Η κ. Γεννηματά εξηγεί με δηλώσεις της στο Πρώτο Θέμα, πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προκρίνει ως «λύση» στην περίπτωση που οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδυναμία; Τις επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική.
«Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό», αναφέρει.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει δε εξηγώντας το «πράσινο» αφήγημα πως:
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
«Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δύο πράγματα: Πρώτον, να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και, δεύτερον, να δώσουμε κοινοβουλευτική στήριξη για να κάνει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης».
Στη δημοσιογραφική παρατήρησή ότι μπορεί να χρεωθεί την ακυβερνησία, η κ. Γεννηματά δηλώνει στο ΠΘ:
«Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι».
Τζανακόπουλος: Όχι όσο μένουν τα βαρίδια
Στο μεταξύ, αρνητικός στο ενδεχόμενο στη φάση αυτή, συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (RealNews), άφησε να εννοηθεί ότι το … όλον ΠΑΣΟΚ δεν “χωρά” σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: “Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ακολουθεί τις μετατοπίσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αν και καθυστερημένα έχει αρχίσει να κατανοεί ότι η στρατηγική ταύτιση της με τον νεοφιλελευθερισμό παρήγαγε μόνο αδιέξοδα. Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, δεν έχει βρει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για όσα εφάρμοσε την περίοδο 2010-2014, πόσο μάλλον για την προ κρίσης περίοδο. Και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ειδική σχέση που διατηρεί μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού του σημερινού ΠΑΣΟΚ με παραθεσμικά δίκτυα πολιτικής και κυρίως οικονομικής εξουσίας. Μια συνεργασία, λοιπόν, θα προϋπέθετε τη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα δίκτυα, αλλά και τους εκπροσώπους τους εντός του κόμματος. Θα προϋπέθετε μια ριζική στροφή του ΠΑΣΟΚ που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να επιδιώκεται από την ηγεσία του”.