΝΔ να μην «υποκύψει» στις πιέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε για να ψηφίσει τα μέτρα;
Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση από κανέναν για να ψηφίσουμε τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψηφίζουμε -το είπε καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Η Νέα Δημοκρατία λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και πουθενά αλλού.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια τα οποία θα μπορούσατε να τα ψηφίσετε;
Επαναλαμβάνω: Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Ο λογαριασμός έχει ονοματεπώνυμα: Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός. Άλλωστε, άλλα λένε, άλλα δείχνουν ότι διαπραγματεύονται, άλλα έχουν συμφωνήσει. Κανείς δεν ξέρει στο τέλος τι θα φέρουν στη Βουλή και με ποιο τρόπο.
Αναφορικά με τα εργασιακά, ένα από τα μείζονα θέματα που καθυστερούν την αξιολόγηση, συμφωνείτε με τον πρωθυπουργό που απαντά στις απαιτήσεις των δανειστών ότι «δεν θα ψηφίσει εργασιακό μεσαίωνα»;
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ένα τεράστιο «επίτευγμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι 45.000 απολύσεις το τελευταίο δίμηνο, μιλάνε από μόνες τους. Τα «λουκέτα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και η εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών, δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα «εργασιακά κεκτημένα».
Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη ΔΕΗ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τις πολιτικές της των τελευταίων δυο ετών, διέλυσε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και την οδήγησε σε κατάρρευση προς όφελος των ανταγωνιστών της. Αφού συμφώνησε με την τρόικα στον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, δεν έκανε τίποτα για να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Έτσι, την άφησε να χάσει ένα τεράστιο μέρος της αξίας της. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξεπούλημα από αυτό. Είναι υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους της επιχείρησης και στις οικογένειές τους, στους εκατοντάδες προμηθευτές, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει το «φέσι» της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, που αποτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ας μην αμφιβάλλουν οι εμπλεκόμενοι πως οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν.
Κύριε Κικίλια, πώς είδατε το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση;
Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, πρέπει να έχουν καταρχήν τη σφραγίδα της συναίνεσης. Συναίνεση την οποία ο κ. Τσίπρας, δηλητηριάζει συνεχώς με την πολιτική συμπεριφορά του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ