Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, σε εξέλιξη αναμένεται να τεθεί ο σχεδιασμός του πολιτικού μασάζ προς τους βουλευτές, καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο θα αποτυπωθούν θέσεις και αντιθέσεις, οι οποίες θα δείξουν ξεκάθαρα στον Αλέξη Τσίπρα μέχρι ποιο όριο μπορεί να φτάσει η εν αναμονή νέα κυβίστηση του κόμματος, προκειμένου να βγει λευκός καπνός στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Επί πέντε ώρες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, έθεσε επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της Γραμματείας, αναφέρθηκε στο στόχο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, στάθηκε στο στόχο για εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και σημείωσε πως πρέπει να παραχθεί μεταρρυθμιστικό στίγμα στα εργασιακά, στην Υγεία και την Παιδεία. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επανεκκινήσει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις των δανειστών, ελέω της τακτικής των κυβερνητικών καθυστερήσεων, από το Μαξίμου εξακολουθούν να δηλώνουν, κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα, αισιοδοξία για την αξιολόγηση και, μάλιστα, εμμένοντας στο εκπεφρασμένο αλλά με άγνωστο τελικό αποτέλεσμα αφήγημα περί της μη υποχώρησης σε… παράλογες απαιτήσεις. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ηρώδου Αττικού επιδιώκει συνολική συμφωνία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μίας και ο λόγος, πάντως, για το περιλάλητο σχέδιο ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, στο οποίο ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, που ήρθε για να αποδομήσει, ουσιαστικά, το κυβερνητικό αφήγημα.
Απαντώντας στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύει πως χωρίς το ΔΝΤ δεν κλείνει το πρόγραμμα και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνει ότι χωρίς αυτά που λέει το Ταμείο η Αθήνα δεν μπαίνει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Βερναρδάκης είπε: «Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό» («Real»).
Δ. Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου