Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από συγκεκριμένες χώρες και ειδικότερα -τη συγκεκριμένη περίοδο- από τη Λευκορωσία.
Το επικαιροποιημένο κείμενο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, να συνεργαστούν με τις χώρες της ΕΕ για να υιοθετήσουν μια «πιο ενοποιημένη» πολιτική για τους επαναπατριζόμενους μετανάστες που δεν δικαιούνται νόμιμη παραμονή.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία μιας πιο ενοποιημένης πολιτικής επιστροφών της ΕΕ και καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, μαζί με τα κράτη μέλη, να αναλάβουν γρήγορα δράση για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικές επιστροφές», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρει το έγγραφο, φωτογραφίζοντας τη Λευκορωσία, ενώ κατά το παρελθόν ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει και η Τουρκία.
Υπογραμμίζει, δε, το κείμενο συμπερασμάτων, «την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης».
Όσον αφορά στην υπόθεση της Ουκρανίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έκαναν λόγο για «πολλαπλές κυρώσεις» σε όλα τα επίπεδα, προς τη Ρωσία, αν και εφόσον το Κρεμλίνο προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες.
Τα τελικά συμπεράσματα για την Ουκρανία επιβεβαίωσαν την απειλή των ηγετών της ΕΕ να πλήξουν τη Ρωσία με «περιοριστικά μέτρα συντονισμένα με τους εταίρους» εάν η Μόσχα αναλάβει «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».
Προηγουμένως, τα συμπεράσματα περιλάμβαναν μόνο μια λιγότερο συγκεκριμένη αναφορά σε «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος». Στα συμπεράσματα συνυπολογίστηκε και η θέση των ΗΠΑ και οι πιθανές κυρώσεις από κοινού με χώρες της ΕΕ.
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Τα συμπεράσματα αναφέρουν περαιτέρω ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που προκαλούνται από τη στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία» και επίσης να περιορίσει την «επιθετική ρητορική».
Σύνοδος Κορυφής – Αναστασιάδης: «Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία»
O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «καυτηρίασε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη, να λάβει η Ε.Ε. αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα, τόσο από την Τουρκία, όσο και από οποιαδήποτε τρίτη χώρα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο σε μια προσπάθεια αποκόμισης αλλότριων πολιτικών οφελών». Τα παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τους ομολόγους του για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που για πολύ καιρό τώρα, έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με διαφορά το πρώτο σε αριθμό αιτήσεων πολιτικού ασύλου κράτος μέλος της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού».
Επίσης «επεσήμανε, πως σήμερα, το ποσοστό αιτούντων άσυλο ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας, φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, όταν την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό κατ’ αναλογία πληθυσμού, δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα κράτη μέλη πρώτης γραμμής» προσέθεσε ο Μάριος Πελεκάνος.
Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε «ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που αιτούνται άσυλο στην Κύπρο, αφορούν σε πρόσωπα από ασφαλείς χώρες προέλευσης, τα οποία έφθασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία και από εκεί οδηγήθηκαν σε σημεία κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από όπου ακολούθως πέρασαν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές».
Σύμφωνα με τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Αναστασιάδης «αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην Κύπρο και την αφόρητη πίεση που δέχεται το κράτος και οι υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και τι απαιτείται από πλευράς ΕΕ προς άμβλυνση του προβλήματος».
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι «εξαιρετικής σημασίας» η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και απέναντι στην Κύπρο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Διεγράφη ο Κουρουμπλής από τον Τσίπρα μετά το ακραίο παραλήρημα στη Βουλή
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία «Κάρμελ» – Πώς θα «χτυπήσει» την Ελλάδα
- Δήλωση Τσιόδρα: Μου προκαλεί θλίψη η μελέτη για τις ΜΕΘ να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης
- Σοκ στα Γρεβενά: Ο 59χρονος μητροκτόνος πρώτα βίασε και μετά σκότωσε την μητέρα του
- Νέα μέτρα: Ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέες ελαφρύνσεις για ηλεκτρικό και φυσικό αέριο – Τι είπε για την πανδημία
- Ψευτογιατρός: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες – Έλεγε ότι θεραπεύει από τον καρκίνο μέχρι και τη μυική δυστροφία
- Νέα μέτρα: Η Όμικρον ανατρέπει τα δεδομένα και σφίγγει τον κλοιό – Τι θα κάνει η Ελλάδα
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: «Ηξεραν τι ήταν ο συνεργάτης τους», καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη στο Ράδιο Αρβύλα
- Μπάμπα Βάνγκα: Η δυσοίωνη προφητεία της για το 2022- «Θα ξυπνήσει ένας πανάρχαιος ιός»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr