Την ατζέντα της επόμενης μέρας από την ψήφιση του μνημονίου προσπαθεί να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο σε μία προσπάθεια να υπερβεί την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την κοινωνική κατακραυγή μετά την εφαρμογή των μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στη Bουλή επιδιώκει να πραγματοποιήσει έναν απολογισμό δράσης της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα τονίζοντας ότι η ψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι είναι ο τελευταίος κάβος που περνά η κυβέρνηση.
Τόνισε ότι έχει ήδη αλλάξει σελίδα ο τόπος περιγράφοντας το success story το οποίο εντάσσεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη- Κοινωνική Πολιτική και θεσμικές αλλαγές».
Παρουσιάζοντας την γκάμα των δέκα νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν στη Bουλή εντός του καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και από την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της κοινωνική πολιτικής, της οικονομικής ανάπτυξης και των θεσμικών αλλαγών μεταξύ των οποίων θα τεθούν το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Με έντονη αντιδεξιά ρητορική και με επίθεση στην ΝΔ ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι με την ανακοίνωση των 10 νομοσχεδίων θα προσπαθήσει να θέσει για μία ακόμη φορά την διαχωριστική γραμμή δεξιά – αριστερά θυμίζοντας με κάθε ευκαιρία την αποχώρηση της ΝΔ από την χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής βουλευτών και υπουργών σε εταιρείες στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση που είχε οριστεί για τις 15:00 μετατέθηκε για τις 17:00. Η περίπου δίωρη χρονική μετάθεση της συνεδρίασης οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι εργασίες στην Ολομέλεια της Βουλής για κυρώσεις διεθνών συμβάσεων, στις οποίες ενσωματώνονται οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα.
Τι είπε ο πρωθυπουργός
«Αναμένουμε αμέσως μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.
«Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore έκανε λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης.,
Επισήμανε ότι όλα αυτά έχουν ως όριο την πραγματικότητα, προσθέτοντας «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.
«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Άνοιξε ο δρόμος γα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την κρίση. τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της εισήγησής του. Ανοίγει μια εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός. Τρεις είναι οι κεντρικές μας προτεραιότητες ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Η κοινωνική προστασία, η αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και η δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων.
Είναι καθήκον μας οι Έλληνες πολίτες να νοιώσουν προστατευμένοι συμπλήρωσε. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η χώρα θα έχει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Είναι ανάγκη να γίνουν μεγάλες θεσμικές δομές και μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος εκλογικός νόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα συσταθεί ομάδας εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων για να κατατεθούν προτάσεις για το Σύνταγμα έως το τέλος του καλοκαιριού.
Δύο απόψεις στην κυβέρνηση
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούν δύο απόψεις για την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Η πρώτη την οποία υποστηρίζουν στελέχη όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Βούτσης και ο Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζει την προώθηση των κοινωνικών πολιτικών προκειμένου να καταγραφεί το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μία ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων είναι ο Ν. Παππάς, ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Χρ. Σπίρτζης και ο Γ. Κατρούγκαλος εκτιμούν ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η συζήτηση για την αλλαγή των θεσμών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Υποστηρίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο πεδίο και πως εάν ανοίξει η συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορέσει να στριμώξει την Δημοκρατική
Συμπαράταξη και το Ποτάμι διευρύνοντας τις πιθανότητες συνεργασιών δημιουργώντας μέτωπο με την ΝΔ. σε αυτό το πλαίσιο και με ορίζοντα τριμήνου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την καλοκαιρινή πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης η οποία θα επιδιώξει να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου μεταφέροντας το πεδίο της συζήτησης στην ψήφο των ομογενών και την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών όπου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 10 νομοσχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση είναι:
1. Ο αναπτυξιακός νόμος
2. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας
3. Οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων
4. Σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις
5. Σχέδιο νόμου για τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
6. Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο “νέος Καλλικράτης”
7. Νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης
8. Σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών
9. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση – και στο βάθος για τον εκλογικό νόμο
10. Προγραμματίζεται και η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.