Και συνέχισε: «Είναι πλέον εμφανής η αντίθεση των απόψεων των εταίρων μας στη βασική πολιτική σύλληψη του Ελληνικού προγράμματος. Και έχουμε πλέον αποτελέσματα και όχι προβλέψεις. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε τοποθετήσεις όπως του κ. Ντάισελμπλουμ, ακόμα και εντός του κυβερνητικού σχηματισμού της Γερμανίας, που πιέζουν σε διαφορετική κατεύθυνση από τις θέσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε».
Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, αλλά και εκπροσώπων Ευρωπαϊκών κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών, όπως επίσης και οι επιστολές Τσακαλώτου και Στουρνάρα, υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση και αποδεικνύουν ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει λύση και να κλείσει η β’ αξιολόγηση.
«Ακόμα και στην Έκθεση του ΔΝΤ υπάρχει η εκτίμηση ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση και η εσωτερική υποτίμηση (που προκάλεσαν τα μέτρα που πρότεινε το ίδιο) έχουν οδηγήσει σε υψηλό κόστος την κοινωνία», αλλά και ότι «η Ελλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη» με τις δικές μας προτάσεις. Το θέμα είναι ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας περιορίζουν τη ρευστότητα, πλήττουν τον πυρήνα της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας, παρά την συνέπεια ως προς την εφαρμογή τους. Αυτή είναι και η ουσία του προβλήματος, η εφαρμογή μιας λανθασμένης συνταγής», συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πάρει άλλα μέτρα, τα οποία θα λειτουργούσαν ενάντια στα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και της εθνικής οικονομίας. «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, «κάτι τέτοιο θα ήταν κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό».
Επωφελής λύση είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός ο οποίος θα κατοχυρώνει από κοινού το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα συμφέροντα της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα επιλύει και με πολιτικούς όρους τη συμφωνία, σε επίπεδο Ευρώπης. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη ικανοποιήσει τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του τρέχοντος προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτυχής αξιολόγηση συνηγορεί υπέρ της Ευρωπαϊκής λογικής, συνεννόησης και ενοποίησης.
«Διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα, ότι όλο και περισσότεροι διεθνείς φορείς και πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με τις προτάσεις της χώρας μας, ότι βελτιώνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων και μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ μας. Και η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας συνηγορεί υπέρ της Ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα, μια εικόνα καταστροφολογίας», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος και κάλεσε την Αντιπολίτευση να πάρει θέση. «Ας μην κρύβεται άλλο η Αντιπολίτευση, ας αναλάβει επιτέλους την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί, διότι κρίνεται η αξιοπιστία της», είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στα συμφέροντα της χώρας και βελτιώνει συνεχώς τους συσχετισμούς δυνάμεων, σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αφετηρία μας είναι η ικανοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας, η απόδοση της εθνικής οικονομίας και η διασφάλιση των συμφερόντων της Ελληνικής κοινωνίας. Κυρίως, όμως, είναι η διάθεση της χώρας να πάει καλύτερα».