Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πεδίο της «πράσινης» μετάβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά συν τω χρόνω η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ. «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να «χάσουμε» τις κοινωνίες μας, καθώς η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε πως οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να έχουν «χειροπιαστά αποτελέσματα», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών μας.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ επικαλούμενος το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδος και Αιγύπτου για το φυσικό αέριο καθώς και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή όχι ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επειδή οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σημαντικές για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 – 100 ευρώ πρόστιμο αν δεν το κάνουν
- Συντάξεις: Ερχονται νέες αυξήσεις τέλη Δεκεμβρίου για 140.000 δικαιούχους [πίνακας]
- Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτή είναι η πρώτη εικόνα της παραλλαγής που τρομάζει τον κόσμο
- Υπόθεση Μαρκέλλας: Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις– Η κατηγορούμενη φέρεται να βίασε και την ίδια της τη μάνα [βίντεο]
- Δίκη «ψευτογιατρού»: Χαμός στο δικαστήριο – Εμφανίστηκε ενώ νοσεί από κορονοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr