Η απόφαση του Μαξίμου να μπει πωλητήριο έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο άλλα να λέει η κυβέρνηση και άλλα το κόμμα.
Η Ράνια Σβίγκου
Χαρακτηρηστική περίπτωση είναι τα όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου: «Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και δεν θα αφήσουμε από την πίσω πόρτα -όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ – την ιδιωτικοποίησή της», τόνισε στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98 και πρόσθεσε ότι ο κ. Σκουρλέτης και το κόμμα και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Στην συνέχεια βέβαια ακολούθησε την εύκολη συνταγή που ήταν να επιτεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Μέσα από τη διαπραγμάτευση και την πρώτη αξιολόγηση τα σχέδια που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αυτή τη στιγμή οι δανειστές πιέζουν για πράγματα που είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει όμως το δεδομένο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα λιγνιτικά και εμείς προσπαθούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα και δεν πρόκειται να φέρουν από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η ΝΔ η οποία είδαμε και με την παρέμβαση που έκανε πριν λίγες ημέρες τη στιγμή της διαπραγμάτευση της ΔΕΗ, δημοσιοποίησε την άποψη της για μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και μάλιστα κάνοντας ένα βήμα πέρα από τους δανειστές».
Η αντίδραση του Σκουρλέτη
Τις πρώτες… βόμβες στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να ρίξει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
Ο προκάτοχος του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει έτοιμος να ηγηθεί ενός μετώπου κατά της πώλησης μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, στο οποίο δείχνουν έτοιμοι να προσδεθούν στελέχη της Κουμουνδούρου, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, στήνοντας ένα πλαίσιο ασφυκτικών αντιδράσεων με στόχο το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο υπουργός Εσωτερικών που έσυρε πρώτος το χορό της αποδόμησης έκανε λόγο, μέσω άρθρου του, για προσπάθεια κανιβαλισμού της ΔΕΗ. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των πιστωτών της χώρας, προκαλώντας διάχυτο εκνευρισμό στους… Μαξιμινούς.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Στην παρέμβασή του-φωτιά για το φλέγον ζήτημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο κ. Σκουρλέτης πραγματοποίησε ακόμα μία επίδειξη δύναμης στα τεκταινόμενα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», σημείωσε («Εφημερίδα των Συντακτών») ο κ. Σκουρλέτης, προκαλώντας ακόμα έναν πονοκέφαλο στην Ηρώδου Αττικού, η οποία παίζει τα ρέστα της προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup-ορόσημο της 7ης Απριλίου.
Οι υποστηρικτές του Σκουρλέτη
Στο πλευρό Σκουρλέτη στάθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών στον ΑΝΤ1: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης αυτά που λέει και τα λέει γιατί πρέπει επιτέλους να μην ξεπουλάμε. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ό,τι θα κάνουν τελικά τα μέτρα… Στο δρόμο για την Ιθάκη θα κάνεις και κάποιες παραχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, εστιάζοντας στα μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία.
«Πίσω από τις διαπραγματεύσεις και τις συχνά παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, κρύβεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Εχουμε να κάνουμε με άπληστους δανειστές, οικονομικούς δολοφόνους», υποστήριξε («Flash») ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως η συγκυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις που είναι ενάντια στην αριστερή της φύση για να επαναφέρει στο προσκήνιο την οπτική, σύμφωνα με την οποία η παραμονή στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται με κάθε κόστος.
Οπως είναι φανερό επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι βουλευτές της Κουμουνδούρου, καθώς το άκουσμα του «πωλείται» στη ΔΕΗ φαίνεται πως αποτέλεσε για έναν αριθμό τους κόκκινο πανί όσον αφορά στην υπό εξέλιξη κυβίστηση της συγκυβέρνησης για να δει… λευκό καπνό στο μέτωπο της συμφωνίας με τους θεσμούς.
Για αυτό τον λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταθάκης, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες συνάντηση με τους βουλευτές της Κουμουνδούρου που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να υπάρξει ένα πρώτο… πολιτικό μασάζ.
Η άλλη άποψη
Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις βολές στελεχών κινήθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ζήτησε να μεταβληθεί σε κέντρο επενδύσεων η ΔΕΗ, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO, ανάβοντας φωτιές στα ενδότερα της Κουμουνδούρου. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας (ΣΚΑΪ).
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, ο υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε πως το κύριο θέμα είναι εάν η Επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, εάν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και να μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO. «Υπάρχουν δρόμοι που δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν και δρόμοι που πρέπει να δοκιμαστούν…», επεσήμανε.