Παράλληλα, αναμένει τα συμπεράσματα από την επιστημονική μελέτη της νέας μετάλλαξης σε εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο και τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση στους επιδημιολογικούς δείκτες παραμένει έντονη στην Ελλάδα, όπως και η πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το σύστημα Υγείας, το κυβερνητικό μήνυμα πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει παραμένει ισχυρό και επαναλαμβανόμενο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε χθες ότι «δεν σκεφτόμαστε μέτρα τα οποία σε καμία περίπτωση θα συνιστούν μικρό, μεγάλο ή μεσαίο lockdown», ούτε παρεμβάσεις που θα αφορούν στους εμβολιασμένους.
Σταθερά…
Αν και το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου ως αποτέλεσμα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στη χώρα, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή διαφοροποιείται αισθητά από το κλίμα περί άμεσης επιβολής νέων μέτρων.
Βασικός ενθαρρυντικός παράγοντας στην προσπάθεια να φθάσει η χώρα στην εορταστική περίοδο χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση στους βασικούς άξονες της υφιστάμενης στρατηγικής της είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που έχουν φθάσει τους 80.000-90.000 ημερησίως για πρώτη και τρίτη δόση και όσο διατηρούνται αυτοί οι ρυθμοί φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στα επιδιωκόμενα επίπεδα ανοσίας. Ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι μέσα σε 16 ημέρες τον Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων, από 71% σε 75% (386.692 πολίτες), στο ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση.
Οι ανεμβολίαστοι πολίτες στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, που στις 11 Νοεμβρίου ήταν 593.209, μειώθηκαν πάντως κατά 46.953 (82,2% εμβολιασμένοι επί του συνολικού πληθυσμού των 60+).
Αναμνηστική…
«Ηδη, μετά τα πρόσφατα μέτρα, υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον, 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στην απόφαση της χώρας μας για σύνδεση της αναμνηστικής δόσης 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με τη δυνατότητα πρόσβασης των άνω των 60 ετών σε κλειστούς χώρους. «Οι συζητήσεις στην Ε.Ε. βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμείς αυτό που θα κάνουμε, όπως πρωταγωνιστήσαμε στην πρώτη φάση στην ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης από ολόκληρη την Ευρώπη, προφανώς θα κοιτάξουμε πώς θα προσαρμόσουμε και θα συνδυάσουμε τις ενέργειες», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς για τη θέση της Κομισιόν περί 9 μηνών για το πιστοποιητικό. «Οποιαδήποτε αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται με βάση τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ε.Ε. θα γίνει έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αντίφαση και καμία σύγχυση για το τι ισχύει», πρόσθεσε.
Υπουργικό
Οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ατζέντα του περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και εισηγήσεις από τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας για την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενταξη των Ρομά 2021-2030 και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την Εθνική Στρατηγική Ενταξης Προσφύγων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr