Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «παρκάρισμα» του Παύλου Πολάκη δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα και προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο.
Χρειάστηκαν κατ΄ ιδίαν αλλά εξ αποστάσεως κουβέντες μεταξύ τους – καθώς ο κ. Πολάκης ήταν και ακόμα είναι στην Κρήτη και δεν μπορούσε να ανέβει στην Αθήνα ή το Σούνιο για τετ α τετ- για να συμφωνηθεί ο τρόπος και το περιεχόμενο του… παρκαρίσματος.
Τελικά, μετά από εκείνη τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ όπου όλοι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι «με τον Πολάκη δεν πάει άλλο» και εκείνος απάντησε κάτι του τύπου «οκ, μην του πείτε κάτι τώρα, αφήστε το σε μένα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το πήρε απόφαση.
Ανέλαβε πρωτοβουλία να εξηγήσει στον Παύλο Πολάκη τι έπρεπε να γίνει και για ποιους λόγους. Σε ελεύθερη μετάφραση και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν το παρασκήνιο, ο κ. Τσίπρας έπεισε τον κ. Πολάκη ότι συνεχίζει να τον θεωρεί κολλητό του, στενό του συνεργάτη και βασικότατο στέλεχος πρώτης γραμμής του κόμματος, αλλά για λόγους τακτικής έπρεπε για ένα διάστημα να βγει από το κάδρο.
Συμφωνήθηκε ο κ. Πολάκης να εμβολιαστεί αλλά να μην το κάνει γνωστό μέχρι ο κ. Τσίπρας να το ανακοινώσει ο ίδιος, όπως έγινε στη συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στο OPEN και την κ. Τσαπανίδου. Για ευνόητους λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας συμφωνήθηκε ακόμα ο κ. Τσίπρας να πει ότι ο κ. Πολάκης δεν εμβολιάστηκε επειδή πιέστηκε, αλλά ότι ήταν δική του απόφαση.
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο εμβολιασμένος Πολάκης, αν σταματήσει να προπαγανδίζει κατά των εμβολίων, θα δώσει τέλος στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα για αμφίσημη στάση.
Δεν θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να εξηγήσουν τι άλλαξε από τις 30 Αυγούστου που έγινε η συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης δεν ήταν εμβολιασμένος, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου που ο κ. Τσίπρας έδωσε τη συνέντευξη στο OPEN και ο κ. Πολάκης είχε εμβολιαστεί. Εγιναν μέσα σε λίγες ημέρες τα εμβόλια από επικίνδυνα και πειραματικά, ακίνδυνα και εγκεκριμένα; Αστεία πράγματα…
Επιπλέον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από στελέχη των «53+», η επίθεση που εξαπέλυσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προϊστάμενος του Παύλου Πολάκη στο υπουργείο Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του για το εμβόλιο «μη επιστημονικές και ασόβαρες», δεν ήταν ούτε συμφωνημένη με τον κ. Τσίπρα ούτε σε γνώση της Κουμουνδούρου.
Η… βεντέτα Ανδρέα Ξανθού-Παύλου Πολάκη έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά.
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Πρώτον, διότι έχει έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά από τον καιρό που ήταν στο ίδιο υπουργείο και ο ένας έκοβε το κλαδί του άλλου.
Δεύτερον, διότι επί της ουσίας πρόκειται για την αέναη κόντρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον ορθολογισμό και τον ρεαλισμό από τη μία πλευρά και τον ανορθολογισμό και τον λαϊκισμό από την άλλη. Κόντρα που μέχρι τώρα έχει αναδείξει νικητές τους ανορθολογιστές και τους λαϊκιστές.
Ο κ. Πολάκης απάντησε ειρωνικά αλλά ήπια στην επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Ξανθό, η οποία ήταν σκληρή και προσβλητική, καθώς τον αμφισβητούσε ως επιστήμονα και αυτό για τον αψύ Σφακιανό -όπως και να του θυμίσεις ότι έλεγε ότι είναι αριστερός και πολιτευόταν με το ΕΠΑΜ και τον Καζάκη- είναι casus belli.
Στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πολάκης έβγαλε κόμπλεξ ανωτερότητας έναντι του κ. Ξανθού, προσπάθησε δηλαδή να το παίξει δήθεν… υπεράνω. Οπως τότε που ήταν στο ίδιο υπουργείο και έλεγε -όπως έχουν επιβεβαιώσει παρευρισκόμενοι- στον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, «μα καλά, ρε Αλέξη, έχεις εμένα αναπληρωτή και τον Ξανθό υπουργό;», χαμογελώντας ειρωνικά.
Πίσω από αυτή τη βεντέτα κρύβεται και η αντιπαράθεση των προεδρικών με τους «53+», καθώς ο Παύλος Πολάκης φέρεται να θεωρεί ότι δική τους πρωτοβουλία και εσωκομματικό κτύπημα ήταν και η επίθεση που δέχθηκε από την εφημερίδα Εποχή επειδή συμμετείχε στην αντιεμβολιαστική συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με την αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας (σ.σ.: την αναπληρώτρια του κ. Ξανθού δηλαδή) Δώρα Αυγέρη και τις βουλευτές Ραλλία Χρηστίδου και Χαρά Καφαντάρη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πολάκης μπορεί να έκανε τώρα την… πάπια, χάριν της συμφωνίας του με τον κ. Τσίπρα να κάνει λίγο στην άκρη και να μη δίνει αφορμές για δημοσιότητα, αλλά απειλεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα έτσι. Ηδη φέρεται να λέει σε συνομιλητές του πως θα φροντίσει ώστε ο Ανδρέας Ξανθός να μην είναι στους τομεάρχες του κόμματος μετά τον ανασχηματισμό που αναμένεται να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας, μετά το Συνέδριο του κόμματος, που, όπως γράφτηκε σε κάποιες ιστοσελίδες φιλικές προς το σύστημα Τσίπρα, πάει για Νοέμβριο.
ΣΥΡΙΖΑ: Στροφή στον μεσαίο χώρο για αξιοπρεπή… ήττα
Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου διάβασαν με ενδιαφέρον, αλλά και σχετική απογοήτευση, τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Αυτά που λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν φθορά, αλλά όχι τέτοια που μπορεί να γίνει βάση για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ποιοτικά στοιχεία λένε ότι:
– Το πρωθυπουργικό προφίλ παραμένει ισχυρό και στον Κυριάκο Μητσοτάκη στοίχισε περισσότερο η εικόνα που επικράτησε μετά τον ανασχηματισμό και λιγότερο οι πυρκαγιές.
– Είναι πιο πιθανό, εφόσον η κυβέρνηση αντιδράσει καλά σε πανδημία-οικονομία-ακρίβεια, η Ν.Δ. να καλύψει και να υπερκαλύψει αυτές τις δύο με τρεις μονάδες που φαίνεται να χάνει στις δημοσκοπήσεις, παρά ο ΣΥΡΙΖΑ να μικρύνει και άλλο την ψαλίδα.
Ολα αυτά βεβαίως είναι εκτιμήσεις και υπολογισμοί, αλλά στην Κουμουνδούρου ήδη σχεδιάζουν βάσει αυτών τα επόμενα βήματα.
Ο κ. Τσίπρας, λένε οι συνομιλητές του, πιστεύει πραγματικά ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν άνοιξη του 2022, όπως δήλωσε. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ συμφωνεί και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά, η οποία επίσης φέρεται να πιστεύει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν άνοιξη του 2022.
Πιστεύει επίσης ότι πρέπει να στραφεί στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, τη μεσαία τάξη και τους ψηφοφόρους που στήριξαν κατά την πλειονότητά τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, μήπως αρχίσει και ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει ότι αδυνατεί να καρπωθεί ακόμα και τη συγκυριακή φθορά της κυβέρνησης. Φέρεται να δέχεται την ανάλυση του πολιτικού αναλυτή και επικοινωνιολόγου κ. Σεριάτου -όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής- στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή. Ανέλυσε ότι το 30%-32% στις επόμενες εκλογές είναι «ταβάνι» για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτω όριο για τη Νέα Δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα είναι απλό. Οι πιθανότητες ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στις επόμενες εκλογές είναι μικρές και για να τις εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη στροφή στον μεσαίο χώρο, η οποία δεν μπορεί να γίνει πειστική με τον Παύλο Πολάκη στο επίκεντρο.
Με τον κ. Σεριάτο, ο οποίος ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο, συμφωνεί και ένας ακόμα γνωστός πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Μαρατζίδης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο iefimerida, αφού έχει πει ότι «ο κύκλος του έρωτα έχει τελειώσει για τον κ. Μητσοτάκη» και «βλέπω πρόωρες εκλογές», εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του τις επόμενες εκλογές θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν προκύψουν εκπλήξεις, δυσκολεύομαι να δω δραματική αλλαγή των συσχετισμών» σημειώνει και όταν ερωτάται τι σημαίνει δραματική αλλαγή, απαντά: «Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και η Ν.Δ. δεύτερο. Αυτό δεν μπορώ να το δω. Ολα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά όμως: πού θα είναι η διαφορά, σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί η Ν.Δ. κ.λπ. Για αυτά θα μιλήσουμε με καλύτερη εκτίμηση όταν θα είμαστε κοντά στις εκλογές».
Η στροφή του κ. Τσίπρα στον μεσαίο χώρο, μπορεί να είναι για τον κ. Τσίπρα αναγκαίο κακό, έχει όμως ήδη σηματοδοτηθεί, παρά τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτό φάνηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και θα φανεί ακόμα περισσότερο στην παρουσία του στην 85η ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις