Στην εκδήλωση, που είχε θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη» απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Παρών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, όλα τα μέλη της κυβέρνησης και σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ. Απουσίαζαν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη για λόγους υγείας και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Βαγγέλης Μεϊμαράκης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ΕΛΚ.
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστώ κάποιες σύντομες σκέψεις για την ταύτιση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πορεία της Ελλάδος προς την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε.
«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία και η παράδοσή της και δεν επιθυμεί την ένταξή της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προπάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε «Στις 12 Ιουνίου του 1975 η Ελλάδα μόλις έχει καταθέσει το επίσημο αίτημά της να εισέλθει ισότιμα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και σε επιστολή του προς τους πρέσβεις των τότε 9 κρατών-μελών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοψίζει λιτά την ουσία του. Μία διαδρομή η οποία θα ολοκληρωνόταν νικηφόρα 4 χρόνια αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης των Αθηνών που όριζε τη χώρα μας ως δέκατο ευρωπαίο εταίρο από την 1η Ιανουαρίου του 1981.
Ο συμβολισμός του 1975 ταξιδεύει από τότε στις περιστάσεις και στο χρόνο. Γιατί πράγματι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα Καραμανλή για εθνική ενότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και τον “ταραξία” Τουρκία
Μηνύματα προς την Ευρώπη, αλλά και το εσωτερικό της χώρας, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής με θέμα την πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη, στην οποία έδωσε το παρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε άλλωστε την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό μεταπολεμικό επιτυχημένο παράδειγμα της “κοινωνικής οικονομίας της αγοράς” και εκτιμώντας ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει τους ασθενέστερους και να εξακολουθεί να έχει ρόλο σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της πολιτικής.
“Η Ευρώπη στις μέρες μας, παρά την ισχύ της (οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική), αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή”, σχολίασε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “Αδυνατεί να επηρεάσει αποφαστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον. Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.”
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας. “Ακόμα και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, φάνηκαν χτυπητές αδυναμίες. Και γενικές, αλλά και ειδικότερα προς την χώρα μας. Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα” πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε και στηλίτευσε την επαμφοτερίζουσα στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε: “Συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.”
Σημείωσε ότι η Άγκυρα ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δι έργων και λόγων, απειλεί ευθέως, όχι μόνο δικαίωματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών – μελών της ίδιας της Ευρωπαικής Ένωσης. “Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της” σχολίασε και τόνισε: “Παρέλκει να υπογραμμισθεί ότι τα σύνορα των κρατών – μελών της Ένωσης είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι ο σεβασμός και η πιστή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμελιώδες αξίωμα που απορρέει από το σύστημα αρχών και αξιών της Ευρώπης.”
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι: “Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της. Όχι μόνο προς όφελος των μελών της, αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο.”
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα εθνική επιτυχία την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης. “Εύχομαι να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον”, δήλωσε.
Μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης
Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ το 1979 με τη φράση « Όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της Δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας» ανήγαγε την κοινωνική δικαιοσύνη σε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας.
“Πράγματι, προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη. Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται”, προειδοποίησε.
Υπενθύμισε το παράδειγμα που προσφέρει η μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης. “Οι δύο καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι, η μεγάλη κρίση και η συνακόλουθη γιγάντωση ολοκληρωτικών και ανελεύθερων καθεστώτων στον μεσοπόλεμο, οδήγησε τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες στο συμπέρασμα ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της πολιτικής ομαλότητας προϋπέθετε την ταχεία οικονομική ανόρθωση, αλλά και ευρεία κοινωνική πολιτική”, σημείωσε και πρόσθεσε:
“Αποτέλεσμα της προσέγγισης αυτής υπήρξε το Ευρωπαϊκό θαύμα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Όπου η ελεύθερη οικονομία και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν τον κατ εξοχήν δημιουργικό και παραγωγικό ρόλο, ταυτόχρονα όμως η πολιτεία προσφέρει διαρκώς βελτιούμενες υπηρεσίες στους κοινωνικά νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, των συνθηκών εργασίας κ.ο.κ. και καλλιεργεί συνθήκες διαλόγου και συνδιαλλαγής μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, προς όφελος και της οικονομίας αλλά και των ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό που στην Δυτική Γερμανία του Αντενάουερ και του Έρχαρτ ονομάστηκε “Soziale Marktwirtschaft”, δηλαδή κοινωνική οικονομία της αγοράς, που με παραλλαγές εφαρμόστηκε σε όλη σχεδόν την Δυτική Ευρώπη.”
Οι μεγάλες αυτές μεταπολεμικές κατακτήσεις βρίσκονται υπό αυξανόμενη αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια, επισήμανε και σημείωσε ότι αυτό προκαλεί ανασφάλεια στα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα και κατατείνει στην αμφισβήτηση και την απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επισήμανε ότι φαινόμενα απογοήτευσης, απάθειας, αποχής και πολιτικής αστάθειας, ενίσχυση δημαγωγικών ρευμάτων και σκηνές έντονων κοινωνικών συγκρούσεων έχουν ήδη εμφανιστεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
“Προφανώς και τα πράγματα δεν μπορεί να μείνουν ως έχουν. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι αναγκαία η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Είναι σαφές ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στα συστήματα υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση και το εργασιακό περιβάλλον. Αρκεί να θυμόμαστε πάντα ότι οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν μόνο όταν οι πολλοί αισθάνονται ότι μετέχουν στην συλλογική προσπάθεια, στις ευκαιρίες και την ισότιμη κατανομή των καρπών της προόδου”, τόνισε.
Μήνυμα κατά των ακραίων αντιπαραθέσεων και υπέρ της εθνικής συνεννόησης
“Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον ταραχώδη δημόσιο βίο της χώρας, τις επανειλλημμένες εκτροπές, τους διχασμούς, τον αδελφοκτόνο εμφύλιο, αλλά και τις συνήθεις υπερβολές οξύτητας και δημαγωγίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε βαθιά ότι εξ ίσου σημαντικός θεμέλιος λίθος για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ήρεμη πολιτική ζωή, η αποφυγή ακραίων αντιαπαραθέσεων, ο δημόσιος λόγος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, η διαρκής προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών εθνικής συνεννόησης”, υπογράμμισε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός.
Και έστειλε ένα μήνυμα ενότητας και αποφυγής των ακραίων αντιπαραθέσεων, εκτιμώντας ότι: “Οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης. Ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αυτό είναι το θεμελιώδες δίδαγμα της ιστορικής μας εμπειρίας. Είναι ταυτόχρονα το εθνικό μας καθήκον, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό απειλή. Απειλή που αφορά όχι μόνο δικαιώματα, συμφέροντα και επιδιώξεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αλλά απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.”
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ρόδος: Δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους – 8χρονο κοριτσάκι έπεσε θύμα βιασμού, μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο νοσοκομείο
- Συναγερμός στο ΑΠΘ: Κρούσμα κορονοϊού σε ανεμβολίαστο φοιτητή
- Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ
- Φώφη Γεννηματά: Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την έκτακτη εισαγωγή της στο νοσοκομείο [βίντεο]
- Το σχέδιο για συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία φέρνει αντιδράσεις
- Θεσσαλονίκη: Σοκαρισμένο το πανελλήνιο – Βίαζε τα ανήλικα ανίψια του επί 4 χρόνια και βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του [βίντεο]
- Σεισμός στην Κρήτη: Ανήσυχος ο Λέκκας για τα 6,3 Ρίχτερ – «Δε γνωρίζουμε την “οροφή” της περιοχής και πόσο μεγάλο σεισμό μπορεί να δώσει»
- Κακοκαιρία: Ερχεται… Μπάλλος με χαρντ ροκ διαθέσεις – Πού θα χτυπήσει – Σε ετοιμότητα οι Αρχές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr