Την ώρα που η σκιά του αδιεξόδου με τους πιστωτές της χώρας πέφτει βαριά στη συγκυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να στείλει μηνύματα σύντομης διευθέτησης της εκκρεμότητας, που δρα παραλυτικά για την οικονομία, οι αναφορές του κ. Ξυδάκη γυρίζουν βίαια τη χώρα σε χωροχρόνο πρώτου εξαμήνου του 2015. Οταν οι κατά τον κ. Τσίπρα… αυταπάτες έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και την έξοδό της από το κοινό νόμισμα και την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Κουμουνδούρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και το… άδειασμά του από κυβερνητικούς και κομματικούς συντρόφους του. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η επιλογή της… αφωνίας από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, αν και αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα, δεν μπήκε στη διαδικασία να εκδώσει έστω μία υποτυπώδη δήλωση αποδοκιμασίας σε όσα υποστήριξε ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος κατέχει θέση κομβική στο οργανόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το… χτύπημα Ξυδάκη, που ρίχνει νερό στο μύλο όσων ανά την Ευρώπη απεργάζονται σενάρια περί ενός Grexit και αποτυπώνει εμφατικά πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διδάχθηκαν τίποτα από την πρώτη καταστροφική για την οικονομία περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήρθε νωρίς χθες το πρωί. Χωρίς να ξεκαθαρίζεται το μείζον, εάν δηλαδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου εξέφραζε προσωπική άποψη ή βαθύτερες σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Ξυδάκης ξεκίνησε με μία συνολική διαπίστωση περί τέλους των αντοχών των πολιτών, για να βάλει, αμέσως μετά, «φωτιά» με τα όσα ανέφερε. «Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μία κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε. Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή», υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οσο οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ άνοιγαν σπιράλ αντιδράσεων, ο ίδιος, μέσω δύο νέων παρεμβάσεων, όχι μόνο δεν αναφώνησε… mea culpa, αλλά επέμεινε στην εκπεφρασμένη στάση του, η οποία σε μία περίοδο όπου κυριαρχεί η σεναριολογία ακόμα και της ρήξης με τους δανειστές δημιουργεί μείζον ζήτημα για την Κουμουνδούρου. Ο κ. Ξυδάκης, που στις πρώτες διευκρινιστικές του δηλώσεις υποστήριξε ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα διότι «γνωρίζουμε ότι μία άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού», σε νεότερη παρέμβασή του (την τρίτη κατά σειρά) από το περιστύλιο της Βουλής επέμεινε πως ζητεί δικαίως να ανοίξει η σχετική συζήτηση.
«Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές», σημείωσε και απέφυγε να ενστερνιστεί το δόγμα «πάση θυσία στο ευρώ». Χαρακτηριστικός είναι, μάλιστα, και ο διάλογος που είχε με τους δημοσιογράφους:
-Δημ.: Για να κλείσει το θέμα, μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; Ή επανέρχεστε στο παλιό του κ. Τσίπρα, ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;
-Ν. Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
-Δημ.: Με ευρώ;
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ;
-Ν. Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ, με το ευρώ.
-Δημ.: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής…
-Ν. Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία. Αυτό είναι το βήμα. Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Από τους πρώτους που έσπευσαν να τον αδειάσουν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, που τάχθηκε κατά της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα, καθώς, όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο ωφελεί μόνο τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά». Σαφείς αποστάσεις κράτησε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
«Προφανώς και όχι (σ.σ.: δεν είναι ένα θέμα που έχει νόημα να ανοίξει τώρα και να είναι στη δημόσια σφαίρα). Αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς αυτή να περιέχει νέα μέτρα για μετά το 2018…», σημείωσε («Παραπολιτικά FM»).
Ιδιαίτερα καυστική ήταν η αντίδραση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. «Οταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μία πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική. Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης δύσπιστες για την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης… Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά τον τόπο», τόνισε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε τις δηλώσεις Ξυδάκη μέσω μίας αιχμηρής ανάρτησης σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης. «Μέρος της Ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι’ αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε.
Αργά χθες το απόγευμα, πάντως, ο κ. Ξυδάκης, μέσω τέταρτης παρέμβασης (ΑΝΤ1) προσπάθησε να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, δηλώνοντας υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και κάνοντας λόγο για «τυχαία αναφορά στη δραχμή».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου