Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, είπε πως το 2016 ήταν χρονιά ανάπτυξης για την Ελλάδα. «Μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και έχει επιστρέψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016 υπερβαίνοντας, μάλιστα, θετικά όλες τις προβλέψεις για το προηγούμενο έτος», είπε. Δεν υπολόγισε όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία λίγη ώρα μετά την ομιλία έκανε τις δικές της παρουσιάσεις.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.
Με… απλά λόγια, η ελληνική οικονομία το 2016 θα κλείσει με ύφεση που αναμένεται να κυμανθεί από 0,05% μέχρι 0,1% με τους αριθμούς αυτούς να είναι πλήρως αντίθετοι με το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το οικονομικό θαύμα που ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να παρουσιάσει δεν υποστηρίζεται από τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία. Η επιχειρηματολογία Τσίπρα όσο πειστική κι αν ακούγεται δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους: Αφενός, αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές και, αφετέρου, δίνει το «πάτημα» στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat.
Η κατάρρευση των επενδύσεων
Σε κάθε σχεδόν πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται… αδιάβαστος. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν κατά 30,7%. Η κατάρρευση των επενδύσεων εξηγεί γιατί το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016. Εάν συγκριθεί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του αντίστοιχου διαστήματος το 2015, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 1,1%.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί με έντονο ύφος να τόνισε πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αλλά μάλλον δεν ξεκαθάρισε προς τα πού την έχει γυρίσει. Προς τα μπρος ή προς τα πίσω;
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ