Για την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν συνορεύει με μη ασφαλείς χώρες και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία. Η είσοδος στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, από την Τουρκία, αποτελεί παράνομη είσοδο και απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πέραν του ότι είναι λοιπόν κυριαρχικό μας δικαίωμα να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ας γίνει κατανοητό σε κάποιους ότι φυλάσσουμε και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Ισπανία, σε μια υπόθεση όπου η Ισπανία είχε κατηγορηθεί επειδή προστατεύει τα σύνορά της. Καλό θα είναι να το γνωρίζουν αυτό όσοι επικαλούνται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο χωρίς να το γνωρίζουν, όπως επικαλούνται και τη Συνθήκη της Γενεύης, την οποία, μάλλον, επίσης δεν γνωρίζουν.
Η Συνθήκη της Γενεύης όταν αναφέρεται σε πρόσφυγες αναφέρεται σε ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από μια χώρα που κινδυνεύουν και πάνε σε διπλανή, κοντινή χώρα. Αυτός που κινδυνεύει στη χώρα του και φεύγει από εκεί για να περάσει τέσσερις, πέντε χώρες και τελικά να διαλέξει το μέρος που θέλει, δεν θεωρείται πρόσφυγας. Είναι οικονομικός μετανάστης και δεν αποκτά παγκόσμιο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης.
Ισως υπάρχουν κάποιοι που αναπολούν αυτό που έζησε η Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα νησιά μας, το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ωστόσο, η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θέλει και δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης. Θα φυλά τα σύνορά της, με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα συνεχίσει να σώζει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
Η Ελλάδα σώζει τους ανθρώπους που δεν σέβονται τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που μεταφέρουν σε βάρκες-ρημάδια χωρίς σωσίβιο. Αυτό το γνωρίζουν και τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, οι συνεργοί και υποστηρικτές τους, που έχουν χάσει και συνεχίζουν να χάνουν πολλά χρήματα επειδή φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.
Οσοι υπερασπίζονται πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούν να στηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την εγκληματική δράση των λαθροδιακινητών.
Οσο για τις καταγγελίες περί δήθεν pushbacks, απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Οπως απάντησε πρόσφατα στην Αθήνα και ο επικεφαλής της LIBE και Ισπανός ευρωβουλευτής, που διέψευσε με σκληρό τρόπο σχετικές «πληροφορίες», αλλά και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, που δήλωσε μετά τη συνάντησή μας ότι «αν όλες οι χώρες εργάζονταν όπως η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων, το μεταναστευτικό θα ήταν λιγότερο σημαντικό».
Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, άλλαξε άρδην την κατάσταση σε όλους τους τομείς. Μειώσαμε τις ροές κατά 90% και τις διατηρούμε μειωμένες, μειώσαμε τις δομές από 121 σε 36 και τους διαμένοντες από 121.000 σε περίπου 38.000, ολοκληρώνουμε το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής με τις νέες, ελεγχόμενες δομές.
Ωστόσο το μεταναστευτικό αλλάζει. Δεν είναι το προσφυγικό που κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους.
Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, αλλά και στο ναυάγιο πρόσφατα νότια της Κρήτης, πλέον έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς μετανάστες, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από ασφαλείς χώρες, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θέλει να έρθει στην Ε.Ε. μέσω ασφαλών χωρών.
Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία στάση και να αναλάβει άμεσα ενιαία δράση. Κατά της δράσης των λαθροδιακινητών, υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης με κανόνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι η πλειονότητα των κρατών – μελών είναι υπέρ της αυστηρής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Μαύρος» Νοέμβριος με 23 περιοχές της χωράς στο «βαθύ κόκκινο»
- Αποκάλυψη Ε.Τ. για την συμμορία ανηλίκων: Σοκάρουν οι διάλογοι – «Αύριο σφαγείο»
- Εθνική στρατηγική στο μεταναστευτικό: 4 νέες δομές φιλοξενίας, αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας
- Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: 9500 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο
- Βόλος: Καταδικάστηκε 80χρονη γιατί ξυλοκοπούσε τον 90χρονο σύζυγό της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr