Ο επικεφαλής του Ποταμιού είδε διαδοχικά τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Γκι Φερχόφσταντ και τον Τζιάνι Πιτέλα και συζήτησε μαζί τους για την προσπάθεια των Ελλήνων να σταθούν όρθιοι μετά από τόσα χρόνια κρίσης αλλά και τον ρόλο της Ευρώπης σε μια εποχή που οι εθνικισμοί και οι λαϊκισμοί απειλούν ότι σημαντικότερο έφτιαξαν οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Σ’ ότι αφορά την ελληνική υπόθεση και την δεύτερη αξιολόγηση και στις τρεις συναντήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσία και του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου υποστήριξε την άποψη ότι ο ελληνικός λαός κάνει τεράστιες προσπάθειες κόντρα σε κυβερνήσεις που δεν τολμούν να κάνουν αλλαγές προς όφελος των πολλών κοιτάζοντας κάθε φορά τα κομματικά τους ακροατήρια.
Χρυσοχοΐδης στον ΕΤ: Περιορισμένο φαινόμενο η τρομοκρατία στην Ελλάδα
Για τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι ανεξαρτήτως των λαθών ή των καθυστερήσεων της κυβέρνησης Τσίπρα, το ΔΝΤ έχει μεγάλη ευθύνη για το αδιέξοδο που διαφαίνεται. Συμπεριφέρεται σαν να αγνοεί την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πιέζει τα πράγματα στα άκρα. Ενθαρρυντικό είναι ότι και οι τρεις αρχηγοί των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν στην ανάλυση του επικεφαλής του Ποταμιού αλλά και στη κριτική του προς το ΔΝΤ.
Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ συμφώνησε με την διαπίστωση του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών αυτό που προέχει σε αυτή την διεθνή συγκυρία είναι να περιοριστεί ο ρόλος των φανατικών – ακροδεξιών και ακροαριστερών – που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη. Συζητώντας για το ελληνικό πρόγραμμα ο κ.Βέμπερ εκτίμησε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί την αποχώρηση του ΔΝΤ αξεπέραστο εμπόδιο για το ελληνικό πρόγραμμα.
Από τον αρχηγό της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τον Ιταλό Τζιάνι Πιτέλα ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να ενημερωθεί για το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και τις πιθανότητες επανεκλογής του Ματέο Ρέντσι. Ο κ.Πιτέλα ζήτησε αντιστοίχως ενημέρωση για την δράση των κεντρώων δυνάμεων στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα αλλά και συμβιβαστική διάθεση έτσι ώστε να φέρουν κοντά τους πλειοψηφικά ρεύματα και όχι μόνο δυναμικές μειοψηφίες. Και οι δύο εκτίμησαν ως θετική την εκκίνηση του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην κούρσα διεκδίκησης της καγκελαρίας της Γερμανίας.
Στην συνάντηση του με τον Γκι Φέρχοφσταντ ο Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησε για τις θετικές προοπτικές που θα ανοίξει στην Ευρώπη η νίκη του Μακρόν στην Γαλλία και αντίστοιχα η ήττα της Λεπέν. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η οικονομική κρίση αλλά και τα μεταναστευτικά ρεύματα δοκιμάζουν την συνοχή της Ευρώπης και συμφώνησαν ότι η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ο φόβος και η διάσπαση αλλά η ένωση και η ανάπτυξη. «Περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη Ευρώπη είναι το φάρμακο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέρχοφσταντ.