Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που διαβεβαίωσε ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα παράτασης», αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που μάλιστα σχολίασε ότι «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση».
300.000 πολίτες
Το ζήτημα αφορά σε περίπου 300.000 πολίτες, δεδομένου ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιβολή της υποχρεωτικότητας για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα -με τον αριθμό των ανεμβολίαστων να φθάνει τότε τους 500.000- έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού περίπου 200.000. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι στο σύνολό τους θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για λόγους υγείας και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ως την Παρασκευή τη σχετική αίτηση εξαίρεσης.
Σε αυτούς δεν πρόκειται να βεβαιωθεί πρόστιμο μέχρι την εξέταση της αίτησης, όπως και στις περιπτώσεις όπου εκκρεμούν αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα ενστάσεων. Αναφερόμενος μάλιστα στη διαδικασία, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε, μιλώντας στην ΕΡΑ, ότι «μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες» γιατί «τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις», αλλά εκτίμησε πως τα φαινόμενα αυτά «θα είναι πολύ μεμονωμένα». Υπογράμμισε επίσης ότι έχει προβλεφθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση ενστάσεων ώστε «αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο αν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στο νόμο», ενώ ήδη λειτουργεί πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως και πλατφόρμα για τους πολίτες που έκαναν την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμη την Πολιτεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η διαδικασία από εκείνους που είναι σαφές ότι δεν επέδειξαν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, ενώ, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο, τα χρήματα των προστίμων θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.
«Αντίτιμο υγείας»
Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν συνιστά ποινή, αλλά ένα αντίτιμο υγείας, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει και ως «πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους». Κρίθηκε μάλιστα αναγκαίο ως μέτρο μετά τη διαπίστωση ότι 9 στους 10 θανάτους αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.
Παραμένουν οι περιορισμοί
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί το προσεχές διάστημα ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας και εμφανίζεται και το ίδιο πολύ προσεκτικό σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα και τα μηνύματα που αυτά θα εκπέμπουν στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε και την παράταση μίας εβδομάδας στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Και η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες -με τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων από την «Ο» σε υψηλά επίπεδα να προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά και τη «Δ» να εξακολουθεί να υπάρχει και να προκαλεί σοβαρές νοσηλείες- είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα σταθμίζονται σε εβδομαδιαία βάση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr