Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Κρήτης ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε τα εγκαίνια στα γραφεία της ΔΗΜΤΟ Χερσονήσου. Ακολούθως, βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, όπου είχε συζήτηση με εργαζόμενους στον τομέα του Τουρισμού. Χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη. Φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά με πάρα πολύ μεγάλο κόστος για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Ανησυχία για την αξιολόγηση
«Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας», τόνισε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, χαρακτηρίζοντας την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία». «Ο λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις», εξήγησε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. αυτό συμβαίνει και σήμερα, καθώς «εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Αρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ. Μείωση του αφορολογήτου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», το οποίο του δώρισαν στο Επιμελητήριο. «Το βιβλίο», είπε, «εξηγεί γιατί οι κοινωνίες, οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτές που δίνουν, δηλαδή, τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου».
Μάλιστα έστρεψε τα πυρά του στις «κλειστές συντεχνίες και ολιγαρχίες που νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας» καθώς όπως τόνισε είναι η κατεξοχήν αιτία που αποτυγχάνουν τα έθνη. «Πρέπει να κάνουμε έναν μεγάλο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, με θάρρος για το πώς ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το πώς θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας» συμπλήρωσε.
Για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση, τη «δεύτερη ευκαιρία» και υπογράμμισε: «Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο».
Γιώργος Ευθυμίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου