Αυτό που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συζήτηση για πώληση και σύγχρονων μονάδων, πέρα από τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα αποσύρονταν στο διάστημα μεταξύ 2018 – 2020. Δηλαδή τις μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, καθώς και Καρδιά 1, 2, 3 και 4. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται -χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί ακόμη- και η πώληση του Μελίτη 1 στη Φλώρινα και του Αγίου Δημητρίου 5 στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται στην ουσία για τις δύο από τις πιο σύγχρονες μονάδες, οι οποίες θα αποσύρονταν το 2040.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον Μελίτη 1 στη Φλώρινα υπάρχει δρομολογούμενη συνεργασία της ΔΕH με την κινεζική CMEC και τις ελληνικές εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ, στις οποίες ανήκουν δικαιώματα λιγνίτη. Υπενθυμίζεται ότι το «project Μελίτη» προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρίας της ΔΕΗ με τους παραπάνω, όπου θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας.
Οσον αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες, άλλες πηγές της αγοράς σχολιάζουν πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις δύο του Νέστου (Θησαυρός και Πλατανόβρυση) συνολικής ισχύος 494 MW, καθώς και για τις μονάδες Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Αραχθο, συνολικής ισχύος 336 MW. Επίσης, στόχος είναι να διατηρηθούν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά, ώστε με την παράλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση να εμφανιστεί σημαντικά αναβαθμισμένη στη συνέχεια, διατηρώντας το ρόλο του αρχηγού στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, με τη σειρά της όσο και να πιέζει αυτό που μάλλον τελικά καταφέρνει είναι να χάνει πολιτικό χρόνο. Μπορεί να θέλει να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως ακόμα και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παραγάγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι αποδεκτό από τους δανειστές. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι ατελέσφορη και δεν πρόκειται να οδηγήσει στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 -που είναι και το ζητούμενό τους-, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να συνεχίζουν τη διατήρηση αδιαπραγμάτευτης στάσης.
Αλλες πληροφορίες αναφορικά με την πώληση του 17% της ΔΕΗ σχολιάζουν πως έχει ανοίξει εκ νέου το θέμα και γίνεται συζήτηση με τους δανειστές.
Σταθάκης-ΓΕΝΟΠ
Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιβεβαιώθηκε από πλευράς υπουργείου πως υπάρχουν έντονες πιέσεις για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ παράλληλα ο κ. Σταθάκης είπε πως κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δεν πωλούνται υδροηλεκτρικές μονάδες.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με τη σειρά της, θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί τις πωλήσεις, τότε θα ξαναζήσουμε μέρες του 2014.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, «δυστυχώς η κυβέρνηση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήριζε εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση -όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις (9/2015)- να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας».
Σήμερα αναμένεται, πάντως, να συναντηθεί ο κ. Σταθάκης με τους πέντε κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου