Hμείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία, υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Political » ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Στον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως λέει, είναι η περαιτέρω αποσυμφόρηση των
Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά που σήκωσαν όλα αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών.
Σχολιάζει τη στάση της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεών της προς την Ε.Ε. και απαντά σε καταγγελίες που θέλουν τη χώρα μας να υιοθετεί και να υλοποιεί πρακτικές επαναπροωθήσεων.
Κύριε υπουργέ, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. τι άλλαξε στις δομές προσφύγων και μεταναστών της χώρας; Πόσα από αυτά που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά υλοποιήθηκαν;
Το 2019 παραλάβαμε μεταναστευτική κρίση σε πλήρη εξέλιξη. Ανακτήσαμε τον έλεγχο του
Μεταναστευτικού και βάλαμε δύο στρατηγικούς στόχους: τη μείωση των ροών και τη μείωση των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Ανακτήσαμε τον έλεγχο του
Μεταναστευτικού, δουλέψαμε πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο, την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021, πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα ορατά προς όλους. Τόσο προς τους κατοίκους των πέντε νησιών του Βορείου Αιγαίου που σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος της κρίσης, όσο και προς τους κατοίκους της ενδοχώρας.
Δύο χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον μεταναστευτική κρίση. Το Μεταναστευτικό συνεχίζει να χρειάζεται εγρήγορση και συνεχή παρακολούθηση, αλλά δεν είναι πληγή επίσης, όπως ήταν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019. Οι ροές διατηρούνται σταθερά μειωμένες, οι επιπτώσεις μειώνονται συνεχώς και είμαι βέβαιος ότι συνεχίζοντας την ίδια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο.
Έχουν μειωθεί και κατά πόσο οι ροές των αφίξεων;
Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι ροές μειώθηκαν κατά 96%, ενώ είχαμε ήδη καταγράψει μείωση περίπου 70% το α’ εξάμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική που περιλαμβάνει και την αυστηρή φύλαξη των συνόρων, ώστε η Ελλάδα να μην είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, αποδίδει. Και ίσως για αυτό, επειδή αποδίδει και επειδή έχει στοιχίσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον τζίρο των κυκλωμάτων αυτών, συναντά τόσες αντιδράσεις.
Η πανδημία επηρέασε και με ποιον τρόπο τον σχεδιασμό σας στο υπουργείο για τηδιαχείριση του Μεταναστευτικού; Η αλήθεια είναι ότι η έκρηξη των κρουσμάτων παγκοσμίως μείωσε αισθητά τις ροές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρείτε ότι μετά το τέλος της περιπέτειας θα δούμε μια απότομη άνοδο στις ροές;
Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι ο λόγος για τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών οφείλεται αποκλειστικά στον κορονοϊό. Τους παραπέμπω στη μεγάλη αύξηση μεταναστευτικών ροών που αντιμετώπισαν πέρσι το καλοκαίρι και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ισπανία. Η διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι μια συνεχής δοκιμασία και οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες έχουμε νέα έξαρση του εμφυλίου στο Αφγανιστάν. Είναι βάσιμο να υπολογίσουμε ότι θα έχουμε νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από εκεί.
Αν συνεχίσουμε τη δουλειά μας στην κατεύθυνση που ήδη το κάνουμε, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, θα έχουμε την κατάσταση στον έλεγχό μας.
Στόχος σας ήταν η αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά τα οποία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρείτε ότι το πετύχατε; Τι μηνύματα λαμβάνετε
από τους νησιώτες και κατά πόσο η κατά σταση επηρεάζει φέτος, σε συνδυασμό με την πανδημία, τον τουρισμό;
Σήμερα η Λέσβος, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχει κάτω από 5.000 διαμένοντες. Η Χίος έχει κάτω από 750. Στο ΚΥΤ της Σάμου είναι πλέον κάτω από 1.000, στην Κω έχουν μείνει 50 και στη Λέρο 78. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, η μείωση των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται στο -77%, ενώ συνολικά σε όλες τις δομές της ενδοχώρας οι αιτούντες άσυλο τον Ιούνιο του 2020 ήταν 89.227, ενώ σήμερα 49.200, δηλαδή έχουμε μια μείωση της τάξης του 45%. Αποσυμφόρηση στην πράξη, που επιτρέπει στα νησιά μας να αναπνεύσουν οικονομικά, να αναπτυχθούν, να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, να σχεδιάσουν το μέλλον.
Γίνεται επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων μέσα στα ΚΥΤ; Σε τι ποσοστό έχουν εμβολιαστεί όσοι διαμένουν σε αυτά;
Καταρχάς θέλω να σας πω ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Αγνοδίκη», ελέγξαμε πλήρως την πανδημία και το Μεταναστευτικό δεν συνέβαλε στη διασπορά της πανδημίας στη χώρα. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε μόλις τέσσερις θανάτους από Covid-19 στις δομές φιλοξενίας όλης της χώρας, ενώ ο πληθυσμός που νόσησε είναι κάτω του 1% σε σχέση με όλους τους διαμένοντες.
Ακολουθήσαμε πιστά τα μέτρα προστασίας. Γίνονται τεστ κατά την είσοδο και την έξοδο από τις δομές, έχουν στηθεί στα ΚΥΤ και τις δομές ειδικοί χώροι καραντίνας, υπάρχουν πλήρης υγειονομικός έλεγχος και φροντίδα. Στην αρχή, οι προς εμβολιασμό ήταν λίγες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, λόγω του χαμηλού ηλικιακού μέσου όρου.
Τον Ιούνιο ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς στις δομές. Στην αρχή είχαμε λίγους που ήθελαν να εμβολιαστούν, σιγά σιγά έχουμε περισσότερους. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 65% των διαμενόντων στις δομές όλης της χώρας. Το βασικό μήνυμα είναι ότι κάθε μετανάστης στη χώρα, νόμιμος ή παράνομος, μπορεί να εμβολιαστεί. Είτε έχει χαρτιά είτε δεν έχει, μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς να φοβάται για λήψη μέτρων εναντίον του και αυτό είναι ένα μήνυμα
που στέλνουμε προς όλους.
Πρόσφατα χαρακτηρίσατε παντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις, απαντώντας στην Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης. Θεωρεί-
τε ότι υπήρξε σκοπιμότητα πίσω από τις δηλώσεις της κυρίας Γιόχανσον στο ρεπορτάζ του BBC;
Η τελική έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του FRONTEX διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (FRONTEX) με φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων.
Όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων, η έκθεση δεν επιβεβαιώνει τους βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες ισχυρισμούς.
Και σε αντίθεση με ό,τι λέγεται και γράφεται για άλλους σκοπούς, με την έκθεσή της, η ομάδα εργασίας για τον έλεγχο του FRONTEX επιδιώκει να συμβάλει στη βελτίωση του οργανισμού και σίγουρα όχι να τον αποδυναμώσει. Καθώς και να διασφαλίσει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων παραμένει ισχυρή και αποτελεσματική, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Είπα και τις προηγούμενες ημέρες ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. του 2016 και να μην επιτρέπει παράνομες διελεύσεις προς την Ελλάδα και όχι να εξαντλεί τη δραστηριότητά της στη φιλμογράφηση αμφιβόλου αξιοπιστίας περιστατικών. Η διαχείριση του Μεταναστευτικού δεν χρειάζεται μοντάζ και δημιουργία εντυπώσεων αλλά πολιτικές αποφάσεις, σχέδιο και αποτελέσματα.
Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;
Οφείλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει και να επιμείνουμε στη διατήρηση των μειωμένων μεταναστευτικών ροών και την περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος μας είναι και η δημιουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά και η αναβάθμιση της δομής στο Φυλάκιο του Έβρου.
Τόσο για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους διαμένοντες όσο και για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας για τους ανθρώπους που μένουν μέσα στις δομές, τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής της Μεσογείου, παλεύει για ένα δικαιότερο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης καιΑσύλου στην Ευρώπη. Αλλά από αυτό το μέτωπο δεν προβλέπω ότι θα έχουμε νέα σύντομα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Όρια ηλικίας για σύνταξη: Ποιους ενστόλους «πιάνει» η 40ετία – Τι ισχύει για τρίτεκνους, πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα
- Όλα όσα αλλάζουν για τα δασικά αυθαίρετα
- Μύκονος: Οι βίλες όπου οργιάζει ο Covid και το κόλπο με τους «αχυράνθρωπους»
- Καιρός: Ερχονται 45άρια από σήμερα μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου
- Κορονοϊός: Θετικός ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπαίνει σε καραντίνα
- Κορονοϊός: Και οι 12ρηδες στο ραντεβού με την «Ελευθερία»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter