Μία δημοσκόπηση, που δεν μπορούσε να «κτυπηθεί» και να αμφισβητηθεί από την Κουμουνδούρου, έδειχνε πλήρη αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί την πιο δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση.
Χθες, άλλες δύο δημοσκοπήσεις, από εκείνες που η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει συστημικές αλλά τα στελέχη της -όπως και ο οργανισμός Europe Elects που έδωσε προχθές τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7%- μελετούν αναλυτικά για να βγάλουν συμπεράσματα και να διαπιστώσουν τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό, προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε χθες ο ΣΚΑΪ ήταν 12,5 ποσοστιαίες μονάδες χωρίς αναγωγή (36% έναντι 23,5%) και 13,5 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή (38% έναντι 24,5%). Δηλαδή, όχι μόνο δεν σημειώνεται το ψαλίδισμα της διαφοράς για το οποίο ο κ. Τσίπρας αμήχανα διαβεβαίωνε όταν αναγκαζόταν να σχολιάσει δημοσκοπήσεις, αλλά η διαφορά -έστω και λίγο- διευρύνεται. Στη δημοσκόπηση της Pulse, τον περασμένο μήνα, η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ήταν 11 ποσοστιαίες μονάδες χωρίς αναγωγή (35% έναντι 24%) και 12 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή (37% έναντι 25%).
Ευρήματα
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες (36,2% έναντι 20,2%), όταν τον Μάρτιο ήταν στις 17,4% (37,8% έναντι 20,4%), με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει 1,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 0,2%.
Πέραν της πρόθεσης ψήφου, που σύμφωνα με τους δημοσκόπους «αποτελεί φωτογραφία της στιγμής», τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων -στην πιο δύσκολη φάση για την κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία και σε ό,τι αφορά τους αριθμούς και σε ό,τι αφορά το γενικό κλίμα- παραμένουν αρνητικά. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπορούν να καρπωθούν, έστω και λίγο, τη φθορά του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., αλλά σε αρκετούς τομείς (όπως π.χ. η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία) η διαφορά διευρύνεται.
Ακολούθως, στην έρευνα της Pulse και σε ένα θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πολύ σκληρή κριτική μιλώντας για «χατίρι» στους πλούσιους, καταστροφή της μεσαίας τάξης κ.λπ., τα μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, εμφανίζονται ποσοστά σημαντικής αποδοχής, καθώς στηρίζονται από το 55%, που θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θεωρούνται σε λάθος κατεύθυνση από ένα 29%.
Η προσπάθεια, δε, του κ. Τσίπρα να εμφανίζει τον πρωθυπουργό προσωπικά υπεύθυνο για τη μη μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα με τη φράση «ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για άλλο ένα Πάσχα που χάνεται» πέφτει επίσης στο κενό. Η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα είναι σωστή για το 54% και λάθος για το 38%.
Αισιοδοξία
Στην έρευνα της Opinion, ενώ τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθησυχαστικά, η αισιοδοξία εμφανίζεται δεύτερη στις επιλογές με 22,2% και κυριαρχεί η ανησυχία με 42,8%, η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει επίσης ιδιαίτερα αρνητική.
Ενδεικτικά, ικανοποιημένο από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας δηλώνει το 51% των ερωτηθέντων, έναντι 53% στις αρχές Μαρτίου. Σε αυτή τη θετική άποψη για την κυβέρνηση βρίσκονται, εκτός από το 82,5% της Ν.Δ. (σ.σ.: αναμενόμενο), το 69,4% του Κινήματος Αλλαγής αλλά και το 30% του ΣΥΡΙΖΑ, το 28,8% του ΚΚΕ, το 46,6% της Ελληνικής Λύσης και το 22,2% του ΜέΡΑ25.
Ακόμα, στην ηλικιακή ομάδα 17 – 35, όπου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση εμφανίζεται ένα 27,9%, ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση εμφανίζεται μόλις το 9,5%. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, δε, που είναι η πιο επικριτική για την κυβέρνηση, μόλις το 23,8% εμφανίζεται να πιστεύει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα στη χώρα.
Αποδοχή των τεστ
Το θέμα των self tests, που ο ΣΥΡΙΖΑ «κτύπησε» όπως και όσο μπορούσε, έχει αποδοχή 67,4% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ενώ από τους ρυθμούς του εμβολιασμού, που η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ερωτήσεις στη Βουλή, παρουσιάζει δήθεν συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες κ.λπ., μιλά για έλλειψη εμβολίων, κακή οργάνωση, απροστάτευτους πολίτες κ.λπ., είναι ικανοποιημένο το 62,2% των πολιτών. Το 50,3% στηρίζει το σχέδιο του σταδιακού ανοίγματος, έναντι ενός 47,6% που εμφανίζεται επιφυλακτικό ως αρνητικό, το 42,2% είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ενίσχυση στο ΕΣΥ έναντι του 51,4% που έχει αρνητική άποψη, αλλά το 67% τάσσεται υπέρ της ψήφου των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ένα θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ -μετά την «γκάφα» Τζάκρη- μίλησε για νοθεία κ.λπ.
Αμηχανία
Τα πολύ υψηλά αποδοχής της κίνησης του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα (75% στο σύνολο των ερωτηθέντων) ή του ανοίγματος της εστίασης μετά το Πάσχα (75%) δεν αποτελούν ενδείξεις σαφούς αποδοκιμασίας της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ούτε στο ένα ούτε στο άλλο θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση είχε σαφή θέση. Στο μεν πρώτο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε αμηχανία προσπαθώντας ανεπιτυχώς να υποστηρίξει ότι ο υπουργός Εξωτερικών στο ταξίδι του στην Αγκυρα κινήθηκε αυτόνομα και εκτός εντολών πρωθυπουργού, ενώ σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της εστίασης, «χάθηκε» η μπάλα, με τον κ. Τσίπρα στην αρχή να διαφωνεί, μετά να συμφωνεί, κατόπιν να μπαίνουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι θολώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ο.κ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr