Η έκκληση του Πιερ Μοσκοβισί την Τετάρτη προς την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί σε νέα μέτρα ώστε να μπορεί να αναζητηθεί λύση και για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχει ακόμη εισακουστεί. Ο Γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι αν γίνει αποδεκτή κατ’ αρχήν η διάθεση για ψήφιση νέων μέτρων μπορεί να συζητηθεί και το ύψος τους, αφού θα πρέπει να περιληφθεί στον υπολογισμό τους και η υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016. Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα θα είναι προληπτικά, συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της, ενώ αν τους ξεπεράσει θα μπορέσει να κάνει κάποιες μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Φαίνεται όμως ότι η ελληνική πλευρά άκουσε μόνο το τελευταίο διαρρέοντας από προχθές σενάρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ, του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12% και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Ταυτόχρονα, επισήμως διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου επέμεινε ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.
Στο παρασκήνιο όμως τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ακύρωσε τον χαιρετισμό που είχε προγραμματίσει σε ημερίδα της ΕΤΕπ αφού βρισκόταν σε συνεχή επαφή αναζητώντας κοινή βάση συνεννόησης στα τέσσερα βασικά πεδία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη:
1. Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα η μεσοπρόθεσμη περίοδος που θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια και στη συνέχεια να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι δανειστές δεν μπορούν να δεχθούν μεσοπρόθεσμη περίοδο κάτω από πέντε χρόνια με την προοπτική να υπάρχει μια επόμενη πενταετία με στόχο 3% του ΑΕΠ.
2. Στο θέμα του χρέους ο κ. Τσακαλώτος θέλει εκ των προτέρων εγγυήσεις ότι όποια λύση και αν βρεθεί θα εξασφαλίζει και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
3. Στα εργασιακά ζητά να υπάρξει αλλαγή μόνο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ οι θεσμοί ζητούν με μια φωνή να αλλάξει το καθεστώς στις ομαδικές απολύσεις.
4. Στο κύριο θέμα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να συζητήσει την ψήφιση του αφορολογήτου και τις μειώσεις των συντάξεων ενταγμένων σε έναν μακροχρόνιο κόφτη αλλά μόνο αν υπάρχει ρήτρα ανάκλησης αν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Οι δανειστές ζητούν άμεση ψήφιση και των δύο μέτρων και αν η Ελλάδα υπερβεί τους στόχους να κατευθύνει το πλεόνασμα του πλεονάσματος και φοροαπαλλαγές.
Για τους θεσμούς
Στο μεταξύ όσοι από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μεσολαβούν για να βρεθεί λύση αναφερόμενοι χθες στο Eurogroup της Δευτέρας έβαζαν ως στόχο ένα μίνιμουμ συμφωνίας που θα είναι αρκετό για να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινή ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου το ελληνικό ζήτημα είναι βασικό στην ημερήσια διάταξη.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Είναι πλέον δεδομένο και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες και από τον αξιωματούχο ότι η 20ή Φεβρουαρίου χάθηκε, ενώ χάνεται και η προσεχής συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου, η οποία θα αποφάσιζε (εάν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση) και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο εάν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο (κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται αυτή τη στιγμή ως δεδομένο) οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην περίπτωση αυτή οι συζητήσεις θα προχωρήσουν αρκετά σύντομα γιατί θα υπάρχουν οι παράμετροι της συμφωνίας.
Το ζητούμενο είναι να αποδεχθούν όλες οι πλευρές τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης στην Αθήνα. Ο ίδιος επικέντρωσε τις συζητήσεις σε δύο θέματα, το δημοσιονομικό, δηλαδή τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018 και τα εργασιακά.
Εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ θα ξαναδεί τις δικές του προβλέψεις, που διαφέρουν πολύ από εκείνες των Ευρωπαίων. Αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να γίνει λίγο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, όταν θα υπάρχει μια πολύ καλύτερη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης και των προοπτικών. Με τον τρόπο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα προληπτικά μέτρα (που θα ζητηθεί να νομοθετηθούν από την Ελλάδα) να είναι χαμηλότερα από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. που ζητάει σήμερα. «Θα δούμε μαζί ποια είναι η ταμειακή κατάσταση, ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα και ποια εφάπαξ έσοδα», είπε.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα πριν το καλοκαίρι, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο, ότι η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί που ο χρόνος το κάνει καλύτερο, εδώ η αναμονή οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα, ανέφερε.
Πάντως, επισήμανε πως δεν χρειάζονται βεβιασμένες αποφάσεις, θα πρέπει να προετοιμαστεί μια καλή λύση για όλους και στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται να επιδιωχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup πριν τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου για την επικύρωση της συμφωνίας. Οπως είπε, έχουμε τις τακτικές συναντήσεις στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στις 7 Απριλίου στη Μάλτα κι αν χρειαστεί και αργότερα. Συνεπώς δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία πριν από τις 20 Μαρτίου.
Η όποια συμφωνία θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να περάσει από κάποια εθνικά κοινοβούλια. Προέβλεψε ότι αν η τελική συνολική συμφωνία δεν απομακρυνθεί από το περίγραμμα του περασμένου Δεκεμβρίου, τότε η διαδικασία θα είναι αρκετά γρήγορη στα εθνικά κοινοβούλια.
Ο αξιωματούχος δεν έκρυψε τη δυσφορία του σε σχέση με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης. «Βρισκόμαστε ακόμη εκεί που σας είχε πει ο κ. Ντάισελμπλουμ τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στη νομοθέτηση του 1/3 των προαπαιτούμενων, θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα», είπε.
Η συνολική συμφωνία θα αναφέρεται και στη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή του. Το ΔΝΤ είναι μαζί μας από την αρχή του προγράμματος και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει εάν έχει τη διαβεβαίωση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει, με αποφασιστικότητα, τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τις πιστωτές της, εάν θέλει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προς την Αθήνα, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο.
Οπως παρατήρησε ο ίδιος, οι πολιτικές διάσωσης που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη έχουν αποτέλεσμα, φέροντας ως παράδειγμα τέσσερις από τις πέντε χώρες που έχουν εξέλθει του προγράμματος διάσωσης. Εξαίρεση είναι η Ελλάδα, αφού, όπως τόνισε ο Ρέγκλινγκ, “η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά αλλού το μέγεθος των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλο, όσο στην Ελλάδα, και η διακυβέρνηση τόσο αδύναμη”.
Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή, επανακτώντας την εμπιστοσύνη των αγορών, υπό την προϋπόθεση πως θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με αποφασιστικότητα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου