Αυτό ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επεσήμανε ότι οι δασικοί χάρτες έρχονται για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο νομιμότητας και κανονικότητας και όχι να αμφισβητήσουν ιδιοκτησίες και χρήσεις γης.
«Συζητάμε να υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις στο επίπεδο των δασικών χαρτών τις επόμενες μέρες, όχι όσον αφορά την προθεσμία, αλλά κατά πόσο μπορούν, με χαμηλό ο κόστος και με αρκετές δόσεις, οι αγρότες να παραλαμβάνουν τη γη που είναι ήδη στο σύστημα των επιδοτήσεων, αλλά ήταν σε δασικές εκτάσεις στο παρελθόν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι όσοι αγρότες είναι ενταγμένοι στο σύστημα ενισχύσεων δεν θα απαιτηθεί να υποβάλλουν γεωργικές και οικονομικοτεχνικές μελέτες.
Επίσης, ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα υπάρξει υπουργική απόφαση, η οποία θα χαρακτηρίζει ποια είναι τα πρόδηλα λάθη (αεροφωτογραφίες, καθορισμός ορίων δασικής βλάστησης, κ.ά.), ενώ θα εξαιρούνται οι πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις από την προστασία του δάσους.
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Επανέλαβε, δε, ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις περιοχές όπου έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες μέσω της ιστοσελίδας ktimatologiο.gr και σε περίπτωση που διαφωνούν μπορούν να υποβάλλει αντίρρηση, σε συνεννόηση με το δασαρχείο, τη διεύθυνση δασών και τα σημεία υποστήριξης.
«Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε αναταραχή γι’ αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, να βοηθήσουμε όλοι έτσι ώστε να επιλυθούν πολλά ζητήματα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Πάτμου, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε, ήδη, συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν σε αυτές τις περιοχές της χώρας.
Εξάλλου, ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα των δασικών χαρτών, λέγοντας ότι επί 40 και πλέον χρόνια καθυστερούσε η ανάρτησή τους, ενώ επεσήμανε ότι το κόστος για τα τέλος αντίρρησης είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2015, και ήταν πενταπλάσιο, σε σχέση με το σημερινό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ