Η επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London, και έχει ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» για πιο συνεκτική εθνική στρατηγική όσον αφορά στη μεταμόσχευση οργάνων, δίνοντας, μεταξύ άλλων, τέλος στην αγωνία 1.300 ατόμων που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση στην Ελλάδα.
«Αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων, οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραλαμβάνοντας τη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.
Ελπιδοφόρα προσμονή
«Θα αλλάξει όμως πιστεύω και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση. Πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας το Ιδρυμα Ωνάση, αλλά και τους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη.
«Πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα. Εχει η μελέτη αυτή τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, απαντά όπως την έχω διατρέξει σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Το Εθνικό Σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
- Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή και αναπτύσσεται πανελλαδικά.
- Ενισχύονται οι διαθέσιμες υποδομές.
- Προβλέπεται ειδική αποζημίωση για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
- Προβλέπονται συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε κάθε νοσοκομείο με ΜΕΘ.
- Αξιοποιείται η τεχνολογία τηλεϊατρικής και ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων για την παρακολούθηση των ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το «σπίτι» των μεταμοσχεύσεων
Καταλύτης στην όλη προσπάθεια θα είναι το ΩΕΜΕΚ, ένα υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, το «σπίτι» των μεταμοσχεύσεων, που θα είναι σε στενή συνεργασία με όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα, βρίσκεται σε διαδικασία ανέγερσης και αναμένεται να παραδοθεί το 2024. Ο ασθενής θα βρεθεί στο επίκεντρο της φροντίδας. Απώτερος στόχος είναι να σωθούν ζωές. Η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στη δωρεά οργάνων. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση περισσότεροι από 1.300 ασθενείς, ενώ 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, με το 25% αυτών να χάνουν τη ζωή τους τον πρώτο χρόνο.
Οπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί τη μελέτη, ώστε πολύ σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή για κύρωση, για να αρχίσει να εφαρμόζεται.
«Στόχος δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και εφόδια σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, που σήμερα έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Για αυτό και έχουμε αναλάβει αυτή την εθνική πρωτοβουλία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να παραδώσουμε στην Πολιτεία το 2024», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, παραδίδοντας τη μελέτη στον πρωθυπουργό.
Συμμετέχοντες
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, η εκτελεστική διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση Εφη Τσιότσιου και ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση Αλέξανδρος Μωρέλλας.
Αρνητική εικόνα
Στην Ελλάδα
- 1.300 ασθενείς και πλέον βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
- 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
- 25% εξ αυτών θα αποβιώσει τον πρώτο χρόνο
- 8,8 χρόνια είναι ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού
Στην Ευρώπη
- 1 νέος ασθενής προστίθεται κάθε 9 λεπτά στις εθνικές λίστες για μεταμόσχευση
- 6.500 ασθενείς αποβιώνουν κάθε χρόνο περιμένοντας στη λίστα αναμονής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter