Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, απάντησε στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» δεν είναι δυνατόν να δίνει στην Ελλάδα μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.
«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της» υπογραμμίζει ο Στράτος Ευθυμίου.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» και με αυτό τον τρόπο απαντά ξεκάθαρα στον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας ο οποίος ζήτησε να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου.
Διαβάστε την δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, ως απάντηση στη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου.
Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.
Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Με μια αμιγώς προκλητική δήλωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Κως είναι αποστρατιωτικοποιημένη και χαρακτήρισε παράνομη άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.
Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης για άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.
«Έχουμε δει τις ειδήσεις αυτές, σύμφωνα με τη με τη συμφωνία του 1947 η Κως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και εκεί απαγορεύεται κάθε στρατωτική διαδικασία» είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε «είναι παράνομη αυτή η δραστηριότητα».
Κατέληξε, τέλος, ζητώντας από την Αθήνα «να μην προκαλεί ένταση να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να δραστηριοποιείται βάσει των διεθνών κανόνων στο Αίγαιο».
Πρωθυπουργός Τουρκίας: Αμφισβητούμενες 130 βραχονησίδες
Σε νέα πρόκληση προς την Ελλάδα με αφορμή το θέμα των Ιμίων προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για 130 βραχονησίδες που είναι υπό αμφισβήτηση στο Αιγαίο.
Σχολιάζοντας, δε, τις δηλώσεις Καμμένου για το Αιγαίο και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς» προσθέτοντας, όπως μεταδίδει η Χουριέτ, ότι υπάρχουν 130 βραχονησίδες το καθεστώς κυριότητας των οποίων δεν είναι βέβαιο.
Παράλληλα απείλησε εμμέσως την Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό».
Στη συνέχεια, δε, έκανε τις απειλές του πιο συγκεκριμένες λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια».
Έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια αλλά έχουν μακρά ιστορία».
Από τη συζήτηση του Τούρκου πρωθυπουργού με δημοσιογράφους δεν θα μπορούσε να απουσιάσουν και οι αναφορές για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών που δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή «μας προκαλεί ενόχληση».
«Έχω στείλει επιστολή στον κ. Τσίπρα γι’ αυτό. Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου» είπε ο κ. Γιλντιρίμ διευκρινίζοντας ότι έχει στείλει πρόσφατα την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.
Κάλεσε, τέλος, την Αθήνα να εκδόσει τους «8» στην Τουρκία «όπως έκαναν οι άλλοι γείτονες».