«Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real 97,8”, και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κρύβεται.
Για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί κακών σχέσεων Τσίπρα – Τσακαλώτου είπε: «Χθες κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να πάρει τον λόγο. Ο κ. Βούτσης, όμως, αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό, για να συνεχιστεί κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν είναι ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να αποτελεί αφορμή για να ξεκινήσει η σεναριολογία περί κακών σχέσεων. Μεταξύ των κ. Τρίπρα και Τσακαλώτου υπάρχει στενότατη συνεργασία και πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη για το χειρισμό όλων των ζητημάτω
Τόνισε ότι είναι παράλογη -και στερείται πολιτικής και οικονομικής λογικής- η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση 4,5 δισ. μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπογράμμισε ότι σαφώς η αβεβαιότητα είναι προβληματική και πως αυτήν (την αβεβαιότητα) τη συντηρεί και την τροφοδοτεί η στάση του ΔΝΤ. «Ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση να συντηρηθεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατό, ώστε να κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» σημείωσε.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση εσκεμμένα να συντηρηθεί η αβεβαιότητα. Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση καταρχήν κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης». «Αυτό» τόνισε «είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και πάνω στο οποίο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο διάστημα».
Παππάς: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση στην αξιολόγηση
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο διαβεβαίωσε πως. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση στην αξιολόγηση» Όπως εξήγησε, «η κυβέρνηση αναπτύσσει σειρά διπλωματικών και άλλων κινήσεων, όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου».
Σύμφωνα με τον υπουργό «ως αποτέλεσμα της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και των πολιτικών του επιλογών και κινήσεων, υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης και τη Γερμανία, όπου πλέον οι Σοσιαλιστές αναστοχάζονται μήπως ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι η διέξοδος… κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό θα γινόταν χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, τις νίκες του, τις αντοχές, τις οικονομικές επιτυχίες… το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην Ευρώπη δεν θα αμφισβητείτο».
«Στο μέτωπο της αξιολόγησης, πλέον αμφισβητείται ανοιχτά και σε κορυφαίο επίπεδο η ικανότητα του ΔΝΤ να καταγράφει σωστά τα μεγέθη και να κάνει εκτιμήσει, όσον αφορά την ελληνική οικονομία, σχολίασε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι απομένει πλέον να δημοσιοποιηθεί η σχετική έκθεση σε λίγα 24ωρα.
Ας σημειωθεί ότι η αντίδρασή του υπουργού σε ερώτηση για πιθανή νομοθετική παρέμβαση για τα χρέη των κομμάτων ήταν θετική, καθώς όπως εκτίμησε «είναι λογικό να υπάρχει προσδοκία θωράκισης του θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει να το κοιτάξουμε με πολύ μεγάλη ζέση και επισπεύδοντας τις διαδικασίες».
Μείωση του αφορολογήτου ετοιμάζεται να δεχθεί η κυβέρνηση
Έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να αποφύγει την άμεση περικοπή των συντάξεων είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Το επικρατέστερο σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος είναι να μειωθεί το αφορολόγητο για τον άγαμο από τα 8.636 ευρώ στα 6.000 ευρώ, – από τα εισοδήματα του 2018 που θα φορολογηθούν το 2019 -, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 700 ευρώ ετησίως ανά φορολογούμενο.
Με το μετρό αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 2.6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα καμφθεί η πίεση του ΔΝΤ για άμεσα περικοπή συντάξεων. Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα ύψους 4,5 δισ ευρώ.
Σημειώνεται ότι αυτό το μετρό θα είναι εκτός «κόφτη». Θα είναι μέτρο δημοσιονομικό, διαρθρωτικού χαρακτήρα.