Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναλύσει το σχέδιό του -εν μέσω της ενεργειακής κρίσης- για τη μεταφορά φτηνής πράσινης ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη. Ενα σχέδιο το οποίο δεν είναι πλέον στα χαρτιά, αφού υπάρχουν ο EMC και η υπογεγραμμένη συμφωνία με την Αίγυπτο για την απευθείας σύνδεση των δυο χωρών με «ενεργειακό καλώδιο». Αναπόσπαστο στοιχείο αυτού του σχεδίου είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας». Το ενδιαφέρον είναι ότι σχέδιο-«κόλπο γκρόσο» του Ελληνα πρωθυπουργού κερδίζει συνεχώς Ευρωπαίους -και όχι μόνο- υποστηρικτές και για οικονομικούς και για γεωπολιτικούς λόγους.
Σημαντική «προίκα»
Ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει μαζί του και τη σημαντική «προίκα» που αποκόμισε από το πρόσφατο ταξίδι του στη Σ. Αραβία. Από τις εκεί επαφές του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει ότι προστίθεται και η Σ. Αραβία στους εν δυνάμει προμηθευτές πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη. Η Σ. Αραβία φέρεται έτοιμη να συμφωνήσει για την απευθείας σύνδεσή της με την Ελλάδα, τη στιγμή που κάνει μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του «μπλε υδρογόνου». Η ελληνική πρόταση καθίσταται έτσι πιο πειστική, αλλά και πιο δελεαστική, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απεγκλωβίσει την Ευρώπη από το «μονοπώλιο» της Ρωσίας.
Ο EMC προβλέπει ήδη τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Παλαιστίνης-Ιορδανίας-Σ. Αραβίας και διατηρεί ανοικτή τη δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Προφανώς υπάρχουν αντίπαλα συμφέροντα και συμμαχίες, αλλά για μια ακόμα φορά ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει έτοιμος να εκμεταλλευτεί με τρόπο win-win την απρόσμενη συγκυρία. Οπως εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία της ακύρωσης της προμήθειας γαλλικών όπλων από τον Καναδά, για να εξασφαλίσει φτηνότερα και περισσότερα στρατιωτικά μέσα, αλλά και τη σημαντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Η συγκυρία τώρα είναι η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε και αφορά όλο τον πλανήτη, άρα και την Ευρώπη.
Οι κακές σχέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και σημαντικού μέρους του αραβικού κόσμου με το δίδυμο Πούτιν-Ερντογάν ασφαλώς ευνοούν την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Πόσω μάλλον, όταν μια τέτοια λύση προσφέρεται σχεδόν «στο πιάτο», λόγω της σοβαρής προετοιμασίας που έχει γίνει από την Ελλάδα. Παράλληλα με το ενεργειακό «κόλπο γκρόσο» ο Κ. Μητσοτάκης από το πρόσφατο ταξίδι του στη Σ. Αραβία αποκόμισε σοβαρές επενδυτικές δυνατότητες και για την Ελλάδα. Στο Ριάντ, μιλώντας στο 5th Future Investment, μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στην οποία βρίσκονταν εκατοντάδες επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι και διαχειριστές κεφαλαίων. Κι όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού που ήταν μαζί του, να αθροίσει κανείς τα κεφάλαια που διαχειρίζονται όσοι ήταν στην αίθουσα «φτάνει σε τρισεκατομμύρια». Ηδη υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται στην Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή από τη Σ. Αραβία. Στο μεταξύ θα έχει προηγηθεί νέα επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού κ. Φραγκογιάννη στη Σ. Αραβία, με τη συνοδεία επιχειρηματιών του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και της πώλησης υλικών. Καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Σαουδάραβες για τη μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας. Και στον κατασκευαστικό, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Σ. Αραβία, δεδομένου ότι ο διάδοχος φέρεται να έχει μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα του.
Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση
Συνέχεια της πανδημίας του κορονοϊού με άλλη μορφή θεωρεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών την ενεργειακή κρίση που ζούμε με τη μορφή των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα προσαρμόζοντας ανάλογα και τη δράση του για το επόμενο διάστημα ετοιμάζοντας μέτρα για τη μείωση του υπερβάλλοντος κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις .
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οι νεότερες αναλύσεις θέλουν τις ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα να συνεχίζονται και το 2022 χωρίς να μπορεί κανένας να διαβεβαιώσει σήμερα πότε μέσα στον επόμενο χρόνο οι τιμές θα σταθεροποιηθούν πριν αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται . Ωστόσο, στο Eurogroup, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, έχουν συζητηθεί ήδη σενάρια για υψηλές τιμές ενέργειας για το επόμενο 12μηνο καθώς έχει τη βάση της όχι μόνο στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης αλλά και στα πολύ χαμηλά αποθέματα ενεργειακών πόρων. Προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι οι πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι θα αργήσουν. Το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., την περασμένη Τρίτη, δεν κατάφερε να βρει μια συνισταμένη για κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά της ενεργειακής κρίσης.
Με αυτά τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κάποιο έκτακτο μέτρο στο τέλος του χρόνου. Τούτο ακόμη κι αν από τη νέα αναθεώρηση που αναμένεται στην ανάπτυξη για φέτος προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Οι ανάγκες για μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση είναι προς το παρόν άγνωστες. Συνεπώς θεωρείται πιο «σοφή» η επιλογή που θέλει όποιος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκύψει από την επόμενη αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης να χρησιμοποιηθεί για το πλέγμα ανάσχεσης των ανατιμήσεων. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη που ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, καθησυχάζουν ότι τα μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί ώστε να περάσει μόνο ένα μικρό μέρος των αυξήσεων στους καταναλωτές. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στο μέλλον και αν χρειαστεί στο άμεσο.
Ενας ακόμη λόγος που επιβάλλει τη συνέχιση των κρατικών ενισχύσεων και το 2022 είναι ότι λόγω της συγκυρίας, ο χρόνος σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης θα είναι το 2022. Συνεπώς τον επόμενο χρόνο αναμένεται να αποκαλυφθούν και οι μόνιμες ζημιές που θα αφήσει πίσω η πανδημία.
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται μέτρα για τη μείωση του επιπλέον κόστους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις λόγω των τιμών ενέργειας. Τούτο με το σκεπτικό ότι αν δεν υπάρξει κάλυψη ενός μέρους τους ενεργειακού κόστους, τότε θα είναι μοιραίο ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων αυτών θα περάσει και στις τιμές λιανικής συντηρώντας για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από το ενεργειακό κόστος και να μην παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επίθεση με βιτριόλι – Ιωάννα: Η καταδίκη της Έφης δεν ξερίζωσε το φόβο από μέσα μου
- Εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη [πίνακες με τα ποσά που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι]
- Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Σκότωσε τη Νεκταρία με κουζινομάχαιρο 30 εκατοστών -Σήμερα η κηδεία της 48χρονης
- Κορονοϊός-εμβόλια: Για όλους η ενισχυτική δόση, αλλά όχι υποχρεωτικά
- Αγωνία για την υγεία της Ελισάβετ – Οι διαρροές από το Μπάκιγχαμ που προκαλούν φόβο
- Σοκ στη Γερμανία: Ζωολογικός κήπος αντί για ζώα είχε ανθρώπους μεταξύ άλλων και τον προπάππο του Καρεμπέ
- Εκβίαζαν Δήμαρχο με ροζ βίντεο: Του ζητούσαν 40.000 ευρώ για να μη το δημοσιεύσουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr