Ανάμεσα στη… Σκύλλα των σαρωτικών αποκαλύψεων για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου η οποία δίνει… ελευθέρας σε βουλευτές και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διατηρούν offshore εταιρίες και στη… Χάρυβδη της επικοινωνιακής διαχείρισης του νέου αφηγήματός του προς τους πολίτες διάγει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Την ώρα που τα αγκάθια με την ουρά των τελευταίων προαπαιτουμένων κρατούν τη συγκυβέρνηση σε περιδίνηση όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η συγκυβέρνηση επιχειρεί επιθετικά και συνάμα αμήχανα να δώσει κάποιες απαντήσεις, μπροστά στο σάλο που έχει ξεσηκώσει η σχετική διάταξη και στις τοποθετήσεις-φωτιά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πέρα, πάντως, από τη συνήθη πρακτική των μαξιμινών πηγών να αποδίδουν τις επιθέσεις που δέχεται το κυβερνητικό οικοδόμημα στα… συμφέροντα που επιβουλεύονται το βίο της Ηρώδου Αττικού, η νέα υπόθεση, η οποία έρχεται για να θέσει νέα και πλείστα ερωτηματικά δίπλα στο περιβόητο… ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, προκαλεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
Το τεταμένο κλίμα αποτυπώθηκε και στα επεισόδια που έγιναν από εκπαιδευτικούς σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ενώ άλλη κομματική εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη ματαιώθηκε λόγω κατάληψης του χώρου από αντιεξουσιαστές.
Αυτή καθαυτή η επιχείρηση αποδόμησης των καταγγελιών για τις εξωχώριες εταιρίες αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και στενού συνομιλητή του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα.
«Στο οτιδήποτε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, υπάρχει πολύ μεγάλη διαστρέβλωση, όπως με το θέμα των παράτυπων πτυχίων. Υπάρχει πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Αντί δηλαδή να αναγνωριστεί ότι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη, από τα ΜΜΕ υπάρχει πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις offshore, αφού μέχρι τώρα υπήρχε ένας νόμος που ήταν εντελώς ασαφής, και είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να επιλύσουμε το θέμα. Είναι επικοινωνιακή προπαγάνδα της αντιπολίτευσης»,
υποστήριξε ο ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα (Πρώτο Πρόγραμμα) τη στιγμή κατά την οποία, πέρα από τη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έβαλαν κατά της συγκυβέρνησης. «O ελληνικός λαός περιμένει από τον κ. πρωθυπουργό εξηγήσεις. Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με offshore; Οι δικαιολογίες που ψιθυρίζουν είναι αστείες και τους εκθέτουν ακόμα περισσότερο», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, ζητώντας την άμεση ανάκληση της ρύθμισης, ως τη μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.
«Δεν μπορεί αυτοί που παίρνουν κρατικό χρήμα στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού συστήματος -υπουργοί, γραμματείς, βουλευτές- να διαθέτουν κρυφές εταιρίες στο εξωτερικό… Πρέπει να απαγορευτεί διά νόμου… Δεν μπορεί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα κοινά και θέλουν να σώσουν τη χώρα να έχουν ασφαλείς καταθέσεις στο Λονδίνο, όπως συμβαίνει τώρα με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και σε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Την ίδια ώρα οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν έντονο σκεπτικισμό. Και αυτό διότι δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου βλέπει πλέον την… πλάτη της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου και μάλιστα από απόσταση, αλλά και η αποδόμηση του πρωθυπουργικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια προσπάθεια αναζήτησης πολιτικών σωσιβίων σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου μείζον θέμα θα αποτελέσει η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου της κυβερνητικής παράταξης, στο οποίο οι μαξιμινοί ποντάρουν… όλα τα λεφτά. Στη διάρκεια του σημερινού κομματικού τετ α τετ θα αποφασιστεί εάν ο κ. Τσίπρας θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις για πραγματοποίηση του Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο ή θα επιμείνει στη διεξαγωγή του τον Ιούλιο.
Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της Κουμουνδούρου κρατά και το κλειδί του ανασχηματισμού. Τις τελευταίες ώρες αναζωπυρώνονται τα σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να σκέφτεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αμέσως μετά το πράσινο φως στα τελευταία προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, που φέρνει σε χρόνο βραχυπρόθεσμο τις κινήσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται πως στοχεύουν να δοθεί άμεσα η αίσθηση της επανεκκίνησης της κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα της απόλυτης ρευστότητας όσον αφορά στις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκακιέρα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που παραδέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε ό,τι και ο Πινοσέτ στη Χιλή… χτύπησε εκ νέου. «Προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς… Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε… Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα», ανέφερε (ΣΚΑΪ) επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου