Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κατάσταση πλέον θυμίζει το προπέρσινο καλοκαίρι λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί και της πολυφωνίας εντός ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την εμφάνισή της με φωνές για δημοψήφισμα, εκλογές, ακόμα και για δραχμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο κ. Μητσοτάκης θα καταγγείλει τον κ. Τσίπρα ότι αυτός είναι που με τους τραγικούς κυβερνητικούς χειρισμούς «βάζει το σενάριο Grexit ξανά στη συζήτηση από την πίσω πόρτα».
Σχετικά μάλιστα με τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής, από τη Ν.Δ. υπενθύμιζαν ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έλεγε ότι το Grexit το θέλει ο κ. Σόιμπλε. «Ο κ. Ξυδάκης, δηλαδή, ταυτίζεται με τον κ. Σόιμπλε;», ρωτούσαν από την οδό Πειραιώς. «Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό, μετά από τόσο κόπο και θυσίες, να ακούει ένα στέλεχος της κυβέρνησης να διακυβεύει τη θέση της χώρας στο ευρώ», απάντησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο τομέας Ανάπτυξης και Οικονομίας της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ, σχολίασε και τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δεσμευθεί για νέα μέτρα για μετά το 2018, καθώς και ότι παραδέχθηκε πως το 70% των προαπαιτουμένων δεν έχει εκπληρωθεί, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους δανειστές να ζητούν ολοένα και επιπλέον μέτρα».
«Αν ισχύει η πληροφορία αυτή, την οποία δεν έχει διαψεύσει η κυβέρνηση, τότε μιλάμε για ομολογία αποτυχίας της διαπραγμάτευσης», είπε και ο Βασίλης Κικίλιας στο ραδιόφωνο του Alpha.
Σε κάθε περίπτωση, o κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Ολομέλεια, αφού θα επιμείνει στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, θα επαναλάβει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πάρει μόνος του την ευθύνη της λήψης νέων μέτρων χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τη λογική του προέδρου της Ν.Δ., ο τόπος δεν πρόκειται να ζημιωθεί εάν γίνουν εκλογές, καθώς η προεκλογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες και θεωρητικά δύναται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, με βάση την ανάλυση που γίνεται στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, αν συνεχίσει να βουλιάζει η οικονομία, η Ελλάδα μέσα στο 2017 θα επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν δυόμισι χρόνια πριν.
Σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να μιλήσει για «μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης», λέγοντας προς την κυβερνητική πλευρά ότι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη». Παράλληλα, θα τονίσει ότι δεν αποδείχθηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και πως το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ.
Έντονη ενόχληση στην Κύπρο για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Οπως θα σημειώσει, προέκυψαν ευθύνες άλλων προσώπων που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο «τρίγωνο της διαπλοκής», το οποίο προφανώς δεν ήταν στην αρχική σκέψη όσων είχαν την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, και θα αναφερθεί στο θέμα της μετοχικής σύνθεσης της «Αυγής» αλλά και στο πώς αποκτήθηκε το κτίριο της Κουμουνδούρου.
Οι τρεις άξονες για το ΕΣΠΑ
Θέτοντας ως μείζονα στόχο την υλοποίηση μίας διαφορετικής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ, η οποία θα κινείται πέρα και επάνω από τη μέχρι σήμερα λογική της απλής διαχείρισης κονδυλιών, η Ν.Δ. έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία ορίζεται σαφώς από την επίτευξη των οικονομικών και αναπτυξιακών στόχων των προγραμμάτων.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αυξήσουμε το μέρισμα της ευημερίας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον αναπληρωτή τομεάρχη Χρίστο Δήμα και την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη.
Οπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: προσαρμογή θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ενίσχυση μηχανισμών εφαρμογής πολιτικών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και μόχλευση πόρων και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο κ. Δήμας έστρεψε τα πυρά του κατά της συγκυβέρνησης, τονίζοντας πως την ώρα που η αγορά διψά για ρευστότητα, λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης τα χρήματα αυτά δεν τα εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει. «Είμαστε 30% κάτω από στόχους απορρόφησης. Το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αυτό του ΕΠΑνΕΚ, είναι κάτω από τους στόχους. Τα χρήματα που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία είναι ελάχιστα», τόνισε.
Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου